BritOFF odprte kode v nemški javni upravi

Aktualno-politična novica
nemčija in pingvin
22. 10. 2014 - 10.00
 / BritOFF

ob 9:00

Tudi ženske bi rade molile na najbolj sveti točki v Jeruzalemu - ob zahodnem zidu - zato se je organizacija Women of the Wall odločila za kampanijo. Plačale so avtobusne oglase, na katerih dekleta molijo na sweet spot-u [ang], kar je sprožilo burne odzive ortodoksnih židov. Okrog petdeset se jih je zbralo in vandaliziralo več mestnih avtobusov. Ženske zidu opozarjajo, da so neenakopravne, nekatere pa so se zaradi molitev ob zidu znašle celo na sodišču. Vera in feminizem očitno gresta skupaj.

Pisarna združenih narodov za droge in kriminal opozarja, da bo letšnji pridelek opija v Afganistanu največji v zgodovini te države. Več kot 7,6 miljarde dolarjev, ki jih je ameriška vlada namenila za boj proti opiatom, je pripeljalo le do tega, da so kmetje začeli saditi mak na bolj odročnih krajih in ne več v bližini mest. Pridelek z  209 tisočev hektarjev makovih polj bo afganistanskim kmetom prinesel okrog tri miljarde dolarjev, zahodu pa malce transcendentne sprostitve in intenzivne evforije.

Telekomunikacijski davek se bo razširil še na internet, je napovedal madžarski finančni minister Mihály Varga. Argumentacija zakona gre v smeri, da se vse več telekmonikacijskega prometa pretaka po medmrežju, vse manj prenosa podatkov pa je telefonskega. Novi zakon predvideva, da bi madžarski državljani za vsak gigabajt prenosa podatkov plačali stopetdeset forintov, kar je okrog polovice evra. Kritiki že opozarjajo, da bo ukrep upočasnil vladno namero o dostopnosti medmrežja vsem državljanom.

Za navdušence nad prosto in svobodno programsko opremo povejmo še, da je izšla nova verzija najboljšega urejevalnika preprostih besedil emacs - 24.4. Novost je vključen spletni brskalnik in boljša podpora za delo na več ekranih. V britoffu ob desetih pa o razvijanju odprto-kodne programske opreme za nemško vlado.

 

ob 10:00

Skupni nemški informacijski center je izbral ponudnika za deset miljonov evrov težko pogodbo. Izbrana je bila multinacionalka CGI, peta po velikosti med neodvisnimi informacijsko-tehnološkimi firmami na svetu.

Štiriletna pogodba bo namenjena podpori in vzdrževanju Linuxovih računalniških grozdov, na katerih tečejo podatkovne baze, datotečne in omrežne storitve ter sistemi za ustvarjanje varnostnih kopij. Nemška javna uprava uporablja storitve, temelječe na odprti kodi, in tudi ravnokar sklenjeni posel ostaja v teh okvirih.

CGI se bo ukvarjala s pospešitvijo Ubuntu in OpenSuse opracijskih sistemov, mySQL-ovih podatkovnih baz ter apache in JBoss strežnikov. Struktura osemdesetih serverjev v Berlinskem podatkovnem centru sicer vsebuje tudi nekaj lastniško zavarovanih programskih režitev, na njej pa teče prek štirideset poslovnih aplikacij, ki jih uporablja 2500 zaposlenih na zveznem finančnem ministrstvu.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

bravo nemci!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.