Modni trendi 90-ih

Oddaja

Lep pozdrav v novi rubriki Radia Študent, ki se bo na programu zvrstila enkrat mesečno, torej vsak »prvi ponedeljkov jutranj'c«. Rubrika je namenjena prečesavanju preteklosti in iskanju predmetov in izdelkov, ki so tako ali drugače zaznamovali naše odraščanje. To so lahko izjemno uspešni prodajni hiti, nekaj brez česar »preprosto ni šlo« ali neobičajne stvari, kjer lahko samo rečemo: Kaj za vraga s(m)o razmišljali. Rečeno preprosto z uporabo mema – ker smo konec koncev le jutranj'c, ki se ukvarja z memi: »If you were born in the 90s, you can remember this.« No, tako nekako bo to šlo.

Ker smo novembrski jutranj'c v veliki meri namenili pogovoru o modi, se bomo v rubriki posvetili posebnostim slovenske vsakdanje mode. Wait! Slovenska vsakdanja moda? Resno? Ali sploh obstaja kaj takega?, se boste zagotovo vprašali. Ja, o specifični lokalni modi lahko v času, ko ima vsako srednje veliko mesto že svoj H&M, po možnosti tudi Zaro, New Yorker, Bershko in kar je še takih verig trgovin z oblačili, težko govorimo. Zato se vračamo v čas pred vdorom globalnih modnih hiš, v čas, ko lahko vsaj deloma zaradi omejenega trga in kulturnega prostora govorimo o specifičnih trendih in znamkah, ki so zaznamovali slovenski prostor... no, pa tudi če ne bi. Svoj čas so to bile »must-wear« zadeve, ne glede na to, kako »hecne« so delovale že takrat. Torej, ne bomo se pogovarjali o splošni 90s [nineties] modi, ki je dosegla tudi naš prostor, kot so mom jeans, scrunchies (oz. žametne elastike), grunge flanelaste srajce, allstarke ipd., ampak o pravih lokalnih trendih, ki jih ni več zaradi t.i. H&M globalizacije.

Začenjamo z res avtentičnim trendom: NES hlače. Hlače brez katerih preprosto ni šlo. Avtentičen zato, ker gre za slovenski brand, ki obstaja še danes, če koga slučajno zanima. No, če boste obiskali njihovo spletno stran, to mogoče ne bo razvidno, saj boste tam našli slike za kolekcijo 2011, a redke trgovine z NES oblačili še obratujejo. Kratek oris za tiste, ki res res ne veste, o čem govorimo, ali ki ste NESke že potlačili globoko v podzavest: Podjetje NES je slovenska znamka športnih oblačil. Ustanovljeno je bilo leta 1992 in kot znamka se je hitro uveljavila, za nekaj časa ji je uspel tudi preboj preko meje. Ampak naj vas dejstvo, da gre za športna oblačila, ne zavede. NES hlače so bile tako odmeven trend, da so jih nosili vsi, ampak res vsi, ne glede na priložnost, in ne glede na to, da so bile... no, rečeno iskreno, grde. Večinoma je šlo za široke hlače z elastičnim pasom in drobnim »šahovnica« vzorcem. Rob ali sredino hlač je potem krasila še zaplata blaga temnejše barve, kjer se je bohotil napis NES. Skratka, videti je bilo, kot da je nekdo padel iz tomosa, in mu je mati potem zakrpala luknjo na kolenih s random kosom blaga, ki ga je slučajno imela pri roki. Ampak go on, vprašajte kogarkoli, če so jih nosili. Če sogovornik zanika vpletenost v tem trendu, mu grozilno povejte, da naj bo vesel, da so NES hlače za las zgrešile prihod digitalne fotografije.

Naslednja stvar so Yellow cab čevlji. Gre za znamko čevljev, ki je bila - zanimivo - ustanovljena v istem letu kot NES, torej 1992, v Amsterdamu. Yellow Cab je dobila ime zato, ker naj bi njeni ustvarjalci navdih iskali v newyorških ulicah oz. v, za New York značilnih, rumenih taksijih Yellow Cab Co. Kako so tam našli unisex, nizke platnene čevlje z debelim gumijastim podplatom in debelimi bež vezalkami, ostaja uganka. Sicer je tovrstni »cross branding« bila ena izmed zaščitnih znamk nineties mode v Sloveniji, in še danes si noben propadel tranzicijski podjetnik ne upa kazati svojega obraza v javnosti brez Walter Wolf polo majice.

Torej, Yellow Cab čevlji. Osnovni model čevljev je postal velik prodajni hit pri nas. Znamko je celo ovekovečil producent DJ Čapac, ko je v čvrstem, cenenem Deejaytime techno komadu Mi smo čapci naštel blagovne znamke in kose oblačil, ki so bili popularni med določenim delom prebivalcev Republike Slovenije. Poleg »trenirke« in »gobice«, in pa bolj klasičnih blagovnih znamk »Nike« in »All Star«, najdemo tudi »Yellow Cab«. Podjetje se kasneje razširilo še na izdelavo škornjev in sandalov. Sama se spomnim, da sem imela v lasti par Yellow Cab modrih sandal. Damn, I loved those shoes! Vseeno gre za precej neposrečen trend; težko je videti, kaj je bilo na teh čevlji tako modnega. Ko sem zadnjič kolegu iz radia omenila, da bomo govorili tudi o Yellow Cab, mi je postregel z zgodbo o tem, kako si je kot otrok srčno želel, da bi mu starši kupili te čevlje, a njegovi želji niso ugodili. Težki travmi navkljub, mislim, da mu danes ni žal!

Naslednji trend je novejšega datuma. Tisti, ki ste hodili bodisi na filofaks bodisi na Metelkovo v prvi polovici prejšnjega desetletja, lahko najbrž že ugibate, o čem govorim. T.i. palestinski šal, ki tudi sliši na ime »arafatka« oz. »kefija«. Pri nas ste ga lahko takrat kupili predvsem v raznih »orientalskih trgovinah« kot npr. Sariko, kjer ni važno, ali je nekaj prihaja iz Indije, Turčije ali iz Pakistana, važno je, da je del eksotičnega orienta, pa je dovolj legit, da postane del ponudbe. Zanimivo, topel in povsem prikupen šal ima, kot kos etno mode, daljše poreklo pri nas: namreč, starejši občani lahko povejo o prihodu Import/Export trgovine v Ljubljano v sedemdesetih. Trgovina, ki je v alpski konec Jugoslavije prinesla modne dobrote iz drugih neuvrščenih držav, naj bi dlje časa narekovala trende v prestolnici. 

Na neki točki se pri iskanju slovenskih trendov seveda pojavi težava, katere še uvrstit v ta nabor. Čevlji kot so npr. startaske so svoj vrhunec doživeli šele s svojo vrnitvijo, prav tako borasanke, ki so šele sedaj smatrane kot čevlji za vsakodnevno rabo. Brskanje po spominu je sicer privleklo na plano še neko obdobje, ko je veljalo za absolutno modno nujnost, da si se po dopustu na morju vrnil nazaj s eno ali več kitkami, ki so imele vpletne barvne fejk pramene in si bile na konicah okrašene s perlicami. Tisti bolj drzni, in premožni, so si jih privoščili tudi po celi glavi. Po nekaj letih intenzivne prisotnosti na stojnicah v obmorskih letoviščih je stvar zamrla.

Na koncu pa lahko kot retro zanimivost navedemo, da se je nedavno pojavila možnost, da si podobno stvar, torej kitke s fejk prameni, privoščite na občasni provizorično postavljeni stojnici blizu Čevljarskega mostu. Morda boste imeti to srečo, da je gospodična, ki jih plete, tam, in se tako vrnili v čas, ko so še obstajali lokalni modni trendi.

Oblečena v NES hlače, obuta v Yellow Cabke, z arafatko okoli vratu in kitko v laseh sta rubriko pripravila Klara in Michael.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

huda rubrika, z lahkoto sm v osnovni soli nosil nes hlace in yellow cab sandale. tisti k so nosil arafatke so se mi pa vedno zdel kmetje

cca. 2007 - 2012 zenska filofaks uniforma od nog do glave: all starke, temno modre kavbojke "na korencek", crn plasc, arafatka, rdece pobarvani lasje

nes so imitacija think pink

Ja, res je, Think Pink so tudi bile.

Obema hvala za info!

Odlicna oddaja, zal nisem mel nic od nastetga (bil sm reven in slovenec). Rad bi samo dodal, da so bli dost bolj, kot te nizki modeli, v zacetku popularni tisti malo visji z bulo.
http://s1.mojalbum.com/1945791_1946407_1946492/cevlji-in-torbice/37-yell...
Ce ma kdo slucajno za prodat kksn par stevilka 46 nej svojo telefonsko stevilko prosim pusti v urednistvu.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness