Častni dr. Janez Janša

Mnenje, kolumna ali komentar
7. 10. 2015 - 16.00

Iz Slovenske demokratske stranke – SDS so včeraj sporočili, da nič več ne bo tako, kot je bilo, saj bo odslej ob imenu že 22 let njenega enega in istega predsednika Janeza Janše potrebno navajati še doktorsko okrajšavo. Da je po novem pravilno dr. Janez Janša in nič več le sicer univerzitetno diplomirani obramboslovec bivše FSPN Janez Janša, je včeraj poskrbela v vsaj slovenski javnosti do sedaj neznana poslovna šola Universum College iz Prištine, glavnega mesta še naprej nekako na pol priznane najmlajše balkanske države Kosova, ki je prav našemu Janezu ob deseti obletnici svojega delovanja podelila svoj prvi častni doktorat. Kljub temu da je sicer doktorat najvišji akademski naslov, ki ga lahko posamezniku ali posameznici za znanstveno-raziskovalne dosežke in izsledke, podeli kaka univerza ali znanstvena ustanova, obstajata dve vrsti doktoratov, ob doktoratu znanosti še prav dotični častni doktorat. 

Za razliko od znanstvenega doktorata, ki se ga kot naziv pridobi z uspešnim zagovorom in obrambo disertacije oziroma doktorskega dela, se institut častnega doktorata podeljuje za posebne zasluge oziroma pomembne prispevke na področjih, ki pa niso nujno akademske, ampak so kot v konkretnem primeru lahko tudi povsem real-politične narave. Častni doktor Janez Janša je sicer do tega naslova in pritikline dr., po redkih fotografijah sodeč pa tudi do priložnostne doktorske kape in oprave, po besedah na ceremoniji v Prištini navzočega ministra za izobraževanje, znanost in tehnologijo Repuiblike Kosovo Arsima Bajramija upravičen predvsem zaradi svojega velikega prispevka k procesu demokratizacije ne le v Sloveniji temveč na celotnem prostoru nekdanje skupne države in tudi širše.

Da sicer od včeraj častni dr. Janez Janša v realpolitiki še naprej povsem nedokončanega in v bivšem jugoslovanskem kontekstu separatističnega projekta Republika Kosovo ni kar tako, sicer potrjuje dejstvo, da se je pred podelitvijo častno doktorskega naziva na političnih konsultacijah sestal tudi s predsednikom kosovske vlade Iso Mustafo. Zavezništvo z idejo vzpostavitve druge samostojne albanske države in njenimi akterji predsednika SDS tako traja še iz časov ranjke države, tudi v po-osamosvojitvenih časih pa se manifestira vsaj v brezpogojni podpori v materinščini albansko govorečega domačega volilnega telesa. Kljub temu da dr. Janši zaslug za vzpostavitev Republike Kosovo kot vsaj pogojno samostojne države nikakor ne gre za oporekati, pa se je s podeljenim častnim doktoratom vseeno pridružil spisku domačih politikov, ki so jim v po-osamosvojitveni zgodovini zaradi bolj ali manj upravičenih zaslug častni doktorat že podelili.

Ni zlonamerno spomniti, da je med njimi tudi prvi predsednik Slovenije in prav tako častni doktor Milan Kučan, ki mu je ta pač ne-akademski doktorski naslov konkretno za javno upravo ob desetletnici domače države podelila Clevelandska državna univerza CSU uradno zaradi uspešnega vodenja Slovenije pri njeni po mnenju dr. Janše sicer še kar naprej trajajoči preobrazbi iz jugoslovanske komunistične republike v samostojno in bolj ali manj demokratično državo. Takrat in v letih, ki so sledila, sta bila prav vladna stranka in predsednik SDS, še posebej pa strankino glasilo Demokracija, na čelu protagonistov, ki so širili nikoli prav zares potrjene govorice za koliko naj bi si častni naziv, ki ga je prejel kot predsednik Slovenije leta 2001 za prispevek k miru, stabilnosti in sodelovanju v srednji Evropi ter k temu, da je prav Slovenija postala otok stabilnosti, Milan Kučan kupil.

Ne glede na to, da so tako mir, stabilnost in sodelovanje v srednji Evropi dandanes na primeru kolon beguncev povsem relativne kategorije, ter da sta Slovenija in stabilnost dnevno si nasprotujoče kategorije, se jih bo gotovo sicer tudi tokrat našlo kar nekaj, ki bodo podobno ugibali tudi za dandanes uradno brezposelnega častnega doktorja in pisca poljudno-zgodovinskih knjig Janeza Janšo. Gotovo pa jih je kar nekaj, pa ne samo iz v Republiki Sloveniji živeče albanske skupnosti, tudi povsem pristno veselih zemu znanstvenemu vsaj dočrke in pike natančno podobnemu nazivu častnega doktorja. Toda to je zgolj slovenska politična folklora vnaprej znano opredeljenega volilnega telesa. 

Ko pa se bosta naslednjič v areni televizijskih žarometov katere koli že televizijske hiše spopadla prvaka ta čas pač najmočnejših političnih strank na Slovenskem, bo nekaj vendarle bistveno drugače, saj se bo ob predsedniku SMC dr. Miru Cerarju na televizijskih ekranih izpisalo še predsednik SDS dr. Janez Janša in nič več samo Janez Janša. In vsaj v televizijsko vizualnem smislu si bosta nasproti stala dva enakovredna politična kandidata. Toda tako to gre. Kot je samo po sebi razvidno iz aktualnega vodenja koalicije in vlade tako kot gotovo častni tudi sam znanstveni doktorat sam po sebi v slovenski politiki, ki je pač vse prej kot pa častna, še prav ničesar ne garantira.    

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem s čestitkami novemu častnemu doktorju v slovenski politiki predsedniku SDS dr. Janezu Janši v zobeh poskrbel Tomaž Z. 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

se ti ne zdi, da je bil ključni stimulus zadeva Haradinaj in interpelacija ministrice?

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness