Hipnotično varčevanje: 2. branje proračuna ŠOU

Oddaja
12. 1. 2015 - 12.00

V četrtek, 8.1. 2015, je potekala 4. seja Študentskega zbora, na kateri so poslanci zbora potrjevali predlog proračuna, o katerem smo na Radiu Študent že poročali. Osrednja točka seje je bila potrditev proračuna, za kar je bilo že vnaprej jasno, da se gre bolj kot ne za formalnost.

Pred začetkom obravnave proračuna je Študentski zbor moral izglasovati novega generalnega tožilca ŠOU v Ljubljani. Študentski mentor, izredni profesor Saša Zagorc, je izbral tri kandidate, o katerih so nato poslanci glasovali. Na seji sta bila prisotna zgolj dva, Rok Pograjc in Ana Bagrina.

Študentske poslance je sicer pri obeh najbolj zanimalo predvsem znanje o vrednosti različnih naročilnic in njihovi pravno-formalni obravnavi. Z veliko večino je bil pričakovano izglasovan Rok Pograjc, ki je obljubil, da se bo striktno držal vseh pravil in statutov ŠOU. Prav tako je dodal, da je v ŠOU težko predvideti potek dogodkov ter obseg same korupcije, zato se mu ni zdelo smiselno pripravljati podrobnejšega programa:

Izjavi lahko prisluhnete v posnetku.

Proračun ŠOU pa sicer tudi v drugem branju ostaja v večji meri nespremenjen. Razen povišanja sredstev resorju za študijsko problematiko na račun resorja za mednarodno sodelovanje in povišanje sredstev Študentskemu tolarju za subvencioniranje prehrane na račun splošnega fonda za subvencioniranje prehrane, ostajajo po besedah predsednika ŠOU, Roka Likoviča ostale postavke iste:

Izjavi lahko prisluhnete v posnetku.

Preden je prišlo do glasovanja o celovitem proračunu ŠOU v Ljubljani za leto 2015, so možnost prijave k besedi dobili zainteresirani poslanci Študentskega zbora. Kot prvi in hkrati edini poslanec je to možnost izkoristil Jure Novak, sicer član opozicijske skupine Študentska Iskra. Novak je bil zelo kritičen do celotnega proračuna in s tem povezanega drastičnega rezanja sredstev nekaterim izmed zavodov družine ŠOU:

Izjavi lahko prisluhnete v posnetku.

Poleg tega je Jure Novak izpostavil, da se v ŠOU ponavlja zanimiv vzorec ob slehernem sprejemanju proračuna. Skoraj vzporedno z varčevalnimi rezi v točno določene zavode sledijo megalomanski načrti za prihodnje investicije. V zadnjih letih so to v ŠOU predvsem načrti za vlaganja v gostinske ali nastanitvene kapacitete. Najnovejši predlog direktorja organizacije, Andreja Klasinca, pa je investicija v Študentski kampus:

Izjavi lahko prisluhnete v posnetku.

Jure Novak je bil sicer edini zainteresirani poslanec izmed vseh 41 prisotnih v Študentskem zboru za izražanje svojega mnenja o proračunu ŠOU v Ljubljani. Za besedo so nato lahko zaprosili tudi ostali prisotni. K besedi se je zato v imenu Radia Študent prijavil Arne Zupančič, ki je izpostavil dejstvo, da poslovodni organ ŠOU v Ljubljani, torej direktor te organizacije, ne zna in ne zmore izpolnjevati svoje vloge.

Zupančič je izpostavil, da ŠOU večino svojih sredstev pridobi preko koncesijskih dajatev, zanemarljiv pa je delež, ki jih pridobi na razpisih. Razlog za to gre iskati predvsem v sami usmeritvi politike poslovodnega organa ŠOU v Ljubljani. Direktor Andrej Klasinc namreč želi izpad sredstev z naslova koncesijskih dajatev povečini nadomestiti z zategovanjem pasu in investicijami v megalomanske projekte:

Izjavi lahko prisluhnete v posnetku.

Direktor ŠOU Andrej Klasinc se je odzval obema sogovorcema. Obtožbe o neprijavljanju na državne in evropske razpise je označil za nepotrebne, saj je bilo po njegovih besedah do sedaj v ŠOU denarja dovolj. Klasinc je tudi v svoji tipični maniri povedal, da je o prijavljanju na raznorazne razpise mnogokrat lažje govoriti, kot uresničiti.

Poleg tega pa je direktor ŠOU preroško napovedal tudi rezanje sredstev za Radio Študent v prihodnosti, saj se po njegovem mnenju mora omenjeni medij počasi osamosvojiti od svojega deklerativnega ustanovitelja:

Izjavi lahko prisluhnete v posnetku.

Bolj resno pa se je Klasinc odzval na obtožbe poslanca Jureta Novaka o malverzacijah pri upravljanju z nepremičninami ŠOU in načrtovanju Študentskega kampusa. Časnik Večer je namreč razkril, da je bil pri nakupu parcele Študentskega kampusa ŠOU oškodovan za kar milijon evrov in to pri poslu, na katerega je Klasinc, sodeč po vsem do sedaj povedanem resnično ponosen.

Pri tem omenimo še, da Klasinc poslancu ni točno odgovoril, ali navedbe v omenjenem članku držijo, prav tako po seji za Radio Študent ni želel dajati nikakršnih dodatnih pojasnil. Več o dogajanju okoli Študentskega kampusa boste lahko sicer izvedeli v posebni oddaji Kaj pa univerza, ažurne informacije o kampusu pa lahko spremljate tudi na socialnih omrežij preko #študentskiTEŠ6.

Sledili so predlogi za amandmaje k proračunu ŠOU. Noben izmed predlogov opozicijskih amandmajev ni dobil podpore predsednika ŠOU, Roka Likoviča, prav tako so bili vsi z veliko večino zavrnjeni med poslanci Študentskega Zbora. Amandmaje sta predlagala neodvisni opozicijski poslanec Janoš Ježovnik in prej omenjeni poslanec Jure Novak. So pa amandmaji kar nekajkrat zagrizli v kislo jabolko tokratnega proračunskega razreza in izpostavili nekatere nepremišljenosti pri njegovi sestavi.

Eden izmed amandmajev je tako predvideval, da bi ŠOU namesto 4.000 evrov financiranja Dni poezije in vina raje denar namenil zavodu Radio Študent in fundaciji študentski tolar. Rok Likovič je predlog kajpada zavrnil in sočasno poudaril, da ŠOU z založbo Beletrina ohranja sodelovanje, pa čeprav le na duhovni ravni:

Izjavi lahko prisluhnete v posnetku.

ŠOU tokrat v svojem proračunu predvideva tudi 8000 evrov za financiranje Športne zveze Univerze v Ljubljani. Športno zvezo trenutno vodi Zvjezdan Mikič, nekdanji predsednik ŠOU v Ljubljani iz kvote takratne Neodvisne Akademske Mreže. Omenjena organizacija je sicer predhodnica trenutne največje stranke v predsedstvu, Modro za študente.

Da bi bila zgodba še bolj zanimiva in hkrati bizarna, Univerza v Ljubljani deluje ravno obratno kot ŠOU. Sama namreč ne želi oz. ne zmore financirati enega izmed zavodov ŠOU v Ljubljani, Radia Študent, v katerega sicer želi vstopiti kot soustanoviteljica. Medtem ŠOU navkljub zategovanju pasov na vseh koncih in krajih očitno razpolaga s sredstvi za financiranje dejavnosti, za katere ni pristojen. Financiranje Športne zveze namreč ni pod pristojnostjo ŠOU, pač pa Univerze v Ljubljani, kar pa očitno Likoviča niti najmanj ne moti:

Izjavi lahko prisluhnete v posnetku.

Sledilo je glasovanje o proračunu ŠOU, ki je bil pričakovano potrjen z veliko večino 39 glasov za, enim vzdržanim ter enim proti. Predsednik ŠOU se je zahvalil za izkazano podporo in s tem zaključil glavno točko seje. Vendar se je ekipa Radia Študent odločila ostati do samega konca seje Študentskega zbora.

Sledila je točka razno oz. bolje rečeno točka bizarno. K besedi se je namreč prijavil vodja Civilno-družbene iniciative Tomaž Rakar, ki je študentskim poslancem predstavil najnovejši projekt te stalne dejavnosti ŠOU v Ljubljani, in sicer posebno motivacijsko hipno-terapijo, ki naj bi študentom pomagala pri koncentraciji in pripravi na naporno izpitno obdobje.

Govorniški pult je nato prepustil motivacijskemu guruju in hipno-terapevtu Mitji Rotu. Omenimo zgolj kot zanimivost: Rot sicer med drugim svoje svetovalno-hipnotične sposobnosti prodaja tudi mednarodni šuštarski korporaciji Deichman. Poslušajmo, kaj je imel za povedati poslancem Študentskega zbora:

Izjavi lahko prisluhnete v posnetku.

Ob koncu tako vse sploh ne izgleda več tako brezizhodno. Verjetno je milijonske investicije in kredite lažje izpodbijati, če so bili potrjeni pod vplivom hipnoze.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Ja bed no, da direktor ne ve nbenih podatkov o financah zavoda, plačilih itd. :/ Rošado bo treba nardit, pa bo... fix

Direktor še česa drugega ne ve...

Ta Klasinc al kaj je že, je res bebo...

Sicer sem Mel v mislih zaniuka :) ampak ja so lapsusi in tu in tm :)

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness