Prostorske novice

Kulturna ali glasbena novica
17. 9. 2015 - 16.09

V okviru projekta Slovar skupnega znanja bo danes od 17. ure dalje v prostorih Muzeja sodobne umetnosti potekala okrogla miza z naslovom Geopolitike migracij. Moderatorja pogovora Aneja Korsiko smo povprašali, o čem bo tekla beseda:

*izjava se nahaja  posnetku

V napovedniku dogodka je kritizirano stanje neurejenosti azilanskih politik po različnih državah Evrope, poleg tega je kritiziran medijski diskurz, ki se prevladujoče giblje med sovražnim govorom in humanitarnostjo. Korsiko smo vprašali, na kakšen način bo šla okrogla miza onkraj te dvojice in kako bo predstavila kompleksna razmerja lokalnih prostorov ter globalnih sil, ki tvorijo trenutno situacijo.

*izjava se nahaja  posnetku

Glede na geografsko umeščenost Slovenije je za nas najbolj relevantna balkanska pot migrantov. Kakšne geopolitične sile se na njej in iz nje ustvarjajo, lahko torej spoznavate na današnjem, tretjem dogodku ustvarjanja Slovarja skupnega znanja.

 

Geopolitične sile pa ne mirujejo niti v Ljubljani. Danes se namreč odpira nov kulturni prostor oziroma soseska, ki bo povezala sedem pomembnih slovenskih kulturnih institucij med Tivolijem, Prešernovo, Cankarjevo, Tomšičevo in Župančičevo ulico. »Verjetno ni mesta na svetu, ki bi na tako majhnem koščku svojega urbanega zemljevida združevalo najdragocenejše zaklade tistega, čemur se reče narodova bit«, je z retro diskurzom zapisal Ivo Svetina, predsednik Društva slovenskih pisateljev, ki so iniciirali projekt. Takšno stanje lahko sicer razumemo tudi kot centralizacijo kulture v sam center turistične prestolnice in tako lahko tudi razumemo slogan, da se bo predstavljalo in bogatilo bogastvo bogatih. Govori Ivo Svetina:

*izjava se nahaja  posnetku

Pokroviteljstvo nad projektom je že razglasil Zoran Jankovič, četudi ni predvidenih nobenih dodatnih sredstev za te institucije in njihove skupne dogodke iz MOL-ove blagajne. Današnja svečana otvoritev z baloni in vodstvom po vseh sedmih hramih, ki bo sledilo otvoritvi, sta za obiskovalce brezplačni. Dogodke, ki bodo sledili, pa nameravajo povezane institucije v teh kriznih časih podpreti z vstopninami in po Svetini: z vlaganjem več lastnega dela v kulturno dogajanje. Kaj takšne odločitve in drže pomenijo za nadaljni razvoj te specifično slovenske kulture in nacionalne biti, pa bomo videli v naslednjih letih.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Ojoj, starinski, napihnjeni slovenski moški pisatelji!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness