Ludovik Material

Recenzija dogodka
4. 4. 2015 - 14.00

Gala hala, 2. 4. 2015

 

Kot ste verjetno že slišali, se je domači trio Ludovik Material vrnil z novim albumom Model Generation, ki je nasledil njihov studijski prvenec Passion for Red. Od leta 2011, ko je bila skupina del Klubskega maratona, so se na domačem glasbenem prizorišču še bolj učvrstili na poziciji skupine, ki sporočilo prenaša skozi močno avtorsko vsebino in energičen koncertni nastop. V času do albuma Model Generation je pri njih prišlo tudi do manjše članske spremembe, saj je pozicijo bobnarja namesto Jerneja Korena zasedel Jaka Berger. Prav tako je na novem albumu zaznana rahla sprememba pri veljavi matrice, ki je tokrat na račun rokerske instrumentalnosti potisnjena za malenkost v ozadje.

In kako je nov studijski album zvenel na predstavitvenem koncertu? Če smo neposredni, tako kot je vokalistka in mestoma performerka Tina Perić, je bil koncert udaren, močan in direkten. Res je, da so jo vmes zagodle manjše tehnične težave, a to ni spremenilo toka koncerta, ki je bil zastavljen v nadvse energični formi. Z zanimanjem smo spremljali, kako se bo v zvočno in odrsko sliko vklopil nov bobnar, še posebej ob dejstvu, da je Jaka Berger podkovan v jazzu in je od njega pričakovati dobro mero mehkobe, igrivosti in gibljivosti. Tokrat so pri njem na prvo mesto prišli težki in natančni ritmični udarci, v katerih se še vedno skriva finesa in občutek igrivosti. Na drugem koncu odra je Matija Dolenc na kitari prehajal od kratkih škripajočih izsekov preko zapeljivih tonov do nabrušeno pankovskih ritmičnih vzorcev. Ob tem Matija skrbi za glasbeno matrico, ki je neločljiv del njihove zvočne podobe. Znotraj vsega tega je Tina Perić v njej znani formi nagovarjala publiko in se skoraj shizofreno predajala interpretaciji besedil. Premiki od nežnega in krhkega glasu do odločnega vpitja ali do globoke hripavosti in visoke piskavosti se pri njej dogajajo hitro in nenadno, a kar je pomembno, predvsem smiselno in občuteno povezano. Pri njej forma ne prevladuje nad sporočilnostjo, saj njena odrska izraznost le krepi in poudarja tekste.

Ludovik Material so predstavitveni koncert novega albuma Model Generation odigrali v strnjenem in udarnem zvoku. Po eni strani je njihov nastop poln plesno-ritmičnih oblik, spet drugje slišimo suh zvočni skelet, ki lahko deluje odtujeno, tako kot generacija, ki jo nagovarjajo. Matrica, ki je tudi pomemben del njihove glasbe, v podtalju polni njihovo celostno zvočno sliko. Ob tem pa hkrati zavezuje glasbenike, da se ne oddaljujejo preveč od nastavljene oblike. Morda bi si želeli zvočno manipulacijo tudi skozi njihovo elektronsko podlago, s čimer bi dosegli gibljivejšo koncertno izraznost, a je obenem to tudi predmet avtorske odločitve. Ludovik Material so sprejeli odločitev za glasbeno matrico, v katero na koncertnih nastopih ne bodo posegali, kar prav tako karakterizira njihov zvok.

Z nagovarjanjem generacije so Ludovik Material stopili v velike škornje. V tem mora biti skupina suverena, prepričljiva, trdno argumentirana, kritična in mestoma tudi zabavna ter sproščena. Prav tako je nagovarjanje publike lahko dvorezen meč, če akter nastopa s pozicije pridige. Kot protiutež temu je vedno nepogrešljiva zdrava mera samoironije. Po videnem koncertu lahko rečemo, da Ludovik Material omenjene lastnosti imajo, kar jih postavlja v vidnejše in prepričljive glasnike današnje domače glasbene scene.

 

Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

tekst? hvala!

saj res, kje pa je tekst?

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness