Kate Wolf

Oddaja
30. 9. 2023 - 20.00

The first time I ever saw your laughter break loose inside and tumble out to me, my heart knew it had found what it was after, and it came so easily...

O delu rahlo pozabljene ameriške folk izvajalke Kate Wolf, o njenih pesmih in melodijah ljubezni, izgube, družine, življenja in narave ter o njenem življenju, ki se je nenadno in prehitro končalo.

Seznam predvajanja:
1.
Kate Wolf & Lionel Kilberg - Breezes
2. Kate Wolf & Lionel Kilberg - You
3. Kate Wolf - Emma Rose
4. Kate Wolf - Goodbye Babe
5. Kate Wolf - You’re Not Standing Like You Used To
6. Kate Wolf - The Heart 
7. Kate Wolf - Lay Me Down Easy
8. Kate Wolf - The Lover’s Return
9. Kate Wolf - Streets Of Calgary
10. Kate Wolf - Looking Back At You
11. Kate Wolf - Hold On To Me Babe
12. Kate Wolf - Across The Great Divide
13. Kate Wolf - Give Yourself To Love
14. Kate Wolf - Desert Wind
15. Kate Wolf - Peaceful Easy Feeling
16. Kate Wolf - The Ballard Of Weaverville
17. Kate Wolf - The Hobo
18. Kate Wolf - Some Kind Of Love
19. Kate Wolf - Who Knows Where the Time Goes
20. Kate Wolf - Cornflower Blue
21. Kate Wolf - Far-Off Shore
22. Kate Wolf - These Times We’re Living In
23. Kate Wolf - Medicine Wheel
24. Kate Wolf - Pacheco / Redtail Hawk
25. Kate Wolf - Green Eyes

Skladbe v podlagah:
1.
Kate Wolf - Lately
2. Kate Wolf - Brother Warrior
3. Kate Wolf - Monday In The Mountains
4. Kate Wolf - September Song
---------------------------------------------------------------------------------

Podlaga: Kate Wolf - Lately
Kate Wolf je bila ameriška folk izvajalka vilinskega glasu, ki je v dokaj kratkem in nenadno prekinjenem solističnem glasbenem ustvarjanju izdala kar šest albumov, posthumno pa jih je izšlo še pet. Rodila se je leta 1942 in že pri štirih letih jo je babica začela učiti igranja na klavir. Na črno-bele tipke je igrala do šestnajstega leta, ko je glasbeno vzgojo zaradi sramežljivosti in pomanjkanja samozavesti pri svojem igranju naposled opustila. Kljub temu je glasba še vedno ostala njena spremljevalka. Zaznamovala so jo seveda imena njenega zeitgeista, izvajalci, kot so Beatli in Dylan, a še večji vpliv nanjo so imeli country in folk glasbeniki skromnejšega slovesa iz štiridesetih, petdesetih in šestdesetih let. Njeno glasbeno odkrivanje se je začelo v otroških letih z legendarnim osamljenim jezdecem Hankom Williamsom in s folk skupino The Weavers, ki jo je v petdesetih letih v času rdeče bojazni preganjal celo FBI in član katere je bil ikonični folk glasbenik in aktivist Pete Seeger. Pot jo je nato vodila do oldies goldies pevk, kot je Rosemary Clooney, in bolj popovskih folk zasedb, kot je Kingston Trio, v šestdesetih pa je naposled odkrila Carter Family in country izvajalce, kot je Merle Haggard. Kot je v nekem intervjuju opisala glasbenica sama, je šlo za postopno pot odkrivanja iskrenih pesmi iskrenih ljudi, v katerih je prepoznala srčnost in jasnost.

Zatem ko je Kate v srednji šoli opustila klavir, se je kmalu posvetila družinskemu življenju. Poročila se je pri devetnajstih, imela dva otroka, glasba pa je dolgo ostala le pozabljena misel. Toda njeno življenje se je obrnilo v popolnoma drugo smer, ko je pri sedemindvajsetih spoznala druščino ljudi, ki so po svojih domovih organizirali majhne intimne glasbene nastope in druženja. Tako je Kate znova odkrila svojo ljubezen do glasbe ter potrebo, da se izraža s pesmijo in melodijo. Z možem, ki ni želel biti poročen z glasbenico, sta se sporazumno razšla in Kate se je s kitaro za kruhom podala v glasbeni svet. Nekaj let je pisala pesmi, igrala po lokalih in restavracijah ter kratek čas celo živela v svojem avtomobilu, nato pa so se, kot je izjavila sama, začele dogajati čarobne stvari. Uspelo ji je sestaviti prvo glasbeno skupino The Wildwood Flower, katere član je bil tudi njen bodoči mož Don Coffin. Skupaj so leta 1973 izdali album We Walked By The Water, s katerega bomo v glasbenem segmentu poslušali pesmi Breezes in You, čeprav Kate albuma ni zares smatrala za svoje avtorsko delo, saj se je na samostojnejšo solistično pot podala šele nekaj let pozneje.

Z novo glasbeno skupino, avtorsko oddajo na radiu in vse pogostejšimi nastopi je Kate uspelo ustanoviti še lastno založbo Owl Records, pri kateri je izdala svoja prva dva albuma z backup bendom The Wildwood Flower. Poslušamo torej nekaj pesmi Kate Wolf iz začetkov njenega glasbenega ustvarjanja in nastopanja. 

1. Kate Wolf & Lionel Kilberg - Breezes
2. Kate Wolf & Lionel Kilberg - You
3. Kate Wolf - Emma Rose
4. Kate Wolf - Goodbye Babe
5. Kate Wolf - You’re Not Standing Like You Used To
6. Kate Wolf - The Heart 
7. Kate Wolf - Lay Me Down Easy

Podlaga: Kate Wolf - Brother Warrior
V DJ grafitih na Radiu Študent še naprej spoznavamo življenje in delo Kate Wolf. Potem ko je izdala prva albuma v bolj solistični maniri, se je Kate leta 1979 razšla s svojim drugim možem, s tem pa je razpadla tudi njena backup skupina The Wildwood Flower. A ta pripetljaj ni pomenil prevelike ovire v njenem glasbenem ustvarjanju. Že isto leto je namreč spoznala kitarisko in mandolistko Nino Gerber, ki jo je na koncertih in albumih spremljala vse do konca njene kariere oziroma življenja. Kate je nadaljevala z nastopi po ZDA in tudi Kanadi, se znova poročila, sem in tja celo sama organizirala kakšen manjši folk festival in snemala albume, ki jih je zaradi natrpanega urnika prenehala izdajati pod svojo založbo in namesto tega domovanje raje našla pri založbi Kaleidoscope Records, ki je bila v lasti njenih prijateljev. V naslednjem glasbenem delu poslušamo nekaj pesmi iz kasnejšega obdobja Kate Wolf, med drugim tudi njeno priredbo pesmi Hold On To Me Babe, ki jo je v originalu izvajal Tom Paxton, in pa eno njenih bolj znanih pesmi Across The Great Divide, ki bo sledeči segment tudi zaključila.

8. Kate Wolf - The Lover’s Return
9. Kate Wolf - Streets Of Calgary
10. Kate Wolf - Looking Back At You
11. Kate Wolf - Hold On To Me Babe
12. Kate Wolf - Across The Great Divide

Podlaga: Kate Wolf - Monday In The Mountains
Z vse večjo prepoznavnostjo, kakršno je dosegala Kate Wolf, je naraščala tudi pozornost glasbenih kritikov. Dvakrat je bila nominirana za najboljšo folk vokalistko San Francisca, kritike in širšo javnost pa je popolnoma osvojila s svojim live albumom Give Yourself To Love, ki ga je izdala leta 1983 in predstavlja njeno najboljše delo, zato ga bomo v preostanku oddaje poslušali skoraj v celoti. Plošča Give Yourself To Love, poimenovana po njeni istoimenski skladbi, ki jo je napisala za poroko prijateljev, je tako postal tudi prvi album Kate Wolf, ki je dobil priznanje najboljšega folk albuma leta – to nagrado ji je uspelo osvojiti tudi še s štirimi poznejšimi izdelki, posthumno pa je postala tudi prva glasbenica, ki je bila sprejeta v halo slavnih neodvisnih glasbenikov. 

Live album Give Yourself To Love v diskografiji Kate Wolf izstopa prav zato, ker je bil posnet v živo, na odru, kjer se je Kate počutila najbolj domače in udobno za podajanje svojih zgodb ljudem. Nastopila je z minimalno podporo svoje backup skupine, v preprostejši, pristnejši folkovski maniri, kot je lahko denimo okrancljanost in spoliranost studijskih posnetkov. Na plošči in nasploh v svojem glasbenem izrazju je Kate primarno ustvarjala na koreninah folka, a se je sem in tja v njen zven prikradel tudi country, ki bi ga stilistično in vsebinsko lahko najlažje primerjali s kakšnim Townesom Van Zandtom, le da Kate v svojih liričnih skladbah in pogosto pripovednih pesmih o ljubezni, izgubi, družini in naravi ohranja več optimizma kot omenjeni melanholični teksaški trubadur. Njen vilinski glas je glas jasnosti in iskrenosti, torej vrlin, ki jih je v času odraščanja v glasbi cenila tudi sama, in vabi poslušalce, da se ji popolnoma prepustijo, da ji zaupajo, saj s številnimi podobami narave navsezadnje pripoveduje življenjske zgodbe, ki so znane mnogim med njimi. Gre za intimni stik s publiko, ki ga je Kate uspelo ohraniti, kadar je nastopila pred pičlo peščico v kakšni beznici, pa tudi tedaj, ko je nastopila pred polno gala dvorano. 

V nadaljevanju torej poslušamo prvo polovico albuma Give Yourself To Love.

13. Kate Wolf - Give Yourself To Love
14. Kate Wolf - Desert Wind
15. Kate Wolf - Peaceful Easy Feeling
16. Kate Wolf - The Ballard Of Weaverville
17. Kate Wolf - The Hobo
18. Kate Wolf - Some Kind Of Love
19. Kate Wolf - Who Knows Where the Time Goes

Podlaga: Kate Wolf - September Song
Po albumu Give Yourself To Love si je Kate vzela krajšo pavzo, čutila je namreč, da jo zaradi utrujenosti in nastopov zapušča zdravje, želela pa se je posvetiti tudi svoji družini. Toda premor je trajal le nekaj mesecev in leta 1984 je bila zopet na turneji, leta 1985 pa izdala še en kritično priznan album Poet's Heart. Toda naslednje leto jo je aprila doletela tragična diagnoza, da boleha za levkemijo. Prestala je zdravljenje s kemoterapijo, ki naj bi bilo uspešno, a se je njeno stanje hitro poslabšalo. Prijatelji in glasbeni kolegi so organizirali več dobrodelnih dogodkov njej v podporo in Kate se je septembra, polna volje in upanja, optimistično odpravila na operacijo presaditve kostnega mozga. Poseg je na žalost uničil njen imunski sistem in Kate je decembra, tri mesece po operaciji, izgubila boj z boleznijo. Stara je bila štiriinštirideset let.

Posthumno je izšlo še pet njenih albumov, večinoma live posnetkov, ki jih bomo zaradi časovne omejitve v veliki meri preskočili oziroma smo s skladbami z njih v oddaji nekajkrat tudi nadomestili studijske posnetke določenih skladb. Za konec oddaje bomo tako raje prisluhnili še drugi polovici njene poetične mojstrovine, polovici albuma Give Yourself To Love, ki se bo zaključil z najbolj znano in verjetno tudi najlepšo in najbolj ganljivo skladbo Green Eyes.

20. Kate Wolf - Cornflower Blue
21. Kate Wolf - Far-Off Shore
22. Kate Wolf - These Times We’re Living In
23. Kate Wolf - Medicine Wheel
24. Kate Wolf - Pacheco / Redtail Hawk
25. Kate Wolf - Green Eyes

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Krasno.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness