Slovensko odkritje prenosa zike

Aktualno-politična novica
head size comparison blue

Virus zika človek pozna že dolgo, prvič je bil identificiran leta 1947 v Ugandi. Večina okuženih je brez simptomov, redki pa imajo vročino, izpuščaje na koži in glavobol. Sedaj pa nas virus zika obkroža zaradi porasta mikrocefalije v Braziliji.

Mikrocefalija ali drobnoglávost je široko definirana razvojna motnja. Gre za vsaj dva standardna odklona manjšo velikost glave od povprečnega obsega glave za določeno starost in spol otroka. Šest mesecev po prvi potrditvi prenosa virusa zika v Brazilijo so opazili porast otrok z omenjeno razvojno motnjo - mikrocefalijo. Poleg tega so pri petnajstih otrocih z mikrocefalijo v plodovnici, možganih in likvorju našli tudi virus zika ali njegove antigene. Ti dve spoznanji sta sprožili paničen odziv javnosti, čeprav po besedah znanstvenikov ne dokazujeta ničesar.

Ravno slovenske znanstvenice in znanstveniki pa so včeraj s pomembno objavo v New England Journal of Medicine dodali svoj pečat v razumevanje povezave med virusom zika in novorojenčki.

Slovenske raziskovalke in raziskovalci Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana so poročali o vertikalnem prenosu virusa zika z matere na še nerojenega otroka. V Braziliji je nosečnica, ki je v viru označena kot Evropejka, na koncu prvega trimesečja zbolela z visoko vročino, bolečinami v mišicah, srbečico in izpuščaji. Najverjetneje so bili vsi navedeni simptomi posledica okužbe z virusom zika.

Po prihodu v Slovenijo so pri pregledu ploda pri 29 tednih zaznali mikrocefalijo s kalcifikacijo plodovih možganov in posteljice. Dekle se je tako odločilo za splav. Raziskovalke in raziskovalci so opravili obdukcijo ploda, ki je potrdila mikrocefalijo.

Z uporabo različnih raziskovalnih metod so pri plodu odkrili znake okužbe z virusom zika. Najbolj jasen dokaz o vertikalnem prenosu pa je izhajal iz možganskega tkiva. Iz vzorcev plodovih možganov so pozitivno identificirali prisotnost virusa zika, zatem pa pridobili še celotno zaporedje genoma virusa.

 

Raziskovalna skupina z univerze Strathclyde v Glasgowu je v reviji Physical Review Letters opisala mehanizem nastanka optičnih morilskih valov prek trka vrtincev v dvodimenzionalnem prostoru.

Morilski valovi ne izvirajo iz optike, temveč iz pripovedi redkih preživelih mornarjev. Od 15 do 30 metrov visoki morilski valovi na odprtem morju so bili do sredine devetdesetih let v znanosti še nepotrjen pojav, saj so izjemno redki in kratkoživi. Za njih je značilno, da so od dvakrat do nekajkrat večji od ostalih valov v okolici, potapljajo pa tudi največje ladje. Njihovega nastanka še ne razumemo povsem, lahko pa teoretično podoben pojav ustvarimo s svetlobo v fotonskih kristalih, optičnih vlakih in drugih optičnih sistemih.

Raziskovalci so s simulacijo pokazali, kako pride do pojava svetlobnih morilskih valov v dvodimenzionalnem turbulenčnem optičnem sistemu. Pojav se prične z manjšo nestabilnostjo v sicer stabilnem valovanju. To je sprva fazna nestabilnost, pri čemer se spremeni oblika valov. Nato pride do amplitudne nestabilnosti, pri čemer spreminjajoče se višine valov privedejo do vrtincev. Trki teh vrtincev pa lahko privedejo do popačenja in tako imenovanih morilskih valov, ki so bili v simulaciji tudi do 27-krat večji od okoliških valov.

Opisani mehanizem je precej splošen in bo pripomogel k razumevanju tega pojava v vrsti laserskih in optičnih sistemov, pri kemičnih reakcijah in na področju dinamike fluidov. Z dolgoročnejšim napredkom na tem področju pa bomo morda nekoč tudi lahko predvidevali, katerih območij naj se ladje izogibajo.

Običajno velike glave smo si tokrat razbijali Urša, Zarja in Jaka.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

"Razgledani" RŠ-ševci

Zika sigurno nima veze z novostjo - cepljenjem tudi nosečnic, ki se je začelo dobro leto prej: http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1600651?query=featured_home&&.... Ker vem, da so takšne povezave paranoične za intelektualno srenju pri vas, vas zapuščam še par podatki, ki jih verjamem, da ne boste prebrali: http://naravnaimunost.si/Razprave/intervju6.php

jao antiwaxerji spizdite z rš strani in se pridružite vašemu mesiji jašarju v čakalni listi za zapor.

lol, naredite kaj, izobrazite jih, pa bodo zacuda kar sami izginili. zgolj z nabijanjem faktov to seveda ne gre.

hočeš nočeš so "antiwaxerji" upor proti sodobnemu medicinskemu vodenju prebivalstva, tako kot so na primer reformacijska gibanja bila upor proti katoliškemu vodenju kristjanov - kar je vedno pomenilo tudi vzpostavitev svojega znanja in svoj način ravnanja

ponesrečena primerjava. tukaj vseeno gre za borbo proti napredku, z glavo skozi zid proti faktom in empiriji. reformatorji s svojim početjem recimo tud niso ogrožali svojih otrok in predvsem otrok soljudi. vzpostavitev svojega znanja, porečeš, a kaj ti pomaga, ko je to "znanje" ena velika debilancija, kjer je olje čarobna paličica za vse in kjer ti teorije zarote krojijo vsakodnevno življenje (ne uporabljaj zobne paste, ne cepi otrok itd.)?

FTW!

da sploh ne omenjam selektivne izbire informacij in dejstva, da izobraževanje prevzame obliko branja člankov (po možnosti iz sumljivih strani), ki se prikladno ujemajo s tvojim svetovnim nazorom. vse, kar se z le-tem ne sklada, je seveda umazana propaganda in zarota proti prebivalstvu.

da, in kot je slavni komentator nad mano omenil, gre pri takšnem dojemanju antiwaxerjev za vulgarizacijo foucaultove teorije medikalizacije.

No, če bi Foucaultovske in podobne perspektive vzeli vsaj malo zares, potem ne bi bilo tako zlahka govoriti o "napredku", "faktom in empiriji", "ogrožanju in neogrožanju" in zraven udobno misliti, da zavzemate neko neutralno pozicijo ločeno od sveta, ki je to pozicijo s svojimi napravami sploh omogočil, skratka, da ste vsaj tukaj končno odrešeni vsake bitke (ker so te naprave dokončno iztrebili vsakega možnega nasprotnika?) - s takšnim mišljenjem hoče zadnji človek vzpostaviti svojo totalnost in globalnost, svoja nebesa na zemlji.

Danes vedno več takšnih obrobnih skupnosti, kot so antiwaxerji, uporablja znanost kot strateško orodje - kar pomeni, da volja po ožigosanju samega sebe kot znanost niti ni več nujno volja po dominiranju (v družboslovju je veliko primerov slednjega), temveč je za te skupnosti znanstvenost (in to v svoji standardni naravoslovni podobi) postala način, kako se zoperstaviti že dominantnim praksam na njihovem lastnem diskurzivnem terenu - podobno kot reformatorji na terenu krščanske vere.

Takšno oz. še hujšo vulgarizacijo Foucaulta je delal tudi Foucault:
In its modern forms, the pastorate is deployed to a great extent through medical knowledge, institutions, and practices. We can say that medicine has been one of the great powers that have been heirs to the pastorate. And to that extent it too has given rise to a whole series of revolts of conduct, what we could call a strong medical dissent, from the end of the eighteenth century and still today, which extends [from] the refusal of certain medications and certain preventive measures like vaccination, to the refusal of a certain type of medical rationality: the attempt to constitute sorts of medical heresies around practices of medication using electricity, magnetism, herbs, and traditional medicine; [the] refusal of medicine tout court, which is frequently found in certain religious groups. Here we can see how movements of religious dissidence were able to link up with resistance to medical conduct. (Security, Territory, Population, 199-200)

Nasploh pa je smiselno govoriti o vulgarizaciji samo iz akademske in pedagoške pozicije, ki rada s pomočjo avtorskega imena naredi nek skupek vsebin čim bolj monoliten in čim manj nevaren, tako nekako "turističen". Še posebej, če je deklarirana poanta ravno to, da jih uporabiš v boju proti vsemu, kar se vsiljuje kot samoumevno in ne kot del neke strategije.

anonymous v ZR!

Radikalizator, ja kar zobno pasto s flourom uporabi. PS. Flour v vodo je taboriščnikov zlival tudi Hiler. Uporabi svoji dve možganski celici in se vprašaj : zakaj?

Meni se po drugi strani želodec obraca, ko taki vulgarkoti kot je vulgari foucault drugim diktirate, naj sprejejo inekcije strupa, samo zato, ker vaša uradna farmacevtska mafija tako diktira. Ne-razmislek o vsebnosti cepiv (notri so toksične sestevine, katerim se v kombinaciji lahko škodljivost lahko poveča tudi stokrat, tisočkrat) pravzaprav tudi kaže na RŠ-evsko idealiziranje medicinske veje oblasti. Kje je svobodomiselnost? Saj kakšnih sto let ste za modernejšimi filozofskimi idejami, ki že govorijo o medicini, ki je prevzela vlogo srednjeveškega krščanstva. Inform yourself!

ANTI-VAKCINE mater nekateri pa le dokazujejo svojo znanstveno in zgodovinski nepismenost in nesposobnost raziskovanja.

Vaša anti-vaccinacijska teorija se sesuje v prah čim, ko človek dejansko poišče fakte. Polio, Črne koze, Oslovski kašelj itd. so bili praktično uničeni v primerjavi s časi, ko nismo imeli cepiv.
Oz. najlepši primer Steklina, je virusna okužba s 100% smrtnostjo, če nisi ceplejn pred ali po okužbi. Zakaj po okužbi? Zato ker na našo srečo virus potrebuje okoli 14 dni, da migrira do tarčnih celic in se namnoži do simptomatičnega števila in s pojavom simptomov je upanja na ozdravitev konec. Virus je sposoben izkoriščati naš periferni živčni sistem kot direktno pot do možganov in s tem zaobide krvno-možgansko bariero, v tem času je skrit pred imunskim sistemom in ta je, zato popolnoma neuporaben.

In na sploh je naš pridobljeni imunski sistem relativno ranljiv, ker potrebuje vsaj 7 dni, po identifikaciji tujka, da izvede selekcijo B in T limfocitov in jih namnoži do potrebnega števila ter, da proizvede potrebno koncentracijo protiteles (kar je odvisno od B limfocitov), da sploh lahko začne branit telo. V tem času te marsikateri virus že ubija ali pa močno pohabi.
In kot sem rekel 7 dni po IDENTIFIKACIJI tujka, kar pomenim, da se lahko virus v telesu množi že dneve prej, ker so virusi sposobni se skriti pred imunskim sistemom, vsaj do določene mere, da sploh ne govorim o tem, da so nekateri nočno mora kar se tiče hitrosti mutacij (npr. HIV in gripa).

Edino kar sta ANTI-VAKCINE in ANTI-W pokazala je svojo neizobraženost in nekvalifikacijo za razpravljanje te teme.

In potem mi še nekega Snoopa daš .. torej ti voziš avto v bank na popravilo, za nasvete glede financ hodiš k policajem, vodovod ti popravlja smetar, mizar ti popravlja pleh na strehi, ...

ANTI-VAKCINE že spodnji link pokaže, da nimaš pojma, ne samo, da poskušaš argumentirati z intercjujem, ki nima nobene znanstvene teže še izsprašana oseba niti ni kvalificirana za razpravljanje teme. Biologi se NE ukvarjajo z imunostjo, kaj še le z zdravjem, po domače povedano vse kar pove je za lase privlečeno.
In potem mi še nekega Snoopa daš .. torej ti voziš avto v bank na popravilo, za nasvete glede financ hodiš k policajem, vodovod ti popravlja smetar, mizar ti popravlja pleh na strehi, ...

ANTI-W takšne teorije zarote slonijo na ignoranci in nerazumevanju znanosti. Jonas Salk, stvaritelj prvega učinkovitega cepiva za Polio, je patent razdelil brez plačila in tako rešil življenje sto tisočih otrok pred smrtjo in/ali dosmrtno paralizo telesa.
Sploh ne veš kaj je v cepivih, kaj šele kakšno funkcijo ima in ne glede na to so koncentracij aditivov v cepivih tako nizke in cepimo se tako redko v življenju, da so popolnoma irelevantne.
Za tisti flour pa pokaži kredibilne znanstvene članke ali pa utihni, da sploh ne začnem koliko floura požremo že z normalno hrano.

Kaj je naseldnja zabloda? Chemtrails? GMO povzroča raka? Homeopatija deluje?

Četitke anonimus, obvaldaš popularno znanost. To pa je tudi vse. Dandanes je res več kmetov v mestih, kot pa kjer koli drugje. Grem stavit, da se medsebojno podpirate, medtem, ko ne premorete slehernega premisleka o kemiji, začenši s cepivi. Sramoto, delaš stranem RŠ-a. Ali pa je cel radio sramota.

Zgodovina cepiv je pa povsem nekaj drugega, kot tukaj navajaš. Napoleon je pocepil vojake, zato, da se je znebil šibkih. Potem, pa so bili lahko ostali imuni. Čredna imunost je pravljica, medtem, ko pravzaprav s cepivi uničujejo čredno imunost. Pa ne mi z reševanjem življenj, ker tudi to ne drži. Zaradi higijene so se epidemije večinoma umaknile, vsekakor pa je možnost, da v večjem številu pridejo nazaj. Ampak NE zaradi necepilcev, ampak zato, ker je naravna imunost porušena. Primer ravno tega je cepljenje nosečnic v Brazliji, kar je povsem nora!!! in nevarna!!! ideja. Tega so se spomnila prav zato, ker mame ne morejo več zagotavljati naravne! imunosti (ki jo lahko dobijo samo tako, da prebolijo - najlažje v otroštvu - te"nevarne otroške bolezni) najmlajšim in najbolj ranljivim. POSLEDICA je pa naravnost uničujoča. Nekateri res nimate blage veze z ničemer, ampak ste natipani z nekimi levo polovico kapitalističnih idej in si mislite, da kaj veste. Pa nimate pojma, kako stvari zgledajo v zgodovinski perspektivi. Mrš, nazaj na kmete! Kmeti!!!

anonymous, iz tvojih ust v eter znanstvene redakcije! muha, ti pa prileti kaj mimo rš, da te razmažemo s časopisom po steni!

shieeet, kake bizarijade

Kdor žali kmete, očitno ne razume osnovnih postavk, ko razlaga o naravni imunosti, saj se je cepljenje začelo ravno v mestih. Tako da, Muha, paradoksalno pošiljaš prowaxerje na kmete, kot da je tam njihov naravni habitat, ubistvu pa bi se le tam lahko razvila antiwax gverila. Sicer pa je antiwax zgolj odraz modernega individualizma, saj je v tem času govoriti o naravni imunosti govoriti kot o nekem in illo tempore!

I see. Predlagam, da ime premeni v Kvaziznanostno redakcijo. RŠ-šu pa da malo razmisli tudi o temu, se pravi, naj razmisli kako gre skupaj dvom v oblast a zapriseganje MEDIJSKI medicini in znanosti, ki je v ozadju. Cel kup dr. je tudi povezalo za kaj se gre: http://naravnaimunost.si/Razprave/intervju2.php; in tukaj se ne gre ljudstvo proti znanosti, ampak je znanost razklana na dvoje. Ali kdo plača znanstvenim glasovom radia, da so tako butasti, da ignorirajo realen razmislek o teh zadevah? Zanimivo bi bilo slišat, točen komentar na točno tisto, kar govori dr.Loibner, če bi ga seveda kdo poslušal. Cel kup dr. je v tem času na udaru medicinske mafije, a temu radio ne nameni nobene besede? Samo in samo begunci, saj je prav, jaz sem tudi za humane rešitve! A tisto, kar ignorirate je samo bivanje. Fakin medicinski fašizem podpirate, pa če to hočete ali nočete. Morali bi razmisliti, kakšne bodo medicinske direktive ob/po spremembah v EU. Poleg tega pa odločajte zase in ne za vse nas, ker nam nekaterim ni več sprejemljivo sprejemati strup! v svoja telesa, zaradi tega,ker imamo tako zasljepljeno intelektualno večino. Only in Slovenia, trust me. Razvite države imajo svobodo izbire in cel kup odškodnin, ki jih sodišče! presodi kot posledico cepiv. Ok, ja, prletim v pon.čez dan, samo potem grem naprej, tolk, da se boste malo razgibal in preluftal ;):)

Hej, naravna imunost in illo tempore nimata nič skupnega v smislu, ki ga ti omenjaš. Kakšne bizarije so šele to...

Mogoče so res bizarije, tega ne zanikam, ampak razloži, zakaj jih vidiš kot take. Šele tedaj jih boš lahko označila za bizarije in njuno totalno nasprotnost.

Illo tempore je poseben čas, čas 0, se pravi mitični čas. Miti so prve zgodbe o nastanku sveta, nastavku človeka in tako dalje. Čas nič je čas nastanka. Preberi recimo Eliade-ja. V odnosu do realnega časa, je ta čas vedno in ne glede možen, v kontekstu mitov. Tudi, če bi držalo, da danes naravna imunost ni več mogoča, ne drži, da ni mogoče govorili o illu tempore v kontekstu mitov.

Znanstvene reference o škodljivosti floura: 1. Featherstone JDB. (2000). The Science and Practice of Caries Prevention. Journal of the American Dental Association. 131: 887-899. (Additional references available at: www.fluoridealert.org/health/teeth/caries/topical-systemic.html )
2. Centers for Disease Control and Prevention (2001). Recommendations for Using Fluoride to Prevent and Control Dental Caries in the United States. Mortality and Morbidity Weekly Review. (MMWR). August 17. 50(RR14):1-42.7. National Research Council. (2006). Fluoride in Drinking Water: A Scientific Review of EPA’s Standards. National Academies Press, Washington D.C. p. 173-188.
8. Varner JA, et al. (1998). Chronic Administration of Aluminum-Fluoride and Sodium-Fluoride to Rats in Drinking Water: Alterations in Neuronal and Cerebrovascular Integrity.Brain Research. 784: 284-298.
9. Lin Fa-Fu, et al. (1991). The relationship of a low-iodine and high-fluoride environment to subclinical cretinism in Xinjiang. Iodine Deficiency Disorder Newsletter. Vol. 7. No. 3.
10. Xiang Q, et al. (2003a). Effect of fluoride in drinking water on children’s intelligence. Fluoride 36: 84-94; 198-199.
11. NRC (2006). p. 189-224.
12. NRC (2006). p. 107-148.
13. National Toxicology Program. (1990). Toxicology and Carcinogenesis Studies of Sodium Fluoride in F344/N Rats and B6C3f1 Mice. Technical report Series No. 393. NIH Publ. No 91-2848. National Institute of Environmental Health Sciences, Research Triangle Park, N.C.
14. Hoover RN, et al. (1991). Time trends for bone and joint cancers and osteosarcomas in the Surveillance, Epidemiology and End Results (SEER) Program. National Cancer Institute In: Review of Fluoride: Benefits and Risks. US Public Health Service. Appendix E & F.
15. Cohn PD. (1992). A Brief Report On The Association Of Drinking Water Fluoridation And The Incidence of Osteosarcoma Among Young Males. New Jersey Department of Health Environ. Health Service: 1- 17.
16. Bassin EB, Wypij D, Davis RB, Mittleman MA. (2006). Age-specific Fluoride Exposure in Drinking Water and Osteosarcoma (United States). Cancer Causes and Control 17: 421-8.
17. Johnson W, et al. (1979). Fluoridation and bone disease in renal patients. In: E Johansen, DR Taves, TO Olsen, Eds. Continuing Evaluation of the Use of Fluorides. AAAS Selected Symposium. Westview Press, Boulder, Colorado. pp. 275-293.
18. Ittel TH, et al. (1992). Effect of fluoride on aluminum-induced bone disease in rats with renal failure. Kidney International 41: 1340-1348.
19. Ayoob S, Gupta AK. (2006). Fluoride in Drinking Water: A Review on the Status and Stress Effects. Critical Reviews in Environmental Science and Technology 36:433–487

konoplja zdravi zaupaj naravi...spizdite provaxxerji

Hehe, ni dovolj, da zatirajo človeške funkcije takoj po porodu, zdaj po novem jih je traba že med nosečnostjo (da je zazih) ... čakam, kdaj se bo pojavilo cepivo, ki bo to naredilo že pred nosečnostjo in ga bodo priporočili ženskam, ki delajo na otroku z izgovorom, da jih zaščitijo, da ne bo šlo kaj narobe. Bolano...

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness