Kdo je Nemcu najboljši sosed?

Kulturna ali glasbena novica

Naš vsakdan je zapolnjen z nešteto majhnimi opravili, ki so po svoji naravi sicer pusta, pa vendar nujna. Pomivanje posode, pranje oblek, pospravljanje stanovanja in opravljanje nakupov za našo špajzo. Prav slednje pa je lahko prava mala dogodivščina, če upoštevamo navidez nebroj trgovin, kjer to lahko opravimo, če imamo le dovolj novcev. V Sloveniji draginja ne jenja, cene hrane v trgovinah še vedno strmo naraščajo, zato je lov na najugodnejše izdelke v različnih trgovinah toliko bolj pomemben. 

Naši novinarki Tina in Vanja se zadnjih nekaj mesecev zadržujeta v Nemčiji, natančneje v Berlinu. Zato sta se odločili, da poskusita izvohati, kdo je nemškinajboljši sosed. Če pri nas to za Mercator rečemo skoraj s težkim srcem, vas bo njun odgovor na to vprašanje morda presenetil. Še prej pa se spoprimimo z nekaj osnovami. Berlinski nabor trgovin s hrano je precej drugačen od našega. Imajo Rewe, EDEKO, Aldi, Lidl, Penny, Billo, Netto in še kakšno nekoliko bolj specializirano trgovino s hrano. 

Izjava

Poleg drugačnih imen in samih trgovin, pa ima nakup v nemški trgovini tudi svoje posebnosti.

Izjava

Od manj prestižnih trgovin pa sta nas napotili proti domnevno najbolj prestižni izmed vseh — Rewe. 

Izjava

Če Nemci ne vrednotijo jabolk po sorti, pa vsekakor sodijo živila po njihovih embalažah — poleg privlačnih grafik in pisanih barv ima vedno več prehrambenih produktov v nemških trgovinah prav posebne oznake.

Izjava

Pri nas dobro vemo, da nas lahko nakup hrane stane tudi 10 evrov več, če zavijemo v napačno trgovino. Kako pa je s tem v Berlinu? Naši novinarki sta izvedli tudi manjšo raziskavo. Izbrali sta šest osnovnih izdelkov: makarone, pesto, kavo, mleko, humus in kilo kruha, ter na koncu primerjali cene. Ugotovili sta, da se cene bistveno ne razlikujejo, morda v kateri izmed trgovin poskočijo pri kavi ali mleku. Za nakup pa boste morda odšteli tudi kakšen evro manj kot v Ljubljani. Konkretno: kila najtemnejšega kruha vas bo stala 1,49 €, najcenejši humus 99 centov, kila makaronov katere koli oblike 79 centov, kozarček najcenejšega pesta pa 1,29 €. Če želite svoji študentski dieti dodati še kavo, vas bo veliko pakiranje ne pretirano dobre nemške kave povprečno stalo okoli pet evrov, še kakšen evro pa boste odšteli za mleko.

In kdo je Nemcu najboljši sosed? Ker je Berlin tako raznoliko mesto, sta sklenili kompromis, da ima vsak berlinčan svojega najboljšega soseda. Na medsosedske odnose lahko vpliva cena končne košarice, kvaliteta kupljenih izdelkov ali pa preprosto lokacija trgovine. Stanja v Ljubljani trenutno ne moreta objektivno preceniti, vendar se obe strinjata, da je samo en najboljši sosed.

Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Prvi odstavek mi zveni, kot da ga je napisal pisec iz SDS-ove kleti. Poln je demagogije in brez dejstev. Lahko bi še dodali kako o ubogih upokojencih, pa slikico ubogega pegavega starčka, ki skupaj praska zadnji drobiž.

A to je članek, ki ste ga napraskali skupaj nekje iz globin greznice medijev tipa Žurnal24 in Slovenske novice?

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness