DEMOLITION GROUP

Recenzija dogodka
16. 5. 2015 - 14.00

Kino Šiška, 14. 5. 2015

 

V četrtek se je v Kinu Šiška zgodil promocijski koncert Demolition Group ob izdaji njihovega štirinajstega albuma Zlagano sonce. Brežičani letos praznujejo svojo 33. obletnico obstoja in proslavili so jo v najlepši možni luči – z novo izdajo. Vedno na strani nemočnih, proti kapitalskim družbam in korporacijam, se Demolition Group še vedno upirajo in se ne klanjajo nikomur. Bend, ki je že konec osemdesetih let izkusil grenko stran šovbiznisa in zelo hitro postal člen kapitalske verige glasbene industrije, se od tiste izkušnje dalje podreja le lastni glasbi.

Demolišni so v Kinu Šiška nazadnje "nastopili" pred slabim mesecem, ko so odigrali nekaj komadov v sklopu tiskovne konference novega albuma Zlagano sonce. V četrtek so oder zasedli nekaj po deveti večerni uri ter koncert začeli z novimi komadi, ki so si sledili v istem vrstnem redu kot na albumu. Začetni pesmi Kapital in Lažje je imeti psa spadata med tiste bolj udarne na novem albumu. Pri obeh najbolj blestita brata Gregel, ritem sekcija, ki je ne ustavi niti najboljša obramba. Takoj zraven novi in najmlajši član Demolition Group, Matija Lapuh, strelja odrezave solote, ki spomnijo na bivšega kitarista Fifnjo. Sledil je singel Kaplja in pa funkoidni Dan brez, ki je definitivno eden bolj spevnih komadov na plošči. Najbolj pa sta izstopala komada 99 ter naslovni Zlagano sonce. Njuna lirika se enostavno vtisne v spomin, 99 s svojim sporočilom, da upanje in volja ostajata, Zlagano sonce pa s svojo pokvarjenostjo današnjega sveta.

Tako je bilo odigranih enajst komadov z albuma Zlagano sonce, neodigrana sta ostala le bonus posnetka Sintetic Liquid, vzporedni projekt bratov Pegam, ter zadnji komad albuma Intro. Sledili so starejši komadi, ki so temeljili predvsem na prejšnji plošči Planet starcev. Kriv sem za vse, Dan dolgih sanj in Gospodar so prisilili publiko k poplesovanju, ki je bila do takrat še rahlo zadržana, saj je večina poslušalstva slišala album prvič. Polna Katedrala je z Demolišni odpela pesem Ljubiva za svet, ki je predstavljala zaključek skoraj dvournega koncerta. Odzivi občinstva so bili tako glasni, da je bend serviral še dodatek z največjimi hiti, ki je trajal več kot pol ure. Začeli so s sentišem Dež, nadaljevali s kultnim Bič, luč in upanje, presenečenje pa je bil komad Amerika, ki je spadal med njihove najstarejše. Odlično obiskan koncert so Demolition Group dokončno zaključili z udarno Crackhead.

Koncert, ki je proslavljal izid novega albuma in triintrideset let obstoja zasedbe, se je tako odvil po pričakovanjih. Navdušeno občinstvo, ob koncu koncerta utrujen bend, dolg repertoar in odličen zvok izpod prstov šestega člana benda, moža iz ozadja, Matjaža Pegama. Demolition Group so z novim albumom še enkrat potrdili, da pri nas obstaja nekaj več kot le provincialna zatohlost. Od lirike do glasbe, od člana do člana ostajajo pristni in nepokorni.

 

Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

prosim za besedilo, hvala!

še en, ki čaka in prosjači za besedilo. fala vnaprej. pa kritika je na mestu, če se reče, da so bli včasih časih, ko je bil radio aktualen medij, zdaj pa konzumenti prosimo in čakamo, aktualnost pa akutno zamuja na vseh medijih, tudi študentskih... lep pozdrav iz mesta Gogi

Sej na radiju ni zamujalo ... internetni medij je pa neki druzga. :)

ajme meni, ka je tak težko tekst skopirat pa prilepit.

da ne bo vse samo sebi namen, ...prosim na kolenih za tekst, ker rad berem sam in ker nimamo vsi privilegij poslušat radio študent.

me je (po)bral vmes med čakanjem ...

ajde Božo napopaj že ta tekst

to ... božo sam popeye ja, žena mi oliva ...

hvala. mam pa eno vprašanje pa en pomislek.

najprej me zanima, ka si mislil s tem, da si napisal "Bend, ki je že konec osemdesetih let izkusil grenko stran šovbiznisa in zelo hitro postal člen kapitalske verige glasbene industrije". če več zainteresiranemu bralcu poveš o tem, ti bom hvaležen.

druga reč, ki pa me nasploh preseneča v vseh recenzijah, a še kdo sploh omeni zvočno podobo oz. kak je bil zvok na dogodku.

drgač pa kratko in jedrnato recenzijo sem prebral na eks.

hvala.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness