strip'n'mladi

Oddaja
16. 5. 2015 - 18.00

V tokratni Stripofiliji se posvečamo mladinskemu stripu. V etru nas bo obiskal talentirani mladi stripar in animator Lovro Smrekar, prejemnik Stripburgerjeve nagrade Živel strip! 2014, ki je pred kratkim pri Stripburgerju izdal svoj prvi mini strip album Skrivnost stare trdnjave - nova dramatična pustolovščina. Poslušali bomo tudi predstavitev novega otroškega stripa Veveričke d.o.o. - Portizelenjavna zarota Santiaga Martina in Andreje Virk Žerdin.

 

Povezava do bloga Lovrota Smrekarja: http://zlatinosko.blogspot.com/2014_12_01_archive.html

 

NAPOVEDI DOGODKOV:

Od 9.5. - 3.6.2015 je v Mariboru v Epeka Slovenija, na Koroški cesti 8 na ogled razstava z naslovom Partizani - osvoboditelji, ki je delo hrvaškega stripovskega umetnika Julesa Radilovića, rojenega v Mariboru. Stripovski serijal Partizani je bil najprej narejen predvsem za nizozemski trg po naročilu založniške hiše Oberon iz Haarlema, kateri se je partizanski osvobodilni boj in takratno samostojno osvobojenje partizanov Jugoslavije izpod naci-fašizma zdel fenomen in zgodba, ki je interesantna za ljubitelje devete umetnosti. Zaradi zanimive tematike pa je strip kasneje doživel veliko ponatisov po številnih državah sveta. Ob razstavi je izšel tudi ponatis stripa Partizani.

 

- Od 21.5. - 24.5.2015 bo v Makarski potekal že 9. Makarski festival stripa - Mafest. Potrjeni gostje so tokrat: Mario Alberti (IT), Carlo Ambrosini (IT), Niko Henrichon (CAN), Frazer Irving (VB), Colin MacNeil (Škotska), Aneke Murillenem (E), Alessandro Nespolino (IT), Frano Petruša (HR), Angelo Stano (IT).
Več informacij na: http://www.mafest.com

 

- 30.5.2015 bo v Marmorni dvorani na Gospodarskem razstavišču Dan Japonske - predstavitev japonske kulture, na katerem se vsako leto zberejo tudi ljubitelji mange. Tokrat poteka že četrtič, med 10. in 17. uro.

 

- Balkanska smotra mladih strip avtorjev poziva h pošiljanju ilustracij, stripov in teoretskih tekstov za razstavo in tekmovanje. Festival bo potekal že 17. leto med 26. in 28.6. v Leskovačkem kulturnem centru in mednarodnem muzeju v Leskovcu. Zmagovalci bodo prejeli plaketo Nikole Mitrović Kokana, drugouvrščeni v štirih kateogrijah bodo prejeli diplomo. Podelilo se bo tudi nagrado za najboljšega novinca in nagrado za pridobitev srbskega stripa - ta nagrajenec bo tudi eden od treh žirantov za ostale nagrade. Prejeta dela bodo razstavljena v Galeriji kulturnega centra v Leskovcu in bodo omenjena v katalogu, ki ga bodo prejeli vsi sodelujoči. Na festivalu bodo tudi predavanja, javna risanja, projekcije animacij in dokumentarcev, promocije strip revij in knjig o stripih, diskusije intervjuji in okrogle mize. Sodelujoči v tekmovanju morajo biti stari do 30 let. Starejši avtorji lahko svoja dela razstavijo, a v tekmovanju ne bodo sodelovali. Scenariji za stripe in teoretski teksti morajo imeti pretipkan scenarij in končen strip, ki je narejen po scenariju  (ali vsaj nekaj tabel). Lahko se sodeluje z neomejenim številom tekstov in ni potrebno, da so narejeni v zadnjem letu, niso pa smeli biti še objavljeni oziroma razstavljeni na kakšnem od festivalov na Balkanu. Dela pošljite do 1. junija na naslov:
Leskovačka škola stripa "Nikola Mitrović Kokan"
Leskovački Kulturni Centar
Trg Oslobodjenja 101
16 000 Leskovac

Pošljite originale ali visokokvalitetne kopije in skene v 300 DPI na: balkanska.smotra.stripa@gmail.com
Več informacij na: http://balkanskasmotra.blogspot.com

 

POVEZAVE:

Hrvaški fanzin Komikaze #38: http://komikaze.hr/issue/38

Fanzin Stripnjak #1: https://ia801509.us.archive.org/30/items/STRIPNJAKZINE1besplatnoDigitalnoIzdanje2015./STRIPNJAK%20ZINE%20%231%20%28besplatno%20digitalno%20izdanje%202015.%29.pdf

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Povezava do Facebook strani Santiaga Martína:
https://www.facebook.com/ljudozerci

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness