GUŽVA U BAJT: Mozak nam je pun

Recenzija izdelka
G.U.B.
19. 3. 2014 - 19.00

Anachronism, 2014

 

Zasedba Gužva u bajt je nastala pred desetimi leti in že leto po nastanku presenetila z istoimenskim prvencem. Takrat golobradi srednješolci so se na prvencu Gužva u bajt sprehodili po poteh  začetkov punk rocka. Tako so na albumu iz leta 2005 zabeležene himne Blitzkrieg Bop newyorških Ramones, God Save the Queen londonskih Sex Pistols, Kreni prema meni beograjskih Partibrejkers in Sedemnajst ljubljanskih Pankrtov. Avtorske skladbe s prvega albuma ponujajo celo večjo punk rock širino, kot je zgolj kopiranje punk rock pionirjev. Presežek so besedila. Ta opisujejo vsakdanje poti najstnikov, ki vodijo med frende, v šolo, na žur in jih spremljajo z odprtimi očmi ter napetimi ušesi. Po razpadu prvotne zasedbe je leta 2009 nastala druga plošča z naslovom Nikad pankera od nas z novim vokalistom in kitaristom. Drugo nadaljevanje je prineslo premik v smeri brezkompromisnega street punka, ki se spogleduje z navijaško retoriko in pub rockovsko himničnostjo, presprašuje družbene spremembe na prostoru nekdanje države in se s priredbo pesmi Ekstaza smrti pokloni enemu in edinemu Srečku Kosovelu.

Torej, pred nami je tretja plošča, z naslovom Mozak Nam Je Pun zasedbe Gužva u bajt, ki sliši tudi na kratico G. U. B. Album je bil posnet v zadnjih izdihljajih preteklega leta v vadbenih prostorih benda. Producenta albuma Mozak nam je pun sta Nik Franko in Gašper Letonja iz vrst zasedbe The Canyon Observer, s katero si tudi delijo vadbeni prostor. Zvok na albumu je kompakten, oster in je v tehničnem smislu najboljši izdelek G. U. B. Če se oddaljimo od tehničnega vtisa, je glasba glede na pretekle albume ostala dosledno punk rockerska z vedno boljšo instrumentalno izvedbo. Od prvotne zasedbe sta, tako kot na drugi plošči, ostala le bobnar Tulio in basist Vladimir, ki je tokrat prevzel tudi vlogo prvega vokalista, ki brezkompromisno povezuje skladbe od in do himničnih zborovskih refrenov.

V današnji Tolpi bumov je pred nami pol ure pravovernega punk rocka, ki v svoji dobri maniri nastavlja ogledalo družbi in to povsem brez politične korektnosti. Ta na trenutek celo zaide prek mere okusa z opisovanjem telesnih značilnosti akterjev. Pa vendar, punk nihilizem, ki je v želji za spremembo onemogočen z občutkom brezperspektivnosti, katerega poglablja razpad osnovnih družbenih vrednot; z roko v roki z neskončno gospodarsko-politično krizo, ki prinaša kapitalizmu in kriminalu belih ovratnikov dodano vrednost. G. U. B. z albumom Mozak nam je pun rujejo po podtalju družbene zavesti in na površje prinašajo jezo, ki jo hrani nesmiselnost danega družbeno političnega momenta. Pa vendar … ni vse tako črno. Ne, vsaj za kolektiv G. U. B., ki glasbeno drunk punk držo relativizira z glasbenim in družbenim aktivizmom v projektih, kot sta Hrana, ne bombe z razdeljevanjem brezplačnih obrokov in punk rock festivalom Pogo Never Ends. Konec meseca aprila zasedbo lahko vidite na koncertnem nastopu v okviru tradicionalnega Anti-Fa festivala na Metelkovi.

 

 

Leto izdaje: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Ma GUB so zakon! Ni jih v Sloveniji čez njih, sploh čez komada Ismeta je pank in Das leben ist so schon! <3 Vladimir, Tuljo, Bani, Fernc, zakon ste!

Ferenc <3

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness