Vaške in vojaške straže

Mnenje, kolumna ali komentar
17. 2. 2016 - 16.00

Na dan, ko se je na povabilo predsednika Državnega zbora Milana Brgleza v domovini začel dvodnevni obisk predsednika madžarskega parlamenta Laszla Koverja, s katerim se bosta že danes zvečer na štiri oči na gradu Brdo pogovarjala o dvostranskih odnosih med državama in možnostih krepitve, predvsem po zaslugi slovenskega nakupa rezilne žice v zadnjih mesecih že okrepljenega gospodarskega sodelovanja, sta na plan prišli dve zgolj na prvi pogled nepovezani novici. Svet za nacionalno varnost je prisluhnil pobudi Vlade Mira Cerarja, da dvotretjinski večini Državnega zbora predlaga aktivacijo 37. a člena Zakona o obrambi in podeli pripadnikom Slovenske vojske civilno represivna pooblastila, pa čeprav ga je Varuh človekovih pravic že poslal na presojo ustavnosti na Ustavno sodišče. Predstavnika obeh policijskih sindikatov, katerih člani stavkajo že od 18. novembra lani, pa sta na tiskovni konferenci v Dobovi sporočila, da zaradi neodzivnosti vlade in prekinjenega pogajalskega procesa, policisti in policistke nadaljujejo z doslednim izvajanjem stavkovnih aktivnosti v skladu s stavkovnimi predpisi.

Kot sta predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič in predsednik Policijskega sindikata Radivoj Urošević tudi posebej izpostavila, izbira Dobove za prizorišče današnje tiskovne konference nikakor ni bila slučajna. Tako je Petrovič Vlado pa tudi širšo javnost opozoril, da se bo v prihodnjih mesecih prav v Dobovi lomil slovenski varnostni sistem. Urošević pa pridodal, da bo dogajanje v Dobovi v prihodnjih mesecih vsekakor vplivalo tudi na širši slovenski prostor. S stavko bodo policisti in policistke nadaljevali, ker je Vlada na četrtkovi seji brez kakršne koli vsebinske utemeljitve zavrnila njihov zadnji protipredlog, vladna pogajalska skupina pa je stavkajoče policiste zgolj seznanila z dejstvom, da ji dodatnih sredstev za reševanje stavkovnih zahtev ni uspelo zagotoviti.    

Ne glede na to, da pa bo dodatna sredstva vsekakor potrebno zagotoviti tudi za aktivacijo 37. a člena Zakona o obrambi, ki bo pripadnicam in pripadnikom poklicne Slovenske vojske pri širšem varovanju državne meje in tudi v notranjosti države ob sodelovanju prav s stavkajočo policijo omogočil civilno-represivna pooblastila za obvladovanje varnostnih izzivov ob soočanju z begunsko krizo, bo po zaenkrat še neuradnih informacijah o vladnem predlogu za militarizacijo in aktivacijo 37. a člena Zakona o obrambi, o katerem je bilo po volji Državnega zbora in nato še Ustavnega sodišča referendumsko odločanje onemogočeno, pristojni parlamentarni odbor za obrambo odločal že ta četrtek, ko se vendarle mora izreči tudi o zahtevi za oceno ustavnosti varuha človekovih pravic, ali ta petek. Tako bi lahko o tej zahtevi na seji Državnega zbora po enako hitrem postopku, kot je bila sprejeta, poslanke in poslanci odločali že v začetku prihodnjega tedna.   

Glede na splošno kulturo strahu pred neoboroženimi civili iz vojnih žarišč Sirije, Iraka in Afganistana, kateri brez izjeme po evropskem, v zadnjih dneh pa predvsem avstrijskem diktatu podlegata tako aktualna zgolj še samooklicano levosredinska vlada in koalicija Mira Cerarja, kot domoljubno-gardistična opozicija Janševe SDS in Nove Slovenije, bodo v Državnem zboru proti uveljavitvi 37. a člena Zakona o obrambi - še predenj se o njem na zahtevo Varuha človekovih pravic izreče Ustavno sodišče - najverjetneje glasovali zgolj poslanci in poslanka Združene levice. Tako potrebna dvotretjinska podpora tej militarizaciji slovenske družbe in države v Državnem zboru v začetku prihodnjega tedna glede na aktualno razmerje ter pravo naravo političnih sil ta čas pri nas pravzaprav sploh ni vprašljiva in pripadniki slovenske vojske bodo lahko skupaj s policijo pri širšem varovanju državne meje tudi opozarjali, napotovali, začasno omejevali gibanje oseb ter sodelovali pri obvladovanju skupin in množic.

Da sicer vojaškim stražam, ki bodo od prihodnjega tedna na južni meji in v notranjosti države sodelovale pri obvladovanju skupin in množic civilnih oseb, na prvi tovrstni civilno represivni misiji v poosamosvojitveni zgodovini ne bo tako lahko, kot bi lahko bilo, pa bodo poskrbeli policisti, ki bodo nadaljevali z doslednim izvajanjem stavkovnih aktivnosti. Ker stavke policistov ob Vladi ne upoštevajo niti njihovi nadrejeni, saj od nekaterih policistov v času stavke ponekod zahtevajo, da opravljajo dodatne naloge in jim odrejajo dodatne poostrene nadzore, bodo straže, toda ne policijske ampak stavkovne, v prihodnjih dneh uvedli po vseh policijskih enotah. Te stavkovne straže pa le ne bodo pomagale pri varovanju z rezili ograjenega slovenskega ozemlja pred civilisti na begu pred vojaškimi spopadi iz konfliktnih območij na Bližnjem vzhodu, pač pa bodo stopale v bran zgolj stavkajočim posameznikom policistom.

Ob danes napovedanih stavkovnih in vojaških stražah se sicer širom domovine, predvsem pa po krajih, kjer ima večinsko politično podporo SDS, ki bi se civilistov – migrantov in beguncev ubranila z ograjo ob vsej meji in z vzpostavitvijo nacionalne garde 25 tisočih domoljubnih mož in žena, v znak nasprotovanja morebitni namestitvi beguncev, že organizirajo tudi prve vaške straže. Denimo v Kranju in Šenčurju ter kraju Kidričevo. Po besedah Branka Grimsa, ki je na Svetu za nacionalno varnost danes nadomeščal dosmrtnega predsednika SDS Janeza Janšo, bo sicer prav SDS storila vse, da se zagotovi varnost in spoštovanje integritete žensk in otrok v Sloveniji ter dosledno spoštovanje zakonov na meji kot znotraj meja.

Za vsak slučaj sicer na seji Sveta za nacionalno varnost o lokacijah za centre za nastanitev migrantov in o kvotah migrantov, ki bi jih Slovenija bila sploh pripravljena sprejeti, danes raje niso govorili. Toda ker so kvote že dejstvo na severni meji z Avstrijo, je samo po sebi jasno, da pa bo nekaj teh lokacij vendarle potrebno poiskati in vzpostaviti vsaj za tiste civiliste, ki bi jih naj glede na avstrijski diktat po hitrem postopku vrnili nazaj na Hrvaško. Toda tako to gre. Zlom slovenskega varnostnega sistema v prihodnjih tednih in mesecih bo v tem, da bodo zaradi policijske stavke stavkovne straže policistov pač varovale zgolj in samo stavkajoče policiste. Vse nas ostale tako domorodne kot nedomorodne civiliste pa bodo na zadnje pred vaškimi stražami SDS-ove nacionalne garde po vsej državi varovali kar in zgolj slovenski vojaki.

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem proti politični militarizaciji Slovenije z vaškimi in vojaškimi stražami v zobeh poskrbel Tomaž Z.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Zdaj vsaj vemo, čemu vampirska žica na meji s cro..da zaustavi morebiten osvajalski pohod slo vojske na še neosvobojena slovenska ozemlja onstran žice..jebeš arbitražo, Slovencima pokloniš žicu, i gotova stvar.

Antibegunski, rasistični, prdomobranski shod domoljubov hervardov ipd v Šenčurju pri Kranju, ki, btw, sploh ni bil prijavljen, je po poročanju Dela, "varovala" množica policistov. Le pred kom neki je policija varovala to prdomobransko drhal?

Pred delilci kupčkov pepela in borcev za ZZZDR

Aja, pozabil sem še borce za vrednote NOB

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness