Akademsko in politično nedotakljivi

Mnenje, kolumna ali komentar
6. 1. 2016 - 16.00

»Zaradi popolne neodzivnosti in nadaljnje ignorance vlade se 18. novembra lani začeta stavka nadaljuje v nezmanjšanem obsegu, v prihodnosti pa bomo izvajali tudi stavkovne ukrepe, ki jih bodo po sili razmer hočeš ali nočeš občutili vsi državi«, so danes sporočili iz skupnega stavkovnega odbora obeh domačih policijskih sindikatov. Ne glede na to, da policisti v času stavke, torej že dober mesec in pol, izvajajo le v zakonodaji opredeljene nujne naloge, to bistveno tako na življenja naključnih na Slovenskem živečih posameznikov in posameznic kot posameznih ministrov in ministric vlade Mira Cerarja ni vplivalo, saj nenazadnje novice o policijskem pregonu teh ali onih v domači državi bolj ali manj uglednih nosilcih javnih pooblastil pravzaprav ne pojenjajo tudi med to še naprej potekajočo policijsko stavko. Ob včeraj razkriti kazenski ovadbi zaradi poslovne goljufije generalnega sekretarja Državnega sveta Marjana Maučeca pa posebno pozornost, če že ne up v uspešen kazenski pregon odgovornih, vzbujajo tudi policijske aktivnosti glede izplačevanja dodatkov za stalno pripravljenost na Univerzi v Ljubljani, ki sta jih kot fakultetna fukcionarja, kot je zaenkrat znano prejemala vsaj dva ministra aktualne vlade – finančni minister Dušan Mramor in ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič.

Nekoliko grenko, pa vendarle so na problem, ki se je v vsej svoji nezakoniti in tudi sicer moralno sporni veličini razkril med nadzorom inšpekcije za javno upravo poslovanja ljubljanske Univerze zgolj v letih 2012 – 2014, opozorili tudi stavkajoči policisti, ki pravijo, da so predstavniki vlade zase na račun vseh državljanov dobro poskrbeli in da za nekatere privilegirane skupine v Sloveniji, torej za domačo akademsko univerzitetno elito in ključni kadrovski bazen ministrov in ministric tako samooklicanih levih kot v politični praksi preverjeno desnih vlad, denar ni problem. To bi sicer lahko postal, toda le če bo že potekajoče preverjanje Generalne policijske uprave v primeru po mnenju inšpektorja za javno upravo pač nezakonitih izplačil dodatka za stalno pripravljenost na devetih od enajstih fakultet Univerze v Ljubljani potrdilo, da so podani razlogi za sum uradno pregonljivega kaznivega dejanja.

Toda ne glede na to, kaj bo v zadevi dodatka za stalno pripravljenost na Univerzi v Ljubljani pokazala glede na potekajočo stavko očitno sicer nujna policijska preiskava, so prvi odzivi v tem času pač najbolj izpostavljenih oblastnikov iz akadamesko-univerzitetnih krogov takšni, da povsem upravičeno ob vsega hudega vajenih domačih državljanih jezijo tudi pripadnike in pripadnice domače policije. Da ne namerava odstopiti, ker da je za svoje ravnanje in svoj dodatek za stalno pripravljenost kot dekan Ekonomske fakultete v preiskanih letih od 2012 do 2014 imel ustrezno pravnoformalno pokritje, je med prvimi že sporočil finančni minister in na Slovenskem ta čas pač nesporni javnofinančni gospodar dr. Dušan Mramor. Kakšno konkretno je bilo to pravnoformalno pokritje, da je bilo največ razkritih izplačil dodatkov za pripravljenost prav na Ekonomski fakulteti, sicer ni pojasnil, se pa že ve, da bo ta upravičenost izplačil dokazovala tudi na sodišču, vse v zvezi z dodatki pa bo predstavila na jutrišnji tiskovni konferenci.

Tako o odstopu pač niti še ne razmišlja niti ministrica za izobraževanje, znanost in šport ter prav tako predavateljica na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani dr. Maja Makovec Brenčič. Kljub temu da je bilo od skupaj v letih od 2012 do 2014 ugotovljenih 770.000 evrov nezakonito izplačanega bruto dodatka, kar slabe dve tretjine oziroma 436.769 evrov izplačanih prav na Ekonomski fakulteti, so iz resornega ministrstva prav Maje Makovec Brenčič že sporočili, da sami v zadevi ne nameravajo ukrepati, saj da so univerze avtonomne in da so kot take tudi same odgovorne za zakonitost poslovanja svojih članic. Toda ukrepati zoper nezakonita izplačila dodatka za stalno pripravljenost v minulih letih ne nameravata niti Univerza v Ljubljani in njena trenutna odgovorna oseba rektor dr. Ivan Svetlik, ki se sicer lahko prav tako pohvali z minulimi ministrskimi izkušnjami. Kot je povsem neprepričljivo pojasnil, Univerza v Ljubljani ne bo ukrepala zato, ker nezakonita izplačila dodatka obravnavajo kot napake in ne kot namerne kršitve, do katerih je prišlo zaradi pomanjkanja ustrezne ureditve na ravni celotne Univerze v Ljubljani.

Toda niti dr. Ivan Svetlik in tudi nihče drug na Univerzi v Ljubljani zaenkrat ne namerava odgovarjati niti zaradi pomanjkanja te ustrezne ureditve. Posamezniki, ki so dodatke prejemalo neupravičeno, bodo ta denar v skladu z zakonom morali vrniti, a le za obdobje zadnjih 10 mesecev, ko so jih prejemali, kar v konkretnih številkah povedano pomeni, da bo v proračun Univerze vrnjenih zgolj okoli 190.000 evrov, preostalih zgolj v letih od 2012 do 2014 ugotovljenih 580.000 nezakonito izplačanih dodatkov za stalno pripravljenost pa bo domača akademsko-politična elita lahko obdržala na svojih bančnih računih. Da bo sicer zagotovo potrebno sprejeti neke ukrepe, če se izkaže, da je bilo kaj narobe oziroma nezakonito, je sicer ob robu posveta slovenske diplomacije nekoliko pa le sprenevedajoče zatrdil še en član te akademsko-politične elite in ta čas predsednik vlade Miro Cerar, ki sicer sam, kolikor ve, tovrstnih dodatkov v času lastne akademske kariere ni prejemal.

In medtem ko prva prava policijska preiskava sploh še ne poteka, saj Generalna policijska uprava kar med policijsko stavko zaenkrat šele preverja, če so sploh podani razlogi za sum uradno pregonljivega kaznivega dejanja, inkriminirani minister in ministrica ter nenazadnje tudi njun neposredni šef in predsednik vlade pa se za svoje prejete dodatke za stalno akademsko pripravljenost in ravnanja pravzaprav niti ne čutijo odgovorne, na inšpektoratu za javno upravo v zadevi nimajo prav velikih pomislekov, saj z odločbo inšpektorja vztrajajo, da so bila ta izplačila nezakonita. Fakultete imajo zdaj res 90 dni časa, da izvedejo popravljalne ukrepe in da se z zaposlenimi dogovorijo o načinu vračila dodatka, s čimer so denimo za razliko od Ekonomske fakultete danes že pričeli na Filozofski fakulteti v Ljubljani, kar le da samo po sebi vedeti, da zadeva povsod le ni bila tako nenamerna napaka. Toda tako to gre. Naše poslednje upanje za kazenski pregon zaradi izplačevanja dodatka za stalno akademsko pripravljenost odgovornih v Vladi in na Univerzi so v tem trenutku že mesec in pol prav zaradi lastnih bednih materialnih razmer stavkajoči policisti.

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem z akademsko-politično kasto nedotakljivih in še naprej stavkajočo domačo policijo v zobeh poskrbel Tomaž Z.  

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Kasta nedotakljivih ima v Indiji, kjer imajo (še vedno) vzpostavljen kastni sistem, ravno obraten pomen, kot ga uporabljaš ti v svojem momentu. Ljudje iz višjih kast si umažejo (dušo), če se jih nedotakljivi dotakne. Baje je dovolj že, če na njih pade senca nedotakljivega...

Drgač pa zanimiv prispevek.

uporaba "kaste" za analizo sranja v katerem smo, je neprimerno bolj umestna od vsiljevanja nekakšne "razredne" analize, ni pa dovolj, ne zadostuje. Poleg "kast" bo potrebno uporabiti še kaj, denimo iz širokega nabora, ki ga ponuja zgodovinski fevdalizem.vseeno, kul.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness