OFF svete nesvetosti

Aktualno-politična novica
30. 5. 2014 - 14.00
 / OFF

Evropska komisija je zavrnila državljansko pobudo za ukinitev financiranja raziskav na matičnih celicah. V okviru vseevropske kampanje ‘One of us’ - eden od nas - so borci za pravice nerojenih zbrali 1,800.000 podpisov, kar je obvezalo Evropsko komisijo, da predlog zakona obravnava. Čeprav iz komisije sporočajo, da so zadevo resno obravnavali, so se za zavrnitev odločili potem, ko so se države članice in Evropski parlament odločili, da nadaljujejo s financiranjem znanstvenih raziskav na tem področju. Iz dušebrižniške iniciative že sporočajo, da se bodo glede veta komisije pritožili na Evropsko sodišče v Luksemburgu.

Spletni iskalnik Google se je hočeš nočeš pokoril razsodbi Evropskega sodišča v Luksemburgu, ki državljanom Evrope omogoča pravico do pozabe. Tako je sedaj mogoče uradno zahtevati izbris določenih osebnih podatkov iz spletnega iskalnika Google.  Od včeraj deluje posebni spletni obrazec, s katerim lahko evropski državljani zahtevajo izbris nekaterih osebnih podatkov, ki jih o njih zbere iskalnik. Gigant bo vsako zahtevo proučil individualno glede na dve pravici - pravico do zasebnosti in pravico do informiranosti.

Najvišje turško sodišče je razsodilo, da je bila marčevska prepoved dostopa do strani Youtube kršitev posameznikovih svoboščin, kar pomeni, da si bodo državljani ponovno lahko radostno ogledovali priljubljene videoposnetke. Omenjena stran je bila sicer nedostopna od 27. marca, potem ko so bili prek nje objavljeni avdio posnetki pogovorov turških vojaških in političnih funkcionarjev, na katerih so razpravljali o možnostih vojaške intervencije v Siriji. Marca je turška vlada prav tako poskusila s prepovedjo dostopa do socialnega omrežja Twitter, vendar se je morala podrediti odločitvi ustavnega sodišča, ki je zahtevo vlade presodilo za neustavno. Ob tem pa turški premier Recep Tayyip Erdogan ponavlja nam že poznane izjave o politični motiviranosti sodniških odločitev.

Francoske represivne sile so pridržale pet članov kmečkih sindikalistov v Normandiji medtem, ko so ti protestirali proti postavitvi megalomanske molzilnice krav. V njej naj bi vsak dan po trikrat avtomatsko molzli nekaj manj kot dva tisoč krav. Kmetje opozarjajo, da je molzilnica rak rana vzdržnostnega razvoja, slaba za krave in še slabša za majhne kmete. Pridržani so obtoženi vandalizma in poškodovanja tuje lastnine.

Tudi študentje protestirajo. V Franciji so se sinoči na pobudo srednješolcev v Marseillu zbrali študentje v vseh večjih mestih in dvignili glas proti uspehu Nacionalne fronte na nedavnih evropskih volitvah. Povsod so vzklikali gesla v prid sožitja drugačnih, pred evropskim parlamentom v Strasbourgu pa glasno opomnili - “ne bomo dovolili fašizma!”.

Študentje v Srednje afriški republiki so po napadu na cerkev v Banguiju, ki je terjal ducat življenj, postavili barikade po okoliških cestah. Predstavnik mirovnih sil Francije in Afriške unije Francis Che je že ukazal razpustitev barikad, v izjavi za javnost pa je pomoledoval, navajamo: “Ljudje morate razumeti, da bomo odkrili te ljudi in jih spravili pred ljudsko ali mednarodno sodišče.”

Študentje v Londonu pa napovedujejo protest. Ne vsi, le tisti s poznavanjem sufizma in sufisti sami. Vznemirila jih je podoba novega parfuma v kolekciji dišav Roberta Cavallija. Eden od parfumov naj bi nosil sakralno podobo sufijev, simbol odprtega srca, ki nosi dve imeni Allaha, v primeru parfuma pa je ta postavljen ob bok mičnega dekleta, ki se dviga nad mišičastega fanta. Protesti so se pričeli že pred meseci, odvijajo se po vseh krajih Evrope in Severne Amerike, kjer je prisotna ločina sufijev. V Londonu so študentje napovedali protest pred muzejem Viktorije in Alberta, navkljub dejstvu, da je Cavalli obisk muzeja odpovedal.

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela sklep o napotitvi motorizirane čete Slovenske vojske s 120 pripadniki, ki bodo sodelovali pri odpravljanju posledic poplav v BiH. Četa je že odpotovala iz mariborske vojašnice generala Maistra. Motorizirana četa, ki je del regionalnih rezervnih sil Euforja, se bo skladno s sklepom vlade v obdobju od 1. junija do najdlje 20. junija začasno integrirala v enote Euforja. Z odpravljanjem posledic poplav se očitno ne mudi - najprej bodo potekale mednarodne vojaške vaje pod poveljstvom Euforja, katerih cilj je integracija čete v večnacionalni bataljon regionalnih rezervnih sil, šele nato pa bodo pripadniki teh sil sodelovali pri odpravljanju posledic poplav.

V razmislek. 42. zapovrstjo se odvijajo dnevi vina. V oziru do lastnih brbončic in siceršnjih afinitet se lahko odpravite najsibo na Primorsko ali pa Dolenjsko. V Kostanjevici na Krki se s povorko nocoj pričenjajo dnevi cvička, z vinogradniškimi igrami se končajo v nedeljo. V Marezigah nad Koprom pa se vse do nedelje odvijajo dnevi refoška, tudi malvazije. Končali se bodo s povorko in motivi iz kmečkega življenja.

 

Off sta pripravila Janković in Jošt.

 

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

preživjelih nema, druže

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness