ROJALNA AFERA 12. DEL

Oddaja
27. 6. 2014 - 10.30

Društvo cinikov predstavlja radijski strip Rojalna afera 12. del.

 

Zaradi pisma, ki ga je Kardelju poslal samooklicani kralj Pijankovič je prišlo do spora med dvorom radia študent in zvezo komunistov. V pisarni sekretarjata centralnega komiteta zveze komunistov Slovenije se je Kardelj namenil napisati dopis Kralju Pijankoviču. Tajnici je narekoval ona pa je tipkala.

 

V skladu z vašim dopisom vam sporočam sledeče:

Resne politične razmere v Jugoslaviji – mislim na eskalacijo nacionalizma in na delovanje samoupravnemu socializmu tujih sil in vplivov – zahtevajo temeljito idejno politično-oceno konkretnih razmer v celotni družbi. Med ostalim je potrebno še posebej autokritično oceniti delovanje javnih komunikacijskih sredstev, med nje spada tudi RTV in v njegovem sestavu Radio Študent. Večina javnih medijev je to nalogo že opravila, zato pozivam v imenu institucije, ki jo zastopam, da to opravite tudi vi. Zlasti so to dolžni opraviti komunisti v vaši redakciji oziroma Svet, skupno s Študentsko skupnostjo in predstavniki Zavoda RTV.

V ta namen bi bilo prav, da podrobneje pregledate besedila vseh oddaj, ki so v preteklem letu govorile o aktualnih družbenih in političnih dogajanjih in da ocenite članke, na katere vas je opozoril tovariš Stane Dolanc. Besedilo je potrebno kritično oceniti v luči 21. seje predsedstva ZKJ in politike ZKS.

Sodim, da je tak način ocenjevanja svojega dela in vsebinske usmerjenosti radia lahko najbolj uspešen in demokratičen. Površno, nekritično in odbranaško obnašanje ni primerno. Bodite prepričani, da javna kritika, ki je bila izrečena na 25. seji CKZKS, preverjena in utemeljena.

Tovariški pozdrav,

Kardelj

Obrnil se je k Dolancu in ga vprašal:

Tovariš Dolanc a imaš še kaj pridodati?

Seveda napiši naj že nehajo s tem saksofonom. Ne smemo pozabiti, da je saksofon izumil Belgijec in da Belgijci delajo sranje v Ruandi.

Ko je dopis prispel na dvor radia Študent se kralj Pijankovič ni kaj preveč menil zanj. V posmeh Kardelju in Dolancu je odposlal le kratek telegram.

Pozdravljeni STOP za samoupravljanje in stabilnost socializma v Socialistični republiki Sloveniji STOP so bolj nevarne kitare na pomolu, kot pa saksofon. STOP

Hitro je odposlal telegram in odšel in his chambers. Zgodaj popoldan je v oddajni studio na dvoru Radia Študent prihrumela specialna policijska enota, ki je najprej izključila oddajnik preko katerega so se razlegali zvoki saksofona, tu pa tam pa se je v njem znašel tudi kak Kraut rock komad. Aretirali so vse prisotne, niso pa vedeli, da ima kralj Pijankovič svoje prostore ločene od oddajnega studia. Medtem ko so izvajali racijo je kralj Pijankovič varen pred represivnimi organi napisal pesem.

(Sledi poezija od Pijankoviča)(POSNETEK)

Na dvoru se je medtem odvijala prava drama. Policisti so zaplenili vse trakove s saksofonom, pa tudi trakove na katere je moral dvor po zakonu snemati ves program, ki so ga oddajali v eter iz oddajnega studia. Glasbeni urednik Baron von Plesnik vklenjen v lisice se je poskušal zagovarjati pred besnimi policisti.

Jaz nisem nič kriv zadnjič sem izrecno naročil naj vrtijo rajši komad Do the Mussolini od Cabbaret voltaire. Ne vem kdo me ni poslušal.

Vodja specjalcev Čelični je dejal:

Ne bo držalo naši policisti so budno spremljali vaš program in nihče ni upošteval navodil Kardelja in Dolanca. Pijankovič je bil celo tako predrzen, da je na Kardeljev dopis odgovoril z arogantnim in protisocialističnim telegramom. Čeprav bi tudi jaz sam pregnal vse te hippije, ki se pasejo s kitarami na pomolih našega Jadrana. Kje je Pijankovič povej. Takoj!

Baron von Plesnik je prestrašeno rekel:

Oprostite gospod Čelični ampak res ne vem. Okrog dvanajstih je bil še na dvoru od takrat pa ga nisem več videl.

Čelični je jezno prhnil in dejal:

Ga bomo že ujeli! Po nalogu CK ZK SRS bomo aretirali celotno uredništvo in sumljive sodelavce, ki podpihujejo protisocialistično propagando in delujejo proti državi. Kardelj vam tudi odvzema frekvenco in razpušča to leglo reakcionarstva.

Vodja tehnične službe vojvoda D Damjan je obupano vzkliknil

Jaz nisem nič kriv Develiš mi je naročila naj nabijem saksofon do konca.

Policijski specjalci so na dvoru našli tudi kraljico odgovorno urednico pujso voipo in jo tako kot vse ostale aretirali. Kralj Pijankovič je medtem skozi kukalo v njegovih skritih prostorih, ki je bilo nameščeno za sliko Josipa Broza Tita opazil, da je na dvoru Radia Študent štala.

JINGLE: RŠ ŠTALA

Kralj Pijankovič se je zbal, da bodo racijo izvedli tudi v Piper baru in je v naglici poklical Develiš:

Develiš takoj se odpelji do Piper Bara in poberi ves denar, cigarete in druge dragocenosti. Kardelj je utišal radio Študent in najbrž bodo specjalci vsak čas tudi tam. Poberi tudi vse drage alkoholne pijače, predvsem škotski whiskey in angleški gin. Saj veš kako smo se namučili, da smo ga pretihotapili iz zahoda.

DEVELIŠ: Da vaše visočanstvo kralj Pijankovič za vas bi storila vse.

Kardelj je torej radikalno posegel v delovanje Radia Študent in mu praktično onemogočil oddajanje. Uredništvo je bilo za zapahi, kot kaže je edino kralju Pijankoviču uspelo ubežati pred represivnimi organi. Ta se je skupaj z Develiš zatekel v Dalmacijo, kjer je z denarjem iz zakladnice radia Študent kupil jadrnico in odjadral v sredozemlje.

To je konec enajstega dela in hkrati konec prve sezone radijskega stripa Rojalna afera, kaj se bo zgodilo z radiem in kako se bo izvlekel iz nastale situacije boste izvedeli v drugi sezoni enkrat na začetku jeseni na valovih Radia Študent.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Kje je druga sezona?

Al' -

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.