Karlo Hmeljak, Borut Jerman in šesti 3P

Okrogla miza, intervju ali pogovor
30. 1. 2014 - 10.10

Kulturno izobraževalno društvo PiNA je napovedalo že šesto edicijo festivala poezije 3P (Pesniška prihodnost v Pini), ki se bo odvijal 4., 5. in 7. februarja v koprski e-Kavarni PiNA. Festival 3P je prvi festival poezije v Istri, namenjen predvsem predstavitvam pomembnih mladih pesnic in pesnikov, letos tudi tujih, ki bodo v treh večerih postregli z najbolj vznemirljivimi pisavami ta trenutek - predstavljene bodo knjižne novosti, brali se bodo rokopisi, torej še čisto sveža pisanja, in nova publikacija paraliterarne organizacije IDIOT: IDIOT Balkan.

O zgodovini, sedanjosti in prihodnosti festivala, o zgodovini, sedanjosti in prihodnosti poezije ter o zgodovini, sedajosti in prihodnosti kulturne dejavnosti v Istri bomo v tokratnjem jutranjem pogovoru spregovorili s Karlom Hmeljakom, nagrajenim pesnikom in programskim vodjo festivala 3P ter Borutom Jermanom, programskim vodjo KiD PINA, ki je lani obeležila 15-letnico delovanja.

Za dodatne informacije o dogodku 3P: www.pina.si

 

Marko Matičetov na 3P 2013
Uroš Prah na 3P 2013
Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

OK. Kdaj lahko pričakujemo v jutranjih pogovorih še kakšne nekrožne obetavne mlade avtorje in kdaj lahko pričakujemo prekinitev že drugod capinske prakse, da se priložnost daje zgolj prijateljem?

Kaj je to strukturno mesto, ki legitimira nek festival, da se imenuje "Pesniška prihodnost" (ki je spet druščina pet prijateljev).

Hvala za odgovor in lep pozdrav

Pozdravljeni in hvala za vprašanje.

Kot kaže, bodo mladi. krožni, nekrožni in obetavni avtorji dobili prostor v etru enkrat mesečno. Zdi se prav, da, glede na to, da so medijske pozornosti deležni zgolj ob nagradah in izdajah, in še to izredno izbrani, se prakso, ki je, težko je natančno vedeti zakaj, dozivela manko, obudi - zaenkrat predvsem na ta način - intervju in branje.

Kar se zapisa, da se priložnost daje zgolj prijateljem, tiče, naj zapišem, da deluje mlada literarna scena precej prepletena in polna prijateljev, znancev, včasih tudi rivalov. Vsekakor lahko po tretjem poskusu te vrste zatrdim, da bomo v etru gostili predvsem prijatelje literature - nekako v stilu obratne podpore, kot so jo na Velikem ReŠi benefitu slednji izkazali naši radijski postaji. Prostora ne bo za vse v isti sezoni, vsekakor pa bom poskusila vabiti različne kroge, ko ti očitno že morajo obstajati. Znancev, prijateljev je že sedaj iz vseh strani nekaj, skozi čas pa jih bo, upam, še več.

Lep pozdrav in v pričakovanju predlogov, pomislekov ipd.

Seznam 5 prijateljev, ki so (in bodo letos) brali na festivalu

Kristina Hočevar
Katja Plut
Dejan Koban
Barbara Jurič
Ana Trebežnik
Aljaž Torkar
Kristina Kočan
Veronika Dintinjana
Andrej Medved
Taja Kramberger
Miklavž Komelj
Jure Jakob
Andrej Hočevar
Michael Thomas Taren
Gregor Podlogar
Tibor Hrs Pandur
Uroš Prah
Tjaša Korelc
Glorjana Veber
Blaž Božič
Monika Vrečar
Blaž Božič
Blaž Iršič
Jasmin B. Frelih,
Katja Perat
Ivana Komel
Marko Matičetov
Andraž Jež
Katja Gorečan
Gašper Torkar
Jan Krmelj
Bojan Savić Ostojić
Vladimir Đurišić
Marko Pogačar
Anja Golob

@Polona Torkar

Hvala za odgovor še za nazaj. Vsekakor se veselim prihodnjih Jutranjih pogovorov. Odzvala sem se zategadelj, ker se mi je dozdelo, da sem zaenkrat med gosti opazila zgolj sodelavce revije Idiot.

Na seznamu, ki ga je priložil Borut Jerman, je po mojem kar nekaj zanimivih predlogov. Kakšnega bi verjetno lahko našli tudi med samimi stalnimi sodelavci vašega radia.

Krogi seveda obstajajo, če jih vidimo ali ne, upajmo, da se bodo znali v prihodnosti dovolj organizirati, da bodo bili zmožni sami pognati nekakšno prvotno PR akumulacijo. To je v okolju, v katerem živimo, očitno njihova odgovornost in tako je verjetno že več desetletij. Deklarirana, prevelika odprtost pa je pogosto lahko le problematična, sploh, ker lahko vzbuja napačen vtis, da je neizključevalna.

@Borut Jerman:

Hvala za zanimiv seznam. Če odštejemo nekaj tujih in nekaj starejših avtorjev, mislim, da sem kar zadela, da, če gre za šesto izvedbo festivala, na vsakem nastopa približno pet mladih pisk in piscev. Ne glede na to naj poudarim, da se s sintagmo "pet prijateljev" referiram na serijo pustolovskih mladinskih romanov in tudi malce krožno ironiziram mitološko strukturo, ki se vzpostavlja že z imenom "pesniška prihodnost." Razumem lahko, da vidite v takem poimenovanju dobro reklamo, a kaj ko ji očitno ne pomaga preveč. Živimo na majhnem literarnem trgu in zainteresirani se med seboj bolj ali manj poznamo (srčno upam in verjamem, da je nekaj zelo nadarjenih mladih pisk in piscev, ki jih nihče ne pozna, in občutek imam, da bi morali/morajo taki skozi trnovo pot podružabljanja, čeprav si želijo samo samote). Potemtakem se zdi, da bi lahko že imeli svoje favorite, in festival ne bi rabil takšne poimenovalne sekcije, takšne projekcije v prihodnost, od katere bi si bilo po mojem mnenju najbolj smotrno želeti tistega, kar ni mogoče selekcionirati (res pa je, da bi do pomislekov vedno prihajalo).

Sam seznam imen, četudi jih je toliko, pa seveda nič ne pove. Kaj bi lahko povedale le konkretne analize, pa naj si bo s kakšnim bourdiejavskim znanstvenim aparatom, ali pa že, če impliciramo obstoj hegemonije, kakšna pojmovno jasna subjektivistična analiza.

@anonimka

Nas zanima dobra poezija. Pri izboru smo pa žal omejeni s tem, kar uspemo slišati/prebrati. Poezija prihodnosti ni reklama, je moto, za katerim stojimo. Reklame ne rabimo, ker smo v Kopru, kjer itak ne pomaga.

@Borut Jerman

Nisem anonimka. Sem NZD. Anonimnost bi zahtevala preveč poguma; tudi manj spola. Če bi takrat ne bil bila, potem ... Tako si to jaz predstavljam. Dva sva pa že množice, bi kdo rekel. Okoriščam se s svojo trenutno spletno identiteto, zato si ne zaslužim priznanja za anonimnost.

Hvala za odgovor.

Saj pravim, če ni reklama in je moto, je to meni na nek način toliko bolj neprijetno.

Pravijo, da imajo moti, reklame in poezija skupno poetično funkcijo jezika. O takih stvareh bi veljalo nekoč premisliti.

Lep pozdrav

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness