Psihoanaliza med znanostjo in zakonodajo

Oddaja
16. 6. 2016 - 0.00

V tokratnem odprtem terminu se bomo ukvarjali in preizpraševali razmerje med psihoanalizo kot klinično prakso in znanostjo. Letos se namreč pripravlja nova resolucija zakona o duševnem zdravju. Verjetno se bodo formalne procedure dogajale jeseni, ampak v vsakem primeru, tudi brez navezave na obstoječi zakon, je vprašanje psihoanalize v našem prostoru, predvsem glede njene klinične prakse, pertinentno.

Omemba Lacana je bila v Sloveniji štirideset let vezana na filozofijo in aplicirana na številna druga polja. Medtem ko je psihoanaliza, kot jo je v Parizu od tridesetih do začekta osemdesetih let dvajsetega stoletja koncipiral Lacan, v slovenski prostor vstopila lansko leto. Gre torej za novo diskurzivno formo, ki pa se razlikuje od tedaj obstoječih pristopov k subjektu: od psihologije, kognitivizma, psihiatrije in tako dalje. Ti pristopi imajo znanstveni status, kar v družbenopolitičnem kontekstu omogoča njihovo priznanje in pravno delovanje.

Namen današnjega prispevka pa je osvetliti kaj psihoanaliza, specifično lacanovska, sploh pomeni v svoji praksi, zakaj pri nas paradoksno ni bila prisotna in pa vprašanje njenega statusa - kako je pravno urejen ter pod kakšnimi pogoji se prakticira v tujini.

Pogovarjali smo se z Nino Krajnik, predsednico Slovenskega društva za lacanovsko psihoanalizo, doktorico filozofije in direktorico inštituta Acheron. V pogovoru pa boste lahko slišali tudi izseke pogovorov s filozofom Mladenom Dolarjem, psihoanalitičarko Samanto Eler ter francoskim psihoanalitikom in predsednikom Freudovskega polja Danielem Royem.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

tud cerkev si je izborila svoj del zdravstvene pogače way back then

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness