Mary Lou Williams: Black Christ Of The Andes

Oddaja
24. 12. 2022 - 13.00

Smithsonian Folkways Recordings, 2004

 

V božičnem duhu bomo v oddaji Razširjamo obzorja predstavili album Black Christ Of The Andes, ki ga je leta 1965 izdala ameriška pianistka in skladateljica Mary Lou Williams. Leta 2004 je pri založbi Smithsonian Folkways Recordings izšla razširjena različica tega albuma z enakim naslovom, vključuje pa nekaj dodatnih kompozicij. 

 

Leto izdaje: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Lahko bi se vsaj v tej oddaji (če ne že v Dj Grafitih) spomnili na pred kratkim preminulega inovatorja kitare Manuela Göttschinga s kultnim albumom E2-E4. Prilagam tudi kratek zapis vašega sodelavca Mateja Mihevca izpred dobrih sedmih let, kar je žal tudi zadnji zapis o tem izjemnem glasbeniku, tudi članu eksperimentalnega krautrock tria Ash Ra Tempel, na radiu Študent.
"Ponovno izdajo bo doživela tudi plošča E2-E4 krautrockovskega pionirja Manuela Göttschinga. Album, ki velja za enega izmed ključnih sestavin v razvoju housea ter techna, je bil izdan že ob svoji petindvajseti ter trideseti obletnici ter bo tokrat, ob svoji petintrideseti obletnici ponatisnjen skupaj z nekaterimi ploščami Göttschingovih zasedb, Ash Ra Tempel ter Ashra."

Kot malo obstranskega opazovalca me navdaja sum nad retrogradnimi ugotavljanji, kako je nekaj zgodnejšega, kar zelo spominja na nekaj kasnejšega, nujno že del geneze tega kasnejšega. Recimo sicer men kul kompilacija Reich remixed, ki se je seveda utemeljevala z nespornimi zaslugami Reicha za razvoj tehna, al pa men še bolj kul kompilacija Can:sacrilege, kjer spet razni tehnaši odkrivajo svoje korenine pri Nemcih. Že obstoj Krautrocka mimo čisto zunanjega pogleda na stvar je vsaj odprt za debate, si pa vsekakor želim kritičnega pogleda, ki ne bi zapadal taki žurnalistični produkciji mitov, v prispevkih na RŠ. Sicer pa pojma nimam, če je ravno ta plata res ključna za razvoj housa, samo pravim, da bi blo fajn take izjavo mal pretrest in jih bodisi faktično utemeljit bodisi zavrnit, al pa vsaj premislit. Ni to dis ničesar, sam refleks in pa upanje za prihodnje pokrivanje tovrstnih zadev, če bo do njega prišlo. Sam to.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.