OFF svežega vetra v Zagorju

Aktualno-politična novica
3. 9. 2014 - 14.00
 / OFF

Najprej v Irak, kamor bodo Združene države spet poslale svoje enote. Gre za tristo petdeset vojakov, ki bodo varovali njihova diplomatska predstavništva. Povečanje števila vojakov na več kot tisoč je odgovor na obglavljenje drugega ameriškega novinarja.

Posebno letalo ameriškega predsednika Barracka Obame Airforce One, Fuck Yeah!, je danes pristalo v Talinu, v Estoniji. S simbolno potezo naj bi Obama nakazal svoje in ameriško mišičevje in ruskemu medvedu jasno sporočil: “Tace stran”. Predsednik Obama bo obiskal vse tri baltske države in jim zagotovil, da NATO ne bo pozabil na nobeno svojo članico. Litva, Latvija in Estonija imajo sicer velik delež prebivalstva ruske narodnosti, Latvija in Estonija kar petindvajset odstoten, ki je povečini prorusko usmerjeno. Ruska majšina v vseh treh državah skupaj tako šteje več kot milijon ljudi.

Obama že v četrtek leti naprej v Wales na zasedanje zveze NATO, a tudi ruski predsednik Vladimir Putin ne počiva. V dolgotrajnem telefonskem pogovoru z ukrajinskim stanovskim kolegom Petrom Porošenkom je prišel do dogovora o premirju. Putin sicer opozarja, da lahko do miru pride s pogajanji z oblastmi v Donecku in Lugansku (izg Luhansku).

Javna podpora Hamasa je po končanju spopadov v porušeni Gazi skokovito narasla. Zadnja objavljena javnomnenjska raziskava, ki je zajela tisoč izprašancev, je namreč pokazala, da bi v primeru predsedniških volitev vodja Hamasa Ismail Haniya močno prehitel Fatahovega privrženca in aktualnega predsednika države Mahmouda Abbasa. Podpora Hamasu in oborožnemu uporu Palestine očitno narašča, gotovo pa je poveden podatek, da kar osemdeset odstotkov anketirancev verjame, da je bil zadnji spopad, ki je zahteval več kot dva tisoč palestinskih žrtev, zmaga za Hamas.

Nigerija izgublja nadzor nad severovzhodnim delom države, potem ko islamistična skupina Boko Haram zavzema vse več ozemlja. Po zadnjih poročanjih oborožene milice napadajo strateško pomembno mesto Bama, medtem pa je 400 pripadnikov nigerijskih varnostnih sil zapustilo območje in za sabo pustilo svojo oborožitev. Razlog za umik dela varnostnih sil naj bi bil prijateljski ogenj, saj je vojaško letalo v času spopadov z islamisti po zmoti raketiralo mestno vojašnico. V kolikor obramba mesta Bama pade, bi to za nigerijsko državo pomenilo dodatno nevarnost, saj bi se tako odprla pot za napad na regijsko prestolnico Maiduguri. Po nekaterih predvidevanjih je v načrtu Boko Haram sprva obkoliti mesto in ga kasneje pridružiti ozemlju sveženastalega Islmaskega kalifata.

Jemenski predsednik Abdrabuh Mansour Hadi je v želji sprave z Zaidi-šiitskimi uporniki odslovil trenutno vlado in napovedal oblikovanje vlade narodne enotnosti v roku enega tedna ter znižanje cen goriva za trideset odstotkov. Vendar pa predlog predsednika zavrača klan Houthi, ki za sabo nosi močno podporo znotraj uporniškega gibanja. Klan obvladuje severno regijo Saada in je v spopadih z državnimi silami od leta 2004, ko so vzniknili oboroženi upori z zahtevami po večji avtonomiji regije, leta 2011 pa je zaradi neuspeha pri umiritvi razmer na območju odstopil takratni jemenski predsednik Ali Abdullah Saleh. Ponovno so se odnosi v državi zaostrili sredi avgusta, ko je vodja klana Abdul Malik al-Houthi od predsednika Hadija zahteval, da ponovno uvede nadomestila za najrevnejše prebivalce in vnovič oblikuje vlado, ki bo lahko bolje predstavljala interese različnih frakcij v državi. Zahtevam je sledil pohod upornih plemen na prestolnico Sanaa, ki je na koncu prisilil predsednika k uveljavitivi napovedanih reform, ki pa klanu Houthi očitno še vedno niso zadosti.

Alenka Bratušek se je včeraj udeležila pogovora s predsednikom evropske komisije Jeanom Claudom Junckerjem. Predsednik komisije opravlja pogovore s kandidati vseh držav, od slovenskih pa je do nadaljnjega za pogovor predvidena le bivša premierka. Iz Stranke Mira Cerarja pa sporočajo, da nova vlada ne more vplivati na imenovanje kandidatov za komisarja.

Vzpodbudna vest iz domačih logov je, da so Stranka Mira Cerarja, DeSUS in Socialni Demokrati parafirali koalicijsko pogodbo. V novi vladi naj bi bilo štirinajst ministrov, štirje naj bi pripadli predstavnikom upokojencev, eden manj pa tretji stranki v koaliciji. Vsebina naj bi vključevala nadzorovano privatizacijo, zdravstveno reformo, davek na nepremičnine in preferenčni glas v volilnem sistemu.

Društvo Ekokrog je pripravilo novinarsko konferenco o razveljavitvi okoljevarstvenega dovoljenja Lafarge cementu s strani upravnega sodišča. Več o vsebini konference nam pove Uroš Macen Macerl, predstavnik društva.

Izjava je dostopna v posnetku.

Zagorju želimo, da jim zapiha svež veter.

V Offsajdu ob sedemnajsti pa o vstajniških izkušnjah. Obravnavali bomo dogodek, ki ga pripravlja a-infoshop, in sicer Kaj storiti, ko se prah vstaj polega. Napoved za dogodek nam poda Tjaša.

Izjava je dostopna v posnetku.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Uroš se piše Macerl, ne Macen.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness