OFF spremembam zakona o varstvu okolja

Aktualno-politična novica
zakon o varstvu okolja
16. 3. 2016 - 15.00
 / OFF

Kitajski ljudski kongres je potrdil naslednji petletni plan. Ta predvideva 6,5- do 7-odstotno gospodarsko rast, zmanjšanje javnega dolga in racionalizacijo javnih podjetij ter reformo finančnih trgov. Reforme so tržno usmerjene, predvidevajo več kreditov za majhna in srednja podjetja ter večjo koordinacijo v finančni regulaciji, s katerimi bi zajezili slabe kredite. Slednji naj sicer ne bi ogrožali kitajskega finančnega sektorja.

Petletka je bila sprejeta skoraj soglasno, pojavile pa so se tudi kritike znotraj kongresa glede togosti in enosmernosti mišljenja delegatov. Ob potrditvi je premier Li Keqiang zopet poudaril pomembnost finančnih reform za vitalnost kitajske ekonomije. Napovedal je tudi finančno povezovanje med Hong Kongom in borzo v Shenzhenu ter dodal, da 2,4-odstotna gospodarska rast ni bila majhna. Spomnimo, da je kitajska vlada februarja napovedala odpuščanja na področju težke industrije. Tako naj bi v rudarstvu in jeklarstvu delo izgubilo okrog 2 milijona delavcev.

Na konfliktno območje Bližnjega vzhoda. Po februarja sprejeti resoluciji Evropskega parlamenta, ki naj bi uvedla vseevropski embargo za dobavo orožja savdski koaliciji, ki vojuje v Jemnu, je to nizozemski parlament na predlog delavske stranke v torek sprejel z obrazložitvijo, da Savdska Arabija s svojimi zračnimi napadi krši mednarodno humanitarno pravo. Nizozemski poslanci so še pozvali visoko predstavnico za zunanjo politiko Evropske unije, Federico Mogherini, k širše-evropski uveljavitvi embarga na orožje Savdski Arabiji.

Največji problem sicer še vedno predstavljajo Velika Britanija, Francija in Nemčija, ki so za savdsko koalicijo glavni dobavitelji orožja. Nezanemarljiva je tudi vloga Združenih držav Amerike, ki z neposredno podporo Savdski Arabiji tudi v obliki načrtovanja napadov, po mednarodnem pravu predstavljajo soudeleženko v jemenskem konfliktu, to pa jih zavezuje k preiskavi zračnih napadov savdske koalicije, v primeru suma na vojne zločine.

V Budimpešti se je včeraj v podporo stavkajočim učiteljem zbralo več tisoč ljudi. Protestirali so proti vladnim politikam glede izobraževanja, ki jih je po prihodu na oblast leta 2010 uvedel zdajšnji premier Viktor Orban.

Protestniki, ki so jih večinsko sestavljali učitelji, starši šolajočih se otrok in mladine ter levičarski aktivisti, so vlado pozvali k vrnitvi avtonomije šolam, večji izbiri kurikuluma, boljšim pogojem dela in pravičnejšim plačilom učiteljev. Obregnili so se tudi ob centralizacijo šolstva in pretirano birokracijo, ki otežujeta pogoje dela, Istvan Pukli, eden izmed vodij gibanja, pa je v primeru neupoštevanja zahtev napovedal enourno zaustavitev dela, ki se ima zgoditi 30. marca, k njej pa pozval vse, ki so zainteresirani za prihodnost svojih otrok. Včerajšnji protest sicer velja za največji protivladni protest od leta 2014, med madžarsko javnostjo pa uživa veliko podporo - na presenečenje nekaterih tudi med člani trenutno vladajoče stranke Fidesz.

Nedaleč stran so nemške oblasti v desetih zveznih deželah izvedle racije pri 16 osebah, povezanih z neonacistično skupino Weisse Wölfe Terrorcrew, zjutraj pa je z notranjega ministrstva prišla tudi vest, da so jo prepovedali. Minister za notranje zadeve, Thomas de Maiziere, je ob tem dodal, da v Nemčiji prostora za skupine, ki načrtno sejejo strah in odkrito ter agresivno hujskajo ljudi proti marginaliziranim in drugače mislečim skupinam, ni.

Weisse Wölfe Terrorcrew so se na tapeti znašli že leta 2012, ko je proti njim državno tožilstvo sprožilo sodni postopek zaradi suma vzpostavljanja teroristične organizacije, vendar je bil ta zaradi nezadostno podkrepljenih obtožb ovržen. Po navedbah notranjega ministrstva se skupina odkrito spogleduje z nacionalsocialističnimi nazori, poslužuje nasilnih dejanj in želi skladno s svojo ideologijo vzpostaviti diktaturo. Prepoved Weisse Wölfe Terrorcrew naj bi predstavljala tudi svarilo sorodnim organizacijam.

Centralni popisni biro se v Bosni in Hercegovini ni uspel dogovoriti glede metodologije popisa prebivalstva, izvedenega leta 2013. Bosna in Hercegovina ima prvega julija rok za objavo rezultatov popisa, sicer bo ta propadel, skupaj s 25 milijoni evrov, kolikor jih je bilo vloženih v popis. Kamen spotike ostaja metodologija glede določanja, kdo je rezident. Več Milenko Voćkić, novinar radia Svobodna Evropa.

izjava

Popis prebivalstva je pomemben za načrtovanje demografske politike. A glede na probleme aktualne politike bo situacija še naprej v pat položaju. Vočkić nadaljuje o možnosti, da bi Bosni in Hercegovini na pomoč priskočil Eurostat.

izjava

Ustavno sodišče je odločilo o Zahtevi za oceno ustavnosti prvega odstavka 99. člena Zakona o obrambi, ki jo je vložil Sindikat vojakov Slovenije. Potrdilo je, da je odločitev parlamenta o prepovedi stavke vojakov v skladu z ustavo. Odločitev Ustavnega sodišča komentira predsednik Sindikata vojakov Slovenije Gvido Novak.

izjava

V Državnem zboru je potekalo zasedanje Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor. Na seji so obravnavali spremembe in dopolnitve Zakona o varstvu okolja, ki so bile sprejeta 4. marca, a je na njih v četrtek državni svet sprejel odložilni veto. Več o zakonu lahko izveste tudi v Kultivatorju z naslovom Zakon o degradaciji okolja. Govorimo s članom društva Ekokrog Urošem Macerlom.

izjava

Kateri sporni členi so ostali v predlogu sprememb.

izjava

O spremembah zakona so zakonodajalci pojasnili, da jih v to silijo uredbe Evropske unije. V društvu Ekokrog so te navedbe postavili na laž, nadaljuje Macerl.

izjava

Off sta pripravila vajenka Sara in Novelli.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

"Popis prebivalstva je pomemben za načrtovanje demografske politike."

Kaj to pove o Sloveniji, kjer na popisu 2011 ni bilo vprašanja o narodnostni pripadnosti (nacionalnosti)?

Narod je družben konstrukt.

Ja, že od Brižinskih spomenikov dalje :) :) :)

p.s. daj poglej omenjeno besedilo in išči ključno besedo :)

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.