Pravna zmeda ŠOS-a

Oddaja
27. 4. 2016 - 14.00

Prejšnji teden je poslanska skupina Združene levice v parlamentarno proceduro vložila Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o skupnosti študentov, o katerem smo že poprej pisali. Krovna študentska organizacija, Študentska organizacija Slovenije, predlogu nasprotuje, saj naj ne bi vseboval sistemskih rešitev za urejanje študentske skupnosti. Hkrati v ŠOS-u poudarjajo, da bi predlagane spremembe v primeru sprejetja zakona tudi resno ogrozile politično avtonomnost študentskih organizacij. Omenjeni Zakon o spremembah in dopolnitvah ZSkuS-a naj bi bil predlagan rokohitrsko in brez pravega razmisleka o vsebini predloga, prav tako pa brez širše razprave med študenti in njihovimi reprezentativnimi predstavniki.

 

Predlog sprememb ZSkuS se osredotoča na štiri precej kočljiva področja delovanja ŠOS; vprašanje definicije pravne subjektivitete ŠOS v osebo javnega prava, določitev predstavniškega telesa ŠOS, urejanje poteka volitev v organe in podvrženost državnim organom nadzora. ŠOS v izjavi za javnost izpostavlja, da je delovanje organizacije tako raznoliko, da predlagane spremembe zaradi svoje namere po urejanju in enotenju ne bi niti mogle zaživeti.

 

Istočasno ŠOS tudi zatrjuje, kot da se večji del predlaganih sprememb predloga zakona že izvaja. Volitve v skupščino študentov, ki jih kot najvišji akt ŠOS določa Študentska ustava, so očitno že svobodne, demokratične in neposredne. Prav tako se otepajo očitka o državnem nadzoru namenske rabe sredstev organizacije in njenih organizacijskih oblik, češ da ga je že v preteklosti vršilo Računsko sodišče RS, hkrati pa poudarjajo, da se je organizacija zavezala upoštevanju določil Zakona o dostopu do informacij javnega značaja.

 

Glede določitve pravne subjektivitete vzpostavlja dotična organizacija ključno razliko med pravno subjektiviteto in sredstvi, s katerimi ta pravna oseba upravlja. V omenjeni izjavi zatrjuje, da se glede na teoretske kriterije, ki jih ne navaja, opredelitve pravne subjektivitete ŠOS in njegovih organizacijskih oblik ne morejo umeščati med osebe javnega prava. Sprememba pravne subjektivitete bi po mnenju ŠOS tudi delno okrnila avtonomijo delovanja, ker naj bi postavila javne oziroma širše interese pred interese študentske skupnosti. Ob očitkih o izgubi kredibilnosti in politične moči ŠOS s strani ZL pa v organizaciji poudarjajo, da je bil prav ŠOS v preteklosti tisti akter, ki mu je uspelo izpogajati študij brez šolnin in razmeroma dober sistem socialnih transferjev za študente.

 

V preteklih tednih smo že pisali o poskusih vodstva zagrebške Filozofske fakultete. O dogajanju v zadnjih dveh tednih govori Robert Faber, sodelavec na oddelku za psihologijo zagrebškega filofaksa:

 

Izjava

 

 

 

 

 

O dogajanju na zagrebškem filofaksu bomo poročali tudi v nadaljnje.

 

Škotski študenti na Univerzi v Edinburghu protestirajo proti implementaciji nove strategije širom Združenega kraljestva, ki opozarja na nevarnost študentske radikalizacije. Poskus preprečitve radikalizacije, ki je del akta Counter Terrorism and Security Act, prav tako nalaga izobraževalnim institucijam nalogo nadziranja študentskih aktivnosti in poročanja o študentih in študentkah, ki jim preti nevarnost radikalizacije. Mimo omenjenih direktiv na dotični univerzi prav tako uvajajo prakso nadziranja dejavnosti študentskih aktivistov oziroma aktivistk na družabnih omrežjih. V ta namen bo skupina študentk in študentov prenočila v univerzitetni knjižnici in s svojo gesto skušala pozvati vodstvo univerze, da javno zavrne predlog strategije oziroma se nanj skuša pritožiti.

 

Včeraj pa je več tisoč študentov in študentk univerze v nigerijskem mestu Ibadan prekinilo aktivnosti na tamkajšnji univerzi zaradi viktimizacije enega od študentskih aktivistov s strani univerzitetnega vodstva. Michaela Epetija /Majkla Epetija/ je, potem ko se je udeležil protestov, vodstvo kaznovalo z dodatnim semestrom študijskega leta. Protestirajoči študenti so se spraševali, zakaj je bil izmed vseh kaznovan le ta konkretnež, ko pa jih je več sto protestiralo proti slabi oskrbi z energijo in pitno vodo prejšnji mesec. Zato so včeraj zjutraj protestniki zavzeli glavni vhod na univerzo in ga nemudoma zaprli ter poudarili, da bo vhod ostal zaprt, vse dokler ne bo univerzitetno vodstvo spremenilo svoje odločitve tako glede omenjenega študenta kot tudi izboljšanja energetske oskrbe.

 

Prejšnji teden se je v Santiagu, glavnem mestu Čila, zbralo več kot 100.000 študentov, delavcev, učiteljev, profesorjev in organizacij z levega političnega spektra v skupnem boju za ohranitev in izboljšavo čilenskega izobraževalnega sistema. Organizacije, ki so sklicale demonstracijski Pohod za izobraževanje oziroma March for Education, so skupaj s študenti, podobno kot leta 2006, kritizirali tako aktualne strukturne spremembe čilenskega izobraževanja kot tudi le delno implementacijo vladnega financiranja. Policija je v bližini kraja Cerro Santa Lucia skušala razkropiti množico protestnikov z vodnimi topovi in solzivcem, kar je rezultiralo v aretaciji 54-ih oseb. Mnogo študentov je na to odgovorilo z metanjem vodnih balonov, napolnjenih z barvo. Predstavniki in govorniki omenjenih organizacij so poleg ostrih kritik, uperjenih proti reformam, prav tako pozvali na vnovičen protest, ki naj bi se zgodil v četrtek, 5. maja.         

    

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

 

Še vedno se odvija Festival ZA dostojno delo v organizaciji Mladi plus. Še 2 dni lahko prispevaš fotografijo in z njo pokažeš, kaj tebi pomeni praznik dela. 30. aprila pa se bomo skupaj povzpeli na Rožnik, kjer bodo imeli Mladi plus tudi svojo stojnico.

 

Če boste med prvomajskimi počitnicami pogrešali predavanja, ne skrbite - Inštitut za delavske študije že tradicionalno organizira May Day School. Tokrat bosta osrednji temi religija in kapitalizem. V treh dneh se bo v Stari mestni elektrarni zvrstilo več okroglih miz, razprav in predavanj. Začne se jutri ob 11:30. Se vidimo!

 

Novice je pripravil vajenec Jaka

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Hočemo oddajo!

al pa vsaj tekst!

zahtevajmo nemogoče! Oddajo UR na net v 24ih urah!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.