FRONTEX - ISKALNA IN REŠEVALNA MISIJA

Aktualno-politična novica

Število Afriških beguncev, ki se na pot poda z ladjo prek Sredozemlja skokovito narašča. Tako je italijanska reševalna misija Mare Naostrum, slovensko Naše morje, od prejšnega petka do torka, rešila približno štiri tisoč ljudi, umrlo pa jih je okrog tristo. Tako je število zabeleženih smrtnih žrtev v letošnjem letu naraslo na tisoč devetsto.

Glede na številne krize v Afriki in na Bližnjem vzhodu zmanjšanja števila migrantov ni pričakovati. Število beguncev je tako v letošnjem letu preseglo tisto iz leta 2011, ko je bila arabska pomlad na vrhuncu.

Italija je bila po nesreči na Lampedusi lanskega oktobra prisiljena, da vzpostavi reševalno misijo. Mesečno v ta namen porabi skoraj deset milijonov evrov, Italijansko notranje ministrstvo pa se pritožuje tudi zaradi nesodelovanja tujih vlad pri misiji. Edina sodelujoča tuja ladja je bil slovenski Triglav.

Evropska agencija za upravljanje in operativno sodelovanje na zunanjih mejah držav članic Evropske unije, stacionirana v Varšavi, zato načrtuje združitev svojih dveh manjših reševalnih misij, ki potekata v Italiji v eno večjo. Frontex Plus misija pa italijanske ne bo nadomestila. Več podrobnosti o njej nam iz Poljske pove Izabella Cooper, tiskovna predstavnica Frontexa.

Izjava je dostopna v posnetku.

Novo misijo bo financirala evropska komisija, a podrobnosti financiranja še niso znane, nadaljuje Cooperjeva.

Izjava je dostopna v posnetku.

Vendar Frontex plus ni prva misija, ki jo bo financirala Evropska unija, govori Cooperjeva.

Izjava je dostopna v posnetku.

Družbeno-politične nestabilnosti, ki vladajo v nekaterih območjih bližnjega vzhoda, kot primer naj navedemo Sirijo, v kateri že več kot tri leta divja državljanska vojna, in Afrike, bodo najverjetneje prispevale k povečanju števila nedokumentiranih migrantov, ki prečkajo Jadransko morje in iščejo domnevno boljše življenje v Evropi. Izabella Cooper:

Izjava je dostopna v posnetku.

Kaj pa migrante, ki naj bi bili po besedah agencije Frontex na morju rešeni, dejansko čaka? Govori Sumi:

Izjava je dostopna v posnetku.

Visoki komisarjat Združenih narodov za begunce je nad dodatno pomočjo migrantom zadovoljen. Frontex plus za nas komentira njihov predstavnica Collota Sumi:

Izjava je dostopna v posnetku.

Povsem drugačen pogled na Frontexovo misijo pa nam poda Tomaž Gregorc z italjanskega konzorcija solidarnosti.

Izjava je dostopna v posnetku.

Dejstva, da družbeno-politična nestabilnost, potiska vse več ljudi iz slabih življenskih pogojev k iskanju boljših v tako imenovani “obljubljeni” Evropi, ne gre spregledati. Državne in evropske institucije pravijo, da bodo s programi, kot so Mare nostrum in agencijo Frontex, pomagali migrantom in beguncem varneje prečkati sredozemsko morje. Vendar kaj slednje čaka je pa že povsem druga zgodba, ki očitno omenjenih institucij ne zanima. V največ primerih se življenja žrtev vojn in nasilja ter iskalcev boljšega življenja konča v diskriminatornih centrih za tujce, iz katerih so kasneje deportirani nazaj od koder so prišli. V območje vojne, nasilja, kjer so bežali pred skoraj gotovo smrtjo.  

                                                                                                                       

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Bojda moraš ob morebitni nočni plovbi ob italijanski južni obali imeti nujno prižgan AIS indentifikator plovila ter VHF na liniji obalne straže... Ker te drugače preprosto potopijo.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness