Gangsta Boo

Oddaja
13. 5. 2023 - 20.00

👑 7. 8. 1979 – 1. 1. 2023 👑

V oddaji DJ grafiti se tokrat s čim večjim izborom glasbe in čim manj besedami klanjamo v spomin nedavno preminuli kraljici Memfisa, raperki Loli Chantelle Mitchell oziroma Gangsti Boo, ki je tragično in nenadno preminula na prvi dan letošnjega leta.

Seznam predvajanja:
1. DJ Paul & Gangsta Boo - Cheefa da Reefa
2. Gangsta Boo - I’ll Be The Other Woman
3. Gangsta Boo - Money And The Powder
4. Gangsta Boo - This is Personal ft. Project Pat
5. Gangsta Boo - High Off That Weed
6. Gangsta Boo - Kill, Kill, Kill, Murder, Murder, Murder
7. Gangsta Boo - Suck A Little Dick
8. Gangsta Boo - Where Dem Dollas At ft. DJ Paul & Juicy J
9. Gangsta Boo - Hard Not 2 Kill
10. Gangsta Boo - They Don’t Love Me
11. Gangsta Boo - Mask 2 My Face
12. Gangsta Boo - I Thought U Knew
13. Gangsta Boo - Love Don’t Live (U Abondoned Me)
14. Gangsta Boo - On That ft. Lil Wyte
15. Gangsta Boo - God Of Black (Freestyle)
16. Gangsta Boo - 1999
17. Gangsta Boo - Kill Bitches
18.  Da Mafia 6ix - Go Hard ft. Yelawolf
19. Outkast - I’ll Call B4 I Cum ft. Gangsta Boo & Eco
20. Yelawolf - Throw It Up ft. Gangsta Boo & Eminem
21. Xavier Wulf x Gangsta Boo x La Chat - Bodies
22. idontknowjeffery - The Blackhaven ft. Gangsta Boo
23. Run The Jewels - Love Again ft. Gangsta Boo
24. clipping - Tonight ft. Gangsta Boo
25. Latto x GloRilla x Gangsta Boo - FTCU
26. Hannah Monds - Big Momma ft. Gangsta Boo
27. Gangsta Boo - Before I Wake

Komadi v podlagah:
1. Three 6 Mafia - I Thought You Knew
2. Gangsta Boo - Can I Get Paid (Stripper's Anthem)
3. Gangsta Boo & La Chat - Bitchy ft. Mia X
4. Kingpin Skinny Pimp - I Don't Love 'Em ft. Gangsta Boo & Koopsta Knicca
5. Gangsta Boo - Victim Of Yo’ Own Shit
 

----------------------------------------------------------------------
1. DJ Paul & Gangsta Boo - Cheefa da Reefa

Podlaga: Three 6 Mafia - I Thought You Knew
Pozdravljeni v oddaji DJ grafiti, v kateri se tokrat s čim večjim izborom glasbe in čim manj besedami klanjamo v spomin nedavno preminuli kraljici Memfisa, Loli Chantelle Mitchell oziroma Gangsti Boo, ki je tragično in nenadno preminula na prvi dan letošnjega leta.

Boo se je rodila leta 1979 v družini srednjega razreda, hitra ločitev staršev pa je kmalu obrnila njeno življenje na glavo. Po selitvi v malce manj prijetne predele memfiških getov se je morala že v rosnih letih soočiti s tamkajšnjim neizprosnim uličnim načinom življenja. Varno zatočišče je kot majhna deklica zato odkrila v pisanju pesmi in ustvarjanju glasbe na mini klaviaturi in snemalniku, ki ju je v znak vzpodbude njenih interesov kot darilo prejela od svojega očeta. Iskrica podpore je v njej zanetila ogenj, katerega zublji so postajali vse večji, vse močnejši, vse bolj vroči.

Boo še zdaleč ni bila sramežljiva glede svojih rimoklepaških in pljuvaških sposobnosti, temveč je svoje veščine rada razkazovala v šoli pred sošolci, naokoli pa je klicarila in po telefonu rapala tudi svojim prijateljem, raznim lokalnim promotorjem in že deloma uveljavljenim raperskim veljakom, ki so ravno tako začenjali svojo trnavo pot glasbenega hustla in grinda, ki bi jih z memfiških ulic morda pripeljala do nekega dostojnejšega življenja. Usodni klic, ki ga je najstniška Boo opravila, je bil na telefonsko številko enega in edinega mojstra, če ne kar celo očeta triplet flowa, kralja horrorcora in legende Memfisa – Lorda Infamousa. V odzivnik mu je izpljuvala par verzov, v njem vzbudila zanimanje, Lord pa je nato besedo o Boo predal naprej svojemu polbratu DJ Paulu.

Trap pred trapom – 1. del: začetniki in člani najpomembnejšega kolektiva
 / 20. 3. 2021
Leta 1994 je pod njegovo produkcijsko taktirko Boo tako prvič uradno zajahala beat in skupaj z DJ Paulom izdala svoj prvi komad Cheefa Da Reefa, ki smo ga poslušali v uvodu oddaje. Paul je bil nad njeno lirično sposobnostjo očitno navdušen in takoj zatem je Boo kot štirinajstletna limka že vstopila v zloveščo skupino Three 6 Mafia in postala najbolj opasna bejba znotraj skrajno moško dominirane raperske scene. Za prikaz in dokaz njenih sposobnosti bomo v prvem daljšem glasbenem sklopu poslušali nekaj izbranih komadov z njene debitantske plošče Enquiring Minds, ki jo je leta 1998 izdala pri svojih devetnajstih, ob njenem glasu pa bomo slišali še pljuvanje nekaterih drugih pripadnikov memfiške hudičeve mafije – DJ Paula, Juicy J-ja in Project Pata.

2. Gangsta Boo - I’ll Be The Other Woman
3. Gangsta Boo - Money And The Powder
4. Gangsta Boo - This is Personal ft. Project Pat
5. Gangsta Boo - High Off That Weed ft. Juicy J
6. Gangsta Boo - Kill, Kill, Kill, Murder, Murder, Murder
7. Gangsta Boo - Suck A Little Dick ft. Juicy J & DJ Paul
8. Gangsta Boo - Where Dem Dollas At ft. DJ Paul & Juicy J

Podlaga: Gangsta Boo - Can I Get Paid (Stripper's Anthem)
Pravkar smo poslušali kopico komadov z Booine prve plošče Enquiring Minds, ki jo je leta 1998 izdala kot še vedno izredno aktivna članica ikoničnega in neizmerno vplivnega kolektiva Three 6 Mafia, ki je v mnogih pogledih položil temelje sodobne trap glasbe, predvsem njenih podtalnih derivatov. Ob delovanju v zasedbi, v kateri se je kljub svoji mladosti in neizkušenosti vzpostavila kot izredno močna MC-jevka, ki ne le da konkurira svojim moškim pajdašem, temveč mnoge tudi prekaša, je Boo sodelovala še s številnimi drugimi memfiškimi kolegi, kot so recimo Kingpin Skinny Pimp, ki so se zbirali okoli vedno popularnejšega imena Three 6 Mafia. Bila je ključen del dotičnega kolektiva, a ker je časovni format oddaje omejen na dve uri, bomo večino glasbenega programa namenili njeni solo karieri, ki jo je nadaljevala z albumom Both Worlds, *69.

Trap pred trapom – 2. del: ostala zveneča imena in zapuščina v underground trapu
 / 27. 3. 2021

Plato je izdala leta 2001, ko je zaradi različnih ambicij in manjših nesoglasij tudi uradno zapustila skupino Three 6 Mafia, a je s svojimi kameradi ostala v dobrih odnosih in v prihodnjih letih večkrat glasbeno sodelovala z njimi. Na plošči je nadaljevala s svojevrstnim memfiškim stilom, ki jo je zaznamoval skozi celo kariero. Z neposrednimi, neizprosnimi in pogosto provokativnimi besedili, s katerimi je s skrajno samozavestne, karizmatične in transparentne ženske pozicije najpogosteje opevala to, o čemer so govorili tudi njeni moški raperski kolegi – o gonji po uspehu, o spolnih in drogeraških nasladah ter o nasilju na ulicah Memfisa, ki ga preveva vsesplošna temačna atmosfera.

V nadaljevanju torej poslušamo nabor skladb z njenega drugega albuma Both Worlds, *69, pod katerega sta se kot producenta znova podpisala DJ Paul in Juicy J.

9. Gangsta Boo - Hard Not 2 Kill
10. Gangsta Boo - They Don’t Love Me
11. Gangsta Boo - Mask 2 My Face
12. Gangsta Boo - I Thought U Knew ft. Crunchy Black
13. Gangsta Boo - Love Don’t Live (U Abondoned Me)

Podlaga: Gangsta Boo & La Chat - Bitchy ft. Mia X
Naslednji glasbeni segment bodo sestavljale pesmi z njenih kasnejših albumov, ki v dvatisočih in v dvatisočdesetih niso dosegle takšne odmevnosti kot njena dva prva albuma, a na njih Boo vseeno dokazuje, zakaj jo dojemajo kot pionirko južne rap scene, ki je sicer vedno bila zapostavljena in spregledana ob prevladi starošolske cepitve na glasbo vzhodne in zahodne obale. Kot sposobna MC-jevka, ki se je na prvem mestu predstavljala kot prav to – torej kot nadvse spretna tekstopiska in pljuvačica – je s svojo eksplicitno ženstvenostjo dala vzor številnim mlajšim raperskim modelkam in jim vlila samozavesti, da so se lažje podale v močno moško dominiran glasbeni svet.

Phonk – najglasnejši potomec Memfis rapa
 / 8. 5. 2021
Vplivala pa je seveda tudi na svoje mlajše raperske moške kolege, denimo na Spaceghostpurrpa, ki je kot pionir phonk glasbe eden glavnih raperjev-producentov, ki so zaslužni za obuditev mračnejših aspektov trap glasbe, ki so jih v rap prinesli izvajalci iz Memfisa. Zaradi oživitve memfis rapa, ki je pogosto malodane obvladoval rap sceno zadnjega desetletja, se je Boo Purrpu tudi poklonila s freestylom čez njegovo podlago za pesem God of Black, ki jo bomo slišali takoj za komadom On That, v katerem se je Boo pridružil še Lil Wyte, dolgoletni kompanjon Three 6 Mafie in njihove založbe Hypnotize Minds. Glasbeni sklop se bo zaključil s skladbo projekta Da Mafia 6ix, pod katerim so se z izjemo Juicy J-ja leta 2013 združili vsi izvirni člani Three 6 Mafie, toda zasedba žal ni obstala dolgo, že isto leto je namreč preminil Lord Infamous, dve leti kasneje pa še Koopsta Knicca.

14. Gangsta Boo - On That ft. La Chat & Lil Wyte
15. Gangsta Boo - God Of Black (Freestyle)
16. Gangsta Boo - 1999
17. Gangsta Boo - Kill Bitches
18.  Da Mafia 6ix - Go Hard ft. Yelawolf

Podlaga: Kingpin Skinny Pimp - I Don't Love 'Em ft. Gangsta Boo & Koopsta Knicca

Underground hip-hop kolektiv
 / 14. 4. 2018
V predzadnjem, daljšem glasbenem delu nocojšnjih DJ grafitov bomo poslušali še izbrano falango iz kopice izvajalcev, s katerimi je Gangsta Boo sodelovala. Boo je zobala češnje tako s profiliranimi izvajalci, kot so Outkast, Eminem in Run The Jewels, kot tudi z malce bolj obskurnimi in podtalnimi pljuvači, kot sta Xavier Wulf iz nadvse vplivnega kolektiva Seshollowaterboyz  in idontknowjeffery, vzhajajoča memfiška ulična legenda, ki s srcem reprizenta svoje mesto, pa tudi z eksperimentalnimi clippingi. Izredno pomembna je še omemba njenega sodelovanja in dolgoletnega prijateljstva z drugo kraljico Memfisa, raperko La Chat, ki nista skupaj posneli zgolj nekaj komadov, temveč tudi cele albume. Glasbeni nabor bosta zaključila dva novejša komada mladih raperk Latto, GloRille in Hannah Monds, ki se nadobudno vzpenjajo po stopnicah komercialnega uspeha in so konec prejšnjega leta svojo vzornico Boo povabile k sodelovanju. V zameno za sodelovanje je Boo zopet stopila v luč kanček širše raperske javnosti, a je nekaj tednov po izidu komadov njena luč tragično ugasnila.

19. Outkast - I’ll Call B4 I Cum ft. Gangsta Boo & Eco
20. Yelawolf - Throw It Up ft. Gangsta Boo & Eminem
21. Xavier Wulf x Gangsta Boo x La Chat - Bodies
22. idontknowjeffery - The Blackhaven ft. Gangsta Boo
23. Run The Jewels - Love Again ft. Gangsta Boo
24. clipping - Tonight ft. Gangsta Boo
25. Latto x GloRilla x Gangsta Boo - FTCU
26. Hannah Monds - Big Momma ft. Gangsta Boo

Podlaga: Gangsta Boo - Victim Of Yo’ Own Shit
Kraljica in prva dama Memfisa. Prva dama crunka. Prva dama, ki je Memfisu prinesla zlato in platinasto rap ploščo, mojstrica besed, flowov in predvsem inovatorka ter zgled mnogim – to je Gangsta Boo. Bajno karizmatična glasbenica, ki je ob boku pionirk, kot so Salt N Pepa, Queen Latifah, Mia X, Foxy Brown, Missy Elliot, Lil Kim, Nicki Minaj in mnogo drugih, jasno pokazala, da rap ni izključno samo igra in domena moških, pri katerih se na ulicah in za mikrofonom testira raven testosterona v krvi, temveč v njem kraljujejo lahko tudi opasne bejbe.

Lola Chantelle Mitchell je preminula prvega januarja letošnjega leta v 44. letu starosti. Vzrok smrti je bil fentanil, ki je v zadnjih letih opiatne krize Združenih držav Amerike vzniknil kot tihi množični morilec. Svetu je zapustila ogromno diskografijo in neizbrisljivo sled v zgodovini rap glasbe. V spomin Gangsti Boo za konec poslušamo še posthumno izdano pesem Before I Wake.

27. Gangsta Boo - Before I Wake

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

odlicno

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness