Škotska zemljiška reforma

Oddaja
24. 6. 2015 - 17.00
 / OFFsajd

Škotska vlada, ki jo v celoti sestavlja Škotska nacionalna stranka, je v začetku tedna javnosti predstavila osnutek zakona o zemljiški reformi. Predlagani zakon je sicer del širšega zakonodajnega procesa, katerega namen je osvoboditi škotsko zemljo ostankov fevdalnega gospostva. Po dostopnih podatkih naj bi namreč polovica vse zasebne zemlje bila v rokah komaj več kot 400-tih lastnikov, večinoma starih aristokratskih družin. Uporaba zemlje pa je v takšnih primerih pogosto omejena kratkočasne dejavnosti, kot sta ribolov ali lov na divjad. Lastništvo škotskega podeželja razloži raziskovalec Andy Wightman.

Pritisik za izjavo.

V preteklih desetletjih so mnoge izmed nekdaj velikih družin doživele svoj padec, zato so mnoga velika posestva bila prodana v last mednarodnim mogotcem. Navkljub tem pa večina zemlje ostaja v rokah otoških plemenitašev.

Pritisik za izjavo.

Predlog zakona o zemljiški reformi, ki je od včeraj dalje na voljo javnosti, predvideva posodobitev zemljiškega registra, uvaja nova regulativna pravila pri upravljanju posestva in načrtuje ustanovitev posebne komisije, zadolžene za preučitev nadaljnjih potrebnih zakonodajnih sprememb. Med ostrejšimi predlaganimi ukrepi je tudi prisilna prodaja zemljišča, če je ugotovljeno, da lastnik z njim ne ravna gospodarno. Vendar pa na izvajanje ukrepov razlaščanja plemenitežev ne gre računati, lastninske pravice so namreč zavarovane na evropski  ravni.

Pritisik za izjavo.

Glavni zakonodajni ukrep, ki bi morda prinesel določene spremembe pri upravljanju z zemljišči, je uvajanje progresivne obdavčitve. V preteklosti sprejete zakonske uredbe so namreč v mnogo primerih nudile davčne ugodnosti veleposestnikom, če pa bi bil predlagani zakon sprejet, bi se razmere obrnile.

Pritisik za izjavo.

Glavni politični nasprotniki zakona prihajajo iz vrst konservativne stranke, ki opozarja, da bi takšen zakon ogrozil delovna mesta na podeželju. Kakšna je podpora zakonodajnim spremembam zemljiškega lastništva, nadaljuje Wightman.
Pritisik za izjavo.

Predlagani zakon med drugim spodbuja tudi skupnostno lastništvo zemlje. V tem smislu škotska vlada nadaljuje že utečeno politiko spodbujanja skupnosti pri prevzemanju lastništva na zemljo, na kateri biva in z njo tudi upravlja. Tako naj bi se s predlogom zakona potrojila vrednost proračuna fonda, namenjenega sofinanciranju skupnostnih odkupov zemlje. Skupnostno lastništvo na Škotskem sicer ni novost in ima daljšo zgodovino.

Pritisik za izjavo.

Kakšni pa so glavni učinki prakse skupnostnega lastništva in upravljanja z zemljišči na sam razvoj lokalne skupnosti, za današnji OFFsajd zaključi Wightman.

Pritisik za izjavo.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

No ja, kakršnakoli "neodvisnost" Škotske zagotovo ne bo mogoča, dokler se ne izpelje temeljita nacionalizacija vsega veleposestniškega zemljiškega sranja (da ne bo vnovič neki jebeni "lord" nekoč milostno prepustil par arov lordske zemlje za kako kolesarso stezico..jebi ga, ko je pa tako dobra duša), ki se je nakopičilo v zadnjih stoletjih. Še prej pa se bo morala izpeljati "osamosvojitev" od "združenegakraljestva", ki "evolucijsko" do dandašnjih dni ni splezal višje od tistihdob, v katerih se je "prvotna akumulacija" zemljišč sploh pričela izvajati. Aha, za nekatere pa je današnja UK (in Švedska, Nizozemska, Norveška, Španija...itd) danes "demokracija brez ustave", puf..nekakšna "monarhična demokracija" ali "demokratska monarhija"?? Pa naj pojasnijo, kako za vraga gre, naj bi šlo, to dvoje vkup? In preden kdo kaj rigne v to smer naj porečem, da nikakor ne mislim, da je prihodnjo škotsko (ali Slovenijo...itd) potrebno urejati na način "demokratičnega socializma", to je namreč po mojem povsem enak nesmisel, kot tisti tamle zgoraj.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness