Issa Touma

Okrogla miza, intervju ali pogovor
17. 2. 2016 - 18.00

Issa Touma je eden izmed tistih trmastih kulturnih delavcev, ki vojni navkljub vztraja v največjem sirskem mestu Aleppo. Sicer pogosto potuje po Evropi in predstavlja ustvarjalnost, ki nastaja v izrednih razmerah državljanske vojne, a se kljub temu nenehno vrača. “Zdaj je čas, ko je treba vztrajati,” je prepričan.

V svoji dolgoletni karieri je deloval kot fotograf, galerist in organizator festivala. Od leta 1996 vodi Galerijo Le Pont in Mednarodni fotografski festival v Aleppu, ki delujeta kljub vojnemu stanju. V preteklih dveh letih je ustvaril številna dela na temo vojne iz perspektive običajnega človeka, ujetega v navzkrižnem ognju. To sta predvsem Nine Days from My Window in The Women We Have Not Lost Yet.

V pričujočem intervjuju je pojasnil pogled na konflikt od znotraj in vlogo umetnosti znotraj te humanitarne katastrofe. Meni, da je prihodnost pod oblastjo uporniških skupin še mnogo temnejša kot življenje pod trenutno vlado. In kot večina Sirijcev si predvsem želi konec vojne.

Avtorji: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Bravo, Videmšku sicer ne bo všeč, ampak ko ga jebe

posnetek prosim!

odlično, hvala

Tip živ na režimski strani, kar se sliši tudi iz govora, ko omenja kraje. Potuje veliko. Še en agent in propagandni delavec režima kot sedaj pozabljena mama Agnes, potuje čisto preveč za povprečnega Sirca, omenja pa zgolj Islamiste in govori o nekem domnevnem bombardiranju Aleppa s strani islamistov in itak je vse Nusra ali IS. Halo, za bombe potrebuješ letalstvo za začetek. Lahko si ga preverite, kaj bluzi, ena od bolj zanimivih zadev je tole. Ker se linka ne da dat, google: look at to reactions of western policy after any one critics Islam’s , like Trump

Ful je lahko pametovat iz Ljubljane o tem, kaj se dejansko dogaja v Siriji; torej, ko se oglasi Sirijec, ki po standardih zahodnega diskurza ne razmišlja pravilno in dejansko (zaradi lastne varnosti živi na vladni strani - pač tip ni musliman, ampak pripadnik ene od manjšin, kar mu onemogoča življenje na uporniški strani), ga iznačimo za agenta. V Siriji še vedno živi več kot 20 milijonov ljudi, največji del na vladni strani. Če sirska vlada pade in oblast prevzamejo uporniki, to so tile fantje z dolgimi bradami in konzervativnimi idejami, je de facto konec sekularne države, podobno kot v Libiji. Vprašanje, ki ga je zastavil Issa, pa ostaja: "kaj Zahod sploh hoče od Sirije?"

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.