OFF obmejnih radijskih postaj

Aktualno-politična novica
17. 3. 2016 - 15.00
 / OFF

Odgovornost za ponedeljkov napad v Ankari je prevzela skupina Kurdistanski sokoli svobode, krajše TAK, ki je podobnega izvedla že februarja. Ta naj bi bil odgovor na turške vojaške operacije na večinsko kurdskem jugovzhodu države. Skupina TAK, ustanovljena okoli leta 2004, je odcepljena frakcija Delavske stranke Kurdistana, ki so jo turške oblasti sprva obtožile za napad. Odcepili so se, ker se ne strinjajo z miroljubnejšimi metodami PKK-ja za doseganje ciljev kurdske manjšine.

Erdoganova vladajoča Stranka za pravičnost in razvoj je v luči nedavnih dogodkov v parlament vložila predlog zakona o zaposlitvi 15 tisoč novih policistov. Večina na novo zaposlenih policistov bi delovala v protiterorističnih oddelkih. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je pričakovati, da bo predlog, ki bo obravnavan prihodnji teden, hitro sprejet.

Medtem pa prihajajo poročila, da so sirski Kurdi, natančneje, Stranka demokratične unije in njeni zavezniki, ustanovili federalno avtonomno regijo na severu Sirije. To sestavljajo tri avtonomna območja, ki jih vodijo Kurdi, kar gotovo ni po godu Turčiji, zaradi katere ti niso soudeleženi pri ženevskih mirovnih pogajanjih glede sirske vojne.

V Braziliji je spet vroče. Po objavi posnetkov telefonskega pogovora med predsednico Dilmo Rousseff in nekdanjim predsednikom Luizem Inaciem Lulo da Silvo so se na ulice več kot 400 brazilskih mest odpravili protestniki, ki zahtevajo odstop predsednice in aretacijo Lule. Na posnetkih je slišati obljubo Rousseffove, da bo Luli v primeru nuje vročila dokumente, ki ga bodo zaščitili pred kazenskim pregonom.

Položaj se je bolj zaostril včeraj, ko je predsednica Lulo imenovala na položaj med premierjem in vodjo urada predsednice, s čimer je pridobil imuniteto in se s tem izognil nadaljnji preiskavi ali obtožnici - članom vlade se v Braziliji lahko sodi le na vrhovnem sodišču.

Prejšnjo nedeljo je potekal največji protest v zgodovini Brazilije, za naslednji teden pa je protestniško gibanje Vem Pra Rua v primeru neodstopa predsednice napovedalo nadaljevanje protestov. Poleg korupcijskih škandalov Brazilijo pretresa najhujša recesija v zadnjih 25 letih, prav tako pa niso rožnate niti napovedi za leto 2016.

Policistov pa ne želijo zaposlovati le v Turčiji. Ministrstvo za notranje zadeve je objavilo ponudbo za sklenitev delovnega razmerja s kandidati za policiste in vpis na izobraževanje v višješolski študijski program, s čimer želijo pridobiti 100 novih sodelavcev. Pogodba bo sklenjena za čas trajanja izobraževanja, torej eno leto, njeno podaljšanje pa je pogojeno z izpolnitvijo pogojev za vpis v drugi letnik Višje policijske šole Policijske akademije. Po uspešnem zaključku študija bodo s policisti predvidoma sklenili pogodbe za nedoločen čas.

Tržaška radijska postaja Dance toži Radio Center zaradi domnevnih motenj pri oddajanju. Če sodba postane pravnomočna, lahko ta postane nevaren precedens za omejevanje delovanja obmejnih slovenskih radijskih postaj. Več Irma Butina iz Medijske zbornice.

Izjava

OFF sta pripravila vajenka Sara in Vid.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

zakaj pa se ne poroča o shodih v podporo luli in kontekstualizira dogajanja? a rš po novem podpira imperialistično agendo zda in lokalne kompradorske buržoazije, ki želi s podtaknjenimi aferami destabilizirati vlado, narediti državni udar in priti na oblast? SLABO!

@komsomol
kaj si pa druga pričakoval od sina petra jančiča? ZA KOZLAT KAJ SE GRETE NA TEM RADIU

#glihavkupštriha

Samo v vednost, novico o Braziliji je pisala Sara. smiri brate:)

Lahko pa pojasniš za kaj gre in podkrepiš z viri.

Kolega Vid, nima veze, kdo od vaju je pisal novico. S takšnimi imbecilnimi trolli se ne zgovarja, še manj opravičuje, še najmanj pa prelaga "krivdo" na novinarske sodelavce.

Zgolj želja po bolj konstruktivnem pogovoru. Morda res zaman.

Sicer obsojam tako pristop komentatorja "komsomol" kot Jančičevo prelaganje krivde na sodelavko, a vendar ima anonimni komentator point. Bi bilo fajn tudi kakšne druge vire brat pred pisanjem tako površnih in pristranskih novic.

https://www.rt.com/op-edge/334904-brazil-brics-lula-economy-regime/
http://www.telesurtv.net/english/analysis/Media-Intensifies-War-on-Lula-...
http://www.telesurtv.net/english/news/Brazil-Masses-Defend-Against-Right...

zadnja dva linka sta isti članek

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.