Proti militarizaciji in ukinjanja Radia Študent

Mnenje, kolumna ali komentar
28. 10. 2015 - 16.00

Kljub temu da bi naj bila pobuda volivcev za vložitev zahteve za razpis referenduma povsem v skladu z Zakonom o referendumu in ljudski iniciativi ena od temeljnih državljanskih pravic tudi v samooklicano demokratični Republiki Sloveniji, je bila pobuda Proti militarizaciji oziroma Pobuda volivcev za vložitev zahteve za razpis referenduma z referendumskim vprašanjem: Ali ste za to, da se uveljavi Zakon o dopolnitvi Zakona o obrambi, ki ga je sprejel Državni zbor RS na seji dne 21. 10. 2015? sprejeta in doživeta vse prej kot to. Pobudo, ki so jo kot prvopodpisani člani uredništva Radia Študent pravkar in v predvidenem zakonskem roku predali v sprejemni pisarni Državnega zbora, so kot poziv k javni razpravi ob hitri in po nujnem postopku uveljavljeni dopolnitvi Zakona o obrambi, s katero se Slovenski vojski lahko z dvo tretjinsko večino v navzočih poslancev v imenu obrambe domovine pred premraženimi in od dolge poti izmučenimi begunci podeli civilnoreprersivna pooblastila, razumeli le redki. Toda kljub temu je pravkar uspešno, torej pravočasno in s potrebnimi podpisi podana pobuda zagotovilo, da bo do kakršnekoli že javne razprave gotovo prišlo.

Pobudnike pobude za vložitev zahteve za razpis referenduma tisti, ki bi na mejah na begunce streljali in bi svoje pomanjkanje osnovne človečnosti pred svetom zunaj slovenskih, pa čeprav še naprej nedoločenih južnih meja, skrivali za žičnatimi ograjami in drugimi tehničnimi ovirami ter vojaškimi bajoneti, označujejo za veleizdajalce. Petokolonaše. Državne parazite. Ideološke zaslepljence in pishološko nezrele osebke. Kdo so, kam, na koga in na kaj merijo, ostaja trajno zabeleženo v komentarjih na spletni strani, facebooku in twitterju Radia Študent. Na domači skrajni desnici stacionirane politične sile, s katerih islamofobijo ion razpihovanjem sovraštva do beguncev vsaj po socialnih omrežjih brez dlake na jeziku odkrito koketirata Slovenska demokratska stranka - SDS in njen predvsem čivkajoče aktiven predsednik Janez Janša, sta bila vzpostavljena tudi facebook stran Ukinimo Radio Študent, ki ji je od ponedeljka, 26. oktobra ob 22.46 do zdaj uspelo pridobiti 326 všečkov, in twitter profil Ukinimo Radio Študent, ki ima zaenkrat prav nič impresivnih 46 sledilcev.      

Pobudo, ki se v osnovi osredotoča na to, da se s po nujnem postopku v Državnem zboru sprejeto spremembo oziroma dopolnitvijo Zakona o obrambi v Republiki Sloveniji v temeljih spreminja z Ustavo določena vloga obrambnih vojaških sil, so kot grožnjo lastnemu monopolu nad političnostjo brez izjeme razumele tudi vse državnozborske in izvenparlamentarne stranke, tudi tiste, ki naj bi vendarle samooklicano domovale na levem političnem polu. Javno se je na pobudo Uredništva Radia Študent za vložitev zahteve za referendum kot vrhovni predstavnik zakonodajne veje oblasti v državi odzval predsednik Državnega zbora in profesor na Fakulteti za družbene vede dr. Milan Brglez. Kljub akademski kilometrini in vsaj z doktorskim znanstvenim naslovom povezani domnevni širini je dileme, ki jih odpirata tokratno politično poseganje v Zakon o obrambo in redefinicija vloge slovenskih obrambnih vojaških sil, zbanaliziral na medijsko - za razliko od same pobude - povsod povzeti poziv, da naj pobudniki le še enkrat premislijo, ali želijo zaradi svojih parcialnih interesov ogroziti skupnostne interese in varnost slovenske države in njenih državljanov.

Odziv in obžalovanje predsednika državnega zbora dr. Milana Brgleza, da so v naši državi nekateri pripravljeni žrtvovati blaginjo, človekove pravice in varnost državljanov samo zato, da bi udejanili svoje ideološke postulate, sta pravzaprav simptomatična za celoten spekter domačega strankarskega političnega prostora, saj pred slabe pol ure uspešno oddane pobude javno ni podprla niti Združena levica, katere poslanci in poslanka so kot edini v Državnem zboru glasovali proti dopolnitvi Zakona o obrambi. Toda ključno vprašanje, ki se ob takem uniformnem stanju duha v slovenski strankarski politiki samo po sebi postavlja, je, kaj se je vendarle zgodilo, da je vztrajanje pri tem, da begunci niso in ne morejo biti tretirani kot varnostna grožnja v državi, v katere Ustavi še naprej piše, da bo ta pri zagotavljanju varnosti vendarle izhajala predvsem iz mirovne politike ter kulture miru in nenasilja, postalo parcialen interes prvopodpisanih članov Uredništva Radia Študent.

Da vendarle ne gre le za parcialen interes prvopodpisanih pobudnikov kljub odsotnosti malo da ne vsake omembe vredne javne razprave tudi zunaj etra in spletnih strani radia Študent, pove podatek, da je pobudo s podpisom podprlo več kot 3200 volivk in volivcev ter da se je s tem vendarle poskrbelo, da bo do neke javne razprave prišlo, pa čeprav je povsem mogoče, da se bo namesto okoli tega, da so begunci humanitarni in ne varnostni problem, še naprej vrtela predvsem okoli tega, ali je res potrebno ukiniti radio Študent. Toda tako to gre. Najstarejšo avtonomno študentsko radijsko postajo, ki aktivnosti proti militarizaciji danes in zdaj nadaljuje s simpozijem v Atriju ZRC SAZU, so v zadnjih 46 letih pravzaprav brez izjeme, a do sedaj pač neuspešno, poskušali utišati še vsi režimi.   

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem z vprašanjem  ukinjanja in utišanja Radio Študent v zobeh poskrbel Tomaž Z. 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Državljanke in državljani, prebivalke in prebivalci, eh..ljudje, ki se vam še vedno zdi vredno živeti v "deželi": UKINIMO RTVSLO, to namreč ni več naš javni informativni servis, čeprav ga še vedno vestno financiramo iz svojih (vedno bolj praznih) žepov. Če potrebujemo dober javni medijski servis, potem ustanovimo novega, oblikujmo ga v javni politični razpravi, starega pa preprosto ukinimo! Prvi člen novoustanovljenega informativnega servisa pa bi se lahko glasil: "Delovanje javnega medijskega servisa bo v vsakem trenutku temeljilo na doslednem zagovoru socialne in politične enakosti vseh prebivalk in prebivalcev države".

Spoštovani študentje,

Glede na nastale razmere v Sloveniji, vas vabim ,da se pridružite domačinom in sodelujete pri čiščenju odpadkov. Za takšno dejanje ne potrebujete pooblastil. Verjamem pa , da nimate časa saj ste zaposleni z zbiranjem podpisov, za referendum.

dragi študenti ,da ne boste pogrešali pijanskih žurk

Spoštovani radijci! Če ste tako pametni, da mislite, da imate vedno prav, vas vljudno prosim, da pridete namesto vojakov, ki nam želijo pomagati pri varovanju reda in nujne potrebne pomoči, pomagat v zbirne centre. Jaz sem tukaj vsak dan, pa vem, kako naporno je to. Vi pa radi delate samo zgago, ne pride pa vam na pamet, da bi premaknili svoje lene riti in bi prišli pomagat kot prostovoljci. Če bi bili tu, bi videli, da policisti delajo na mejah vzdržjivosti in rabijo vsakršno pomoč (ne morejo istočasno varovati meje in ljudi). Trenutno si želim, da bi tudi vi kdaj potrebovali njihove usluge, pa vam potem nebi bili navoljo. Če vi grozite z referendumi, bomo tudi mi začeli zbirati podpise, da vam vzamejo državna sredstva!!!

Pa še to, sedaj si resnično želim, da vas ukinejo, niste vredni obstoja.

ne želim tega ampak ko boste s strahom hodili po ulici,se vozili z busom,se ozirali za osebami,ki po videzu na spadajo k nam,se boste sebi zdeli nespametni zaradi nasprotovanja vojski.nisem prostovoljec,se mi pa smilijo tisti,ki pomagajo vzdrževati red,vas pa verjetno ni med vami.je lepše ob Ljubljanici,kajne.lepo jesen še naprej.zima bo trda

Dragi radijci! Res, iskrene čestitke za genialno pogruntavščino! Vesela sem, da je v tej državi še kdo tako zabit. Zakaj? Ker imam dva sinova vojaka, ki že 14 dni pomagata v Brežicah. Ker ju skoraj več ne vidim, ker sta tam, kjer se dogaja, kar se dogaja. To govorim kot mama. Kot Slovenka, pa bi vas po kratkem postopku vrgla na cesto in prepovedala oddajanje. Evo, ker ste enostavno totalni norci!

karma bo poskbela tudi zate!!! :)

Človek enostavno ostane brez besed. A se sploh zavedate kaj počnete? Kdo vas agitira, da izkoriščate študente za politične namene? In to ne vsakodnevne politične igrice, ampak dejstva, ki so še kako pomembna za narod. Ni se zgodilo prvič, da ste izkoristili študentsko populacijo v te namene. Kje ste zbirali podpise? Na univerzah?
Referendum vam bo padel kakor ste dolgi in široki. Istočasno bo za vse večne čase padla tudi ZL, ki je več kot očitno velik akter v vaši zgodbi. Navsezadnje so edina stranka, ki je glasovala proti temu zakonu. Zakaj? A bi radi nasilno protestirali in se bojijo posredovanja vojske?
Tako kot ZL ne bo več videla parlamenta od znotraj, vi ne boste več živeli na žuljih slovenskega delavca.
SRAM VAS JE LAHKO, predvsem agitatorje, kar se pa tiče študentarije, grem stavit, da imate vsaj 80% podpisov iz družboslovnih fakultet. Sicer pa se slika slovenskega šolskega sistema, predvsem družboslovnega, odraža dnevno na življenju Slovencev in vseh slovenskih državljanov!

Pa še to:
KOLIKO radijcev, študentov in članov ZL je na terenu in pomaga prostovoljcem, policiji in gasilcem???
KOLIKO poslancev ZL je pripravljeno v svoj dom sprejet begunce in jih materialno oskrbovat z vsemi pravicami in odgovorstjo???
S tujim denarjem je lahko opletat, a ne, da je tako!!!

Lepo da se poizkuša kakršnokoli dobro delo vlade (ni jih veliko) onesposobit. Zelo sem vesel da vidim, da šale na račun slovencev (slovenci drug drugega vlečejo nazaj v vrel kotel) držijo. Zakaj nismo enotni, begunci res niso nasilni (vsaj v večini upam da ne) vendar če proti tvoji hiši hodi 10000 glava množica in veš da je med njimi vsaj 500 nasilnežev (kar je 5%-res ni veliko) ali nebi hotel videti nekoga ki veš da jih bo sposoben umiriti ??? Kar se pa tiče takih komentarjev pod raznimi anonymous oznakami. Vedi da te internet oziroma ekran zaščiti pred ljudmi, božji kamni so pa še vedno use zmleli ! Še enkrat res škoda da slovenci ne moremo iz svoje kože !

niste vredni da sonce sveti po vas.

Bomba! To državo je treba čimprej uničiti!

ANONYMOUS...

Vsi študentje, ki imate čas zbranja podpisov za referendum marš na mejo pomagat. Preklemani lenuhi, da vas ni sram.

Zakaj se niste borili za deficitarne štipendije, samo 1000 jih bojo podelili in še to na sumljiv način, baje jih je točno ob 9h oddalo 3894, na samem skladu okol 30, drugo preko PTT in BS, kar je fizično nemogoče, za emigrante je pa denar. Boste vi na Radiu čuval našo mejo, zakaj izkoriščate svoj medij za promocijo ZL, a vas ona plačuje, al vas davkoplačevalci.

Sem za zaščito države, tudi z vojsko če je to potrebno in za ukinitev političnega radia študent, ki vedno ščije v pravo smer, to je smer vetra, serje pa ravno tako kot muslimanski skrajneži, tj. kjerkoli in kadarkoli!

Grem stavit, da je tokratni N-euro moment podrl vse rekorde glede števila komentarjev. Ponavadi je v povprečju deležen cca. 0,6 komentarja na edicijo (ocena). Krog bralstva (in zagotovo tudi poslušalstva) edicij RŠ se širi. Let's go national!

torej: "KOLIKO radijcev, študentov in članov ZL je na terenu in pomaga prostovoljcem, policiji in gasilcem???"

kar se tiče radijcev in študentov - kar precej! ali rabiš številko, ki ti bo spremenila stališče?

Predlagam, gospodje študenti, da zaradi vaše zelo uviedenve in državotvorne pobude NEMUDOMA ustanovite študentsko delovno brigado (imena zagovornikov te nesramnosti imate že zbrane, torej najmanj 3000 osebkov) in se odpravite čistit smeti za prebežniki. Delo 12 ur na dan, en suh obrok, 1 kava. Rokavice prinesite s seboj. Da vas ni sram !

Bravo študent, a ste lahko še bolj usekan. A ne bi šli rajš pomagat kot pa afne guncat. Res super geniji !!!

PODEN OD PODNA - DRUGEGA VAM NIMAM KAJ POVEDAT, KER NISTE VREDNI!!!!

sramota....zaj ste pokazali frise prave #študenti#......ljudje so cele dneve na mejah in pomagajo,vi pa se kurčite in bi radi se šli neke referendume....gnoji ste!!!!!!!

peter dirnbek pomaga beguncem v brežicah

To so sami lenuhi FDV, ta radio je potrebno ukiniti in denar nameniti za opremo naše vojske za uspešno izvajanje obrambnih nalog.

Slej ko prej vas bodo ukinili in neboste več klobasali neumnosti....izdajalci lastnega naroda!

Dragi kolegi in kolegice! (Študentje, študentke)

Žalosti me dejstvo, da med našimi vrstami obstaja takšen idiotizem, ki meče slabo luč na vse. Lahka bi se mal zamislal nad svojim početjem. Da ne govorim, da politično novačte študente.

Dobro veste, da nimamo niti prbližno dovolj policistov, da bi obvladovali begunski tok in še urejali red znotraj države. A vi se spovnete spodbijat enega redkih dobrih predlogov vlade. Dejte mal poštudirat, kak se počutijo ljudje na mejah, kjer se vse to dogaja. Luštn je vam govorit, ko si grejete riti za pisalno mizo in pametujete, kak bi mogl bit vse drugač. Že tako ali tako ima Slovenija daleč na okol največ ugodnosti, za časa ko si študent. Pa se rajši tu borte, da tako ostane!

Js se strinjam s tem, da je treba ljudem pomagat. Vendar pomagat pomoči potrebnim! In vsi, ki prihajajo si ne zaslužijo pomoči. In tudi vse ima svoj limit! Ker pa vidim, da ste tut strašni ekonomisti mi še pa povejte kje bojo delal in kdo jih bo preživel do tistega časa, ko pa bi se mogoče že lahko intergriral? Če že imamo sami skoraj 120 000 brez poselnih. Ko pa je na tisoče slovenskih familiji pod prago revščine pa se ne spovnete take panike delat. Če mene vprašate žalite ravno njih! Ker ste jim jasno dali vedet, da vam lastni narod ne pomeni nič.

Največjo napako, ki jo je Slovenija naredila kadar koli, je bila ukinitev vojaškega roka. Pa ne zato, da bi nas naučili strelat itd. Ampak zato, ker je treba večino naučit spoštovanja, delovnih navad, trde roke in da ko zajokaš ne bo mamica prletela. V tem košu niso vsi študentje.

Kar se pa tiče vaše pobude... premislte in prespite še enkrat, pa se vprašite, če je res v vašem interesu, da porušite notranjo stabilnost države? Ker upam, da ko jih bote mel par 1000 pred vrati, da ne boste klicali policijo!

Slej, ko prej nam bo Avstrija zaprla meje, ker jih tudi oni ne morejo več sprejemat in ka bomo pol? Takrat bote pa jokal, kje mamo vojsko, da nam brani meje, pa zakaj jo plačujemo, ko se bojo 10 000 glave množice sprehajale po vseh mestih v Sloveniji.

To je seveda osebno mnenje!

lp.

Če bi Radio Študent kdaj poslušali bi vedeli
1. da je RŠ prispeval k osamosvojitvi države in k svobodi govora, ki vam omogoča, da danes pišete polpismene stavke,
2. da RŠ (sodeč po supervizorju) od države letno dobi trikrat manj denarja kot ga poslanci dobijo za svoje plače v enem mesecu, torej drobiž,
3. da so sodelavci RŠ (in podpisniki peticije) kot prostovoljci in novinarji prisotni na meji,
4. da so bila poleti na RŠ-u tudi poročanja iz vojnih žarišč v Siriji,
5. da bistvo "peticije" sploh ni bilo v nasprotovanju vojaške pomoči pri varovanju meje in beguncev, ampak v tem, da se je zakon sprejel brez javne razprave in se s tem spodbuja histerija; da je zaradi hitrega sprejetja poln nejasnosti in da bi se lahko sprejel intervencijski zakon, ki bi uredil isto stvar in ne bi sprožil pobude za referendum.

Dragi RS
Drzava lahko prezivi svoje norce, cele ambiciozne, ne more pa preziveti izdajalcev

Hvala vam

*celo

ANONYMOUS 28. OCTOBER 2015 - 19:12
torej: "KOLIKO radijcev, študentov in članov ZL je na terenu in pomaga prostovoljcem, policiji in gasilcem???"
kar se tiče radijcev in študentov - kar precej! ali rabiš številko, ki ti bo spremenila stališče?

Spet ena VELIKA laž! Če bi bilo veliko, potem lahko rečeva čez palec vsaj 50% podpisnikov, kar pomeni cca 1.500 oseb. In če bi bilo to res, potem res ne bi potrebovali vojske. Ampak bi lahko študentje, njihovi funkcionarji, vaša malenkost RŠ in vaši naročniki ob meji sklenili z roko v roki živo mejo, pa bi bil problem rešen.
Hvala za ponudbo glede številke, ampak nimam niti najmanjše želje po razpravi ali celo osebnem pogovoru s takšnimi osebami.
LAŽITE sami sebi ali svojim oprodam, narodu pač NE morete!!!

Radio študent je PROBLEM, bolje bi bilo za vse, če tega radia nebi bilo.

zavedna državljanka, a tebi manjka soli v glavi? vsi podpisniki peticije niso sodelavci RŠ, poleg tega pa tudi če bi vsi Slovenci (razen policije in vojske) - vključno s tabo - pomagali na meji, še vedno ne bi mogli opravljati policijskih ali vojaških poslov. Sicer pa mi ni jasno - če ti je pomoč na meji taka prioriteta, zakaj zapravljaš čas s pisanjem komentarjev po internetu?

DAJTE SE NA OFF. DELATE SLABO. RADIO ŠTUDENT JE NEREALEN.

SOLI s kim ti pričaš.

Bravo RŠ! Zadnji branik normalnosti na shizofreni medijski sceni.

NA RŠ, prosim malo več spoštovanja.

Ja, ma res. Novi poslušalci in poslušalke! #newlistenerswelcome

Soli,
najprej si pospravi predale, še enkrat preberi komentarje, potem pa globoko vdihni.
Zakaj bi morala jaz pomagat, naj pomagajo tisti, ki to preprečujejo vojski!

hahaha, zakaj bi pomagala, če se lahko pizdiš za brezveze in sploh ne veš, o čem se gre. Preberi si ti komentarje, kjer je pojasnjeno, da nihče ne nasprotuje vojaški pomoči na meji, gre se za to, da se o zakonu, ki vpliva na ustavo, sproži javna razprava, ki je v parlamentu ni bilo. Jasno? Pa če bi si kaj več prebrala, bi videla tudi, da je vojska že po starem zakonu imela možnost pomoči policiji pri varovanju meje - in na meji že je nekaj časa. Ti kopiram člen iz starega zakona, da se ti ne bo treba naprezat: "Slovenska vojska lahko sodeluje s policijo pri širšem varovanju državne meje v notranjosti državnega ozemlja v skladu z načrti in po predhodni odločitvi vlade."
Tu maš pa cel zakon: http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=2004103&stevilka=4405
Pa če imaš čas, pol si še ustavo preberi, če si že tako zavedna.

SOLI, ne zavajaj. RŠ se moti. Tokrat ne koristi rešitvi težav. Bolje, da naredi korak nazaj in zadeve naredijo tisti, ki se na stvari razumejo.

Kaj zavajam? A sem ti kopiral zakon? Ga znaš prebrati? Zdaj, ko se počutiš ogroženega slepo zaupaš vladi, obenem pa si jo pred enim mesecem ob aferi DUTB (in že ničkolikokrat prej) ob pivu pogosto kurcal. Resnica je, da stvar ni črno-bela - jaz pozivam, da ne zganjamo panike in da če že sprejemamo zakone, potem jih sprejemajmo trezno. Na to opozarjam. In če se državljani že pogovarjamo o begunski krizi in z njo povezani varnostni problematiki, potem se lahko pogovarjamo s spoštovanjem, s kritičnim razmislekom, brez nepotrebnega žaljenja, označevanja z izdajalci ipd. Če tega ne znamo, potem je škoda, da se imenujemo narod in imamo lastno državo. Vsi - tako podpisniki peticije kot tisti, ki se z njo ne strinjajo - si želimo živeti v miru, v sožitju in blagostanju. Tega pa ne bomo dosegli brez preudarnosti.

Načeloma so nekatere pobude smiselne, za pobudi Radia Študent pa bi morale pasti kazenske ovadbe za ogrožanje splošne varnosti. Upam, da se bo migrantski val polegel, še bolj pa upam, da bodo Radiu Študent v prihodnosti odvzeta vsa javna sredstva.

Potem lahko svoje nebuloze širite s pomočjo denarja, ki ga imate v žepu in ki ga boste zaslužili na trgu. Verjamem, da bo vaših 15 podpornikov in 7 poslušalcev trdno stalo za vami in vam nudilo finančno zaledje.

Ponovno navajam razlago, za vse, ki nepremišljeno pljuvajo in se zapletajo v sovražni govor, a se jim ne da prebrati za kaj dejansko gre. Ostali ste pa itak plačanci in agitatorji brez jajc. Torej:

"Če bi Radio Študent kdaj poslušali bi vedeli
1. da je RŠ prispeval k osamosvojitvi države in k svobodi govora, ki vam omogoča, da danes pišete polpismene stavke,
2. da RŠ (sodeč po supervizorju) od države letno dobi trikrat manj denarja kot ga poslanci dobijo za svoje plače v enem mesecu, torej drobiž,
3. da so sodelavci RŠ (in podpisniki peticije) kot prostovoljci in novinarji prisotni na meji,
4. da so bila poleti na RŠ-u tudi poročanja iz vojnih žarišč v Siriji,
5. da bistvo "peticije" sploh ni bilo v nasprotovanju vojaške pomoči pri varovanju meje in beguncev, ampak v tem, da se je zakon sprejel brez javne razprave in se s tem spodbuja histerija; da je zaradi hitrega sprejetja poln nejasnosti in da bi se lahko sprejel intervencijski zakon, ki bi uredil isto stvar in ne bi sprožil pobude za referendum."

Če bi se res zavzemali za slovenske državljane in državo,bi predlagali referendum proti dvojnemu obdavčevanju delavcev na delu v Avstriji.Ne pa da delujete proti varnosti države,ki smo jo teško priborili.Debilom je treba odvzeti vsa državna sredstva,proti kateri delujejo,iniciatore pa ovadit za petokolonaštvo.Čatež ob Savi,28.10.2015

Glede na to, da si RŠ in podpisniki peticije prizadevajo za dobrobit vseh ljudi je težko temu reči ogrožanje splošne varnosti. Zakon o katerem je toliko govora je bil sprejet takorekoč čez noč in je ključnega pomena, saj ni napisan konkretno za begunce niti za konkretno obdobje, saj se ta čas lahko tudi podaljša. Interpretacija tega zakona je odprta in s tem je omogočena zloraba.

Nihče ne izkorišča študentov za politične namene. Vsak se je sam odločil ali bo podpisal in ali se mu je zdelo smiselno širiti besedo o tem. Nekoč so rekli, da je v mladih prihodnost, ampak to splošno neodobravanje (tega) študentskega mišljenja je zastrašujoče. Verjetno bi raje videli, da so študentje otopeli in nezainteresirani v dogajanje okoli njih.

Vaši najboljši komentarji se začnejo z "Da vas ni sram..." in "Izdajalci!".
Verjemite, da me je sram.
Sram me je vaše omejenosti in paranoje.

@Pavle, tako kot RŠ imaš tudi ti vso pravico, da začneš zbirati podpise za referendum.

Radio Študent, s tem predlogom za referendum ste me res izjemno razočarali.

Pred leti sem sama več let delala na RŠ in vsaj takrat sodelavci niso podlegali množični psihozi, kot je očitno podlegla trenutna RŠ ekipa. Imam občutek, da se je nekaterim slovenskim "aktivistom" ob tej krizi resnično spipalo, izgubili so vsak občutek za realnost, oklepajo se nekih visokoletečeih idej iz kdo bi vedel kje, ki z realnostjo nimajo veze...

Glede na kaos ob tolikšnem številu prebežnikov policisti potrebujejo pomoč vojske, ker jih enostavno ni dovolj. Bi po vašem mnenju policisti morali začeti padati skupaj od izčrpanosti, da bi vi bili zadovoljni?

Histerizirate kot da je slovenska vojska neka nevarna tujska legija - ma saj pa gre vendar za naše ljudi, za slovenske vojake in naloga vojske je priskočiti na pomoč tudi v kriznih situacijah? Tudi v Avstriji pomaga vojska - boste še pri njih predlagali referendum? Dio porko, kako imate glave v oblakih...

In če vam uspe zbrati dovolj podpisov, bo šlo 6 milijonov evrov za to, da bomo ljudje ta referendum zavrnili. Par milijonov evrov, ki bi jih lahko neskončno bolj koristno porabili za pomoč prebežnikom, za plače nadur policistom in nenazadnje za slovenske ljudi v stiski.

Ampaak ne, vi bi raje ta denar vrgli stran za referendum, ki je vnaprej obsojen na neuspeh. Če ste slepi vi, nismo slepi drugi. Da vas ni sram, mone!

MM, zdi se mi, da nisi spremljala današnjega simpozija na to temo, ki bi ti marsikatero vprašanje razjasnil (upam, da bo na voljo kakšen posnetek).
Bodimo realistični - zbrati 40000 podpisov za tako referendumsko vprašanje v takih časih je nerealno. To se torej ne bo zgodilo. Bo pa morda prišlo do javne razprave, ki je v parlamentu ni bilo (oz. ni bila omembe vredna) - o tem, kaj se je v zvezi s tem zakonom dejansko zgodilo.

Vojska namreč z razlogom do sedaj tovrstnih pristojnosti ni imela in tudi po begunski krizi jih ne bo potrebovala. Za krizne intervencije obstajajo intervencijski zakoni. Sprejemanje slabo definiranih zakonov polnih pravnih lukenj v imenu kriznih razmer je del histerizacije in ne rešitev. Dolgoročno taki zakoni ostanejo zapisani tudi, ko je kriznih razmer konec, in nihče se več ne sprašuje o njihovi smiselnosti, dokler spet ne pride do kake pizdarije.

Redkokdo se dejansko strinja, da vojska sploh ne bi smela pomagati na meji (itak pa določene pristojnosti za to že ima). Vprašanje je, kako je to smiselno zakonsko urediti in zakaj se take zakone - ki se dotikajo ustavnega prava - sprejema čez noč, čeprav smo vedeli, da begunci prihajajo že nekaj časa.

Histerične retorike ne ustvarja RŠ, pač pa nekateri drugi mediji in vlada - en dan se sprejme ta zakon, drugi dan se že govori o gradnji ograje, tretji dan Cerar govori, da bomo vpoklicali vojake, ki so na misijah v tujini, četrti dan bomo znova uvedli nabor ... o desničarski retoriki pa nima smisla izgubljati besed.

Namesto o beguncih se začne govoriti o prebežnikih, namesto o humanitarni krizi se začne govori o varnostnih vprašanjih, mejo se varuje kot da se branimo pred agresorjem, po Evropi pa se začnejo sprehajati Pegide in Zlate zore, dokler se nekega dne ne zbudimo v nekem drugem času.

Upam, da ti je sedaj malo bolj jasno. Brez skrbi, referenduma ne bo. Je pa bil namen dosežen, če začneš vsaj malo kritično razmišljati o politiki kriznih razmer.

Aja, pa ne se bat, da bomo 6 milijonov, ki jih bomo "prihranili", ker referenduma ne bo, šlo za begunce. Ta denar bo šel verjetneje v banke, TEŠ, neskončna prepucavanja o posameznikih po sodiščih ali kaj podobnega.

Samo malo, danes bi mogel prit v veljavo novi clen zakon o obrambi ampak ste Vi uzaljeni ker ni bilo JAVNE RAZPRAVE? Face palm!

Strani

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.