MELVINS, BIG BUSINESS

Recenzija dogodka
1. 10. 2015 - 14.30

Močvara, Zagreb, Hrvaška, 29. 9. 2015
foto: Marko Plečko | balkanrock.com

 

V torek, v zadnjih dneh septembra, so hrvaško prestolnico že tretjič obiskali ameriški težkokategorniki Melvins. Pri nas so nazadnje gostovali leta 2011, ko so v isti postavi kot v torek  nastopili v Cvetličarni. Pred razprodano Močvaro ob Savskem nasipu je tako že po osmi uri zvečer čakala vrsta ljudi, tisti s kartami in tudi nekaj posameznikov, ki so upali na srečo, da dobijo eno izmed zadnjih tridesetih kart, ki so prispele na klubsko blagajno iz Reke. No, eden izmed the srečnežev je bil tudi recenzent tega teksta.

Točno po predvideni deveti uri so oder zasedli Big Business. Zasedba, ki obstaja od leta 2004, na turneji predstavlja svoj najnovejši EP »True Gold«. Jared Warren in Coady Willis sta začela kot duet, kasneje nastopala podkrepljena s kitaro, zadnje čase pa spet obstajata v prvotni bas in boben postavi. Verjetno ni treba posebej poudarjati, da Jared in Coady sestavljata drugo polovico Melvinsov že od leta 2006 oziroma od albuma »(A) Senile Animal« dalje. Njun sludge/stoner metal je ob dobrem in glasnem zvoku zadonel v polni moči. Občinstvo v dvorani, ki je bila v času njunega nastopa že kar zapolnjena, jima je dobesedno jedlo iz rok. Coadyjevo lomastenje po bobnih in Jaredov podtalni, brneči vokal v prikimavanje spravi vse, ki dvomijo v moč minimalističnih zasedb. Svoj čar naredi delay na vokalu, ki raskavost podaljša in stopnjuje dinamiko predvsem v daljših komadih. Coadyjevo igranje sega od božanja činel pa vse do kompleksnejših zlomov ritma. Človeku na trenutek ni jasno, če Coady včasih udari tudi kakšno izmed činel Dalea Croverja, saj sta seta bobnov postavljena eden zraven drugega. Škoda le, da koncert Big Business ni trajal dlje kot trideset minut. Po drugi strani pa je treba priznati, da fanta odigrata dva koncerta na dan in je njun repertoar zanju v bistvu ogrevanje pred ponovno zasedbo odra z Melvinsi.

Nekaj pred deseto se je pred klubom že slišalo zaloopano kašljanje Black Sabbathov v komadu Sweet Leaf, med katerim Melvinsi na vsakem koncertu počasi zasedejo svoje inštrumente. Dvorana v Močvari je bila že tako polna, da so si nekateri ogledali koncert s stranskih vrat. Buzzo in ekipa so v zdaj že znani postavitvi z dvema bobnarskima setoma na sredini odra brez nagovora začeli svoj koncert. Jared je s turbanom na glavi zasedal levo stran odra, medtem ko je Buzzo na desni s svojo aluminijasto kitaro izvajal vragolije na desni. Bobnarja sta vsak v svojem filmu, a vendarle sinhrona, tako zvočno kot tudi vizualno delujeta, kot bi se gledala v ogledalu. Vsi tuši, prehodi in poudarki so podvojeni ter tako tudi še enkrat močnejši. Strah, da bi Melvins igrali samo material z zadnjih plošč, je izginil, ko so odigrali komad »At The Stake« z albuma Stoner Witch. V bistvu je bend odigral komade s skorajda vseh plat. Od starejših albumov, kot so Houdini, Stag in Bullhead, pa vse do najnovejšega Hold It In. Med drugim so odigrali tudi nabrito priredbo Wipersov »Youth Of America« in  ritmično razgibano »Bloated Pope«, ki spada na album, posnet skupaj z mračnim ambientalcem Lustmordom.

Od začetka se Melvins nikoli niso zares ustavili. Komade so povezovali predvsem s prepletanjem med bobnarjema in ogromnimi feedbacki. V dobri uri so svoj intenziven koncert brez premora zaključil s komadom »A History Of Bad Men«, v katerem najprej izstopi Jaredov vokal, nato pa dvojni bobnarski napad, ki je trajal še pet minut po tem, ko sta se Buzzo in Jared že odpravila z odra.

Edini minus koncerta je bila nepovezanost med bendom in publiko v nagovorih in pozdravih. Po drugi strani pa koncert še zdaleč ne bi bil tako intenziven in izčrpajoč, če bi ta pozdravljanja bila. To je bil eden tistih koncertov, ki ga pač ne gre zamuditi. Eden tistih koncertov, med katerim se bojiš iti na WC, da ne bi izgubil dobrega pogleda na oder. In eden tistih koncertov, za katerega se še v avtu bojiš, ali boš sploh prišel nanj.

 

Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Pr Melvinsih tko ne morš kiksnt......................drugač, pa bi kitara bla kamot mal bol naglas.

Big Business sta imela za moje pojme precej dolgočasen nabor komadov. nek slizan sludge sta nažigala, čeprav imata v naboru vsaj za cel album boljših komadov.tretjič sem ju videl in tole je bilo najmanj zanimivo.
sicer pa mi je pr obeh bendih nasploh bilo premalo vokala, sploh Jaredovega.
punk pogo pa je vsekakor bil neprecenljiv.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.