Kdo je piarovec?

Kulturna ali glasbena novica
27. 6. 2016 - 15.15

Kdo je piarovec? Poglejmo, kaj o tem pravi SSKJ. No, ta nam ne pove ničesar. Na večjo darežljivost pa zato naletimo v Slovarju novejšega besedja slovenskega jezika. Definicijo, ki ga pod geslom »piarovec« najdemo tam, se glasi:

»kdor je zadolžen za stike z javnostmi; piar(2): glavni piarovec; vladni piarovci; Vloga piarovca v tej dvosmerni komunikaciji je tudi v tem, da novinarje prepriča o pravilnosti in koristnosti neke odločitve, naloge ali postopka.«

Zakaj vam to govorimo? Ker so današnje kulturne novice en sam piar. Ker je njihova vsebina en sam velik kliše, za katerega je v večji meri odgovorna lenoba pisca novic. No, ampak pojdimo k vsebini. Kar smo danes uspeli obdelati, je Festival Burja – obalni festival urbane kulture, ki se ga boste lahko v času od 27. junija pa do 1. julija udeležili v prostorih koprskega mladinskega centra in v centru mesta. Slednjega organizirata Zavod Fontico ter Center mladih Koper, na njem pa se bodo zvrstili glasbeni dogodki, okrogla miza, gledališka predstava in tako dalje.

Na tej točki si predstavljajte, da ste piarovci. Kaj je prvo, kar povprašate, če kot vsak piarovec delujete po liniji najmanjšega odpora? Seveda naslednje: »Bi mi lahko povedali nekaj o festivalu na splošno? Kaj je njegov namen?« In oseba na drugi strani telefona, v tem primeru direktor zavoda Fontico Andraž Hribovšek, to seveda tudi stori.

Izjava

Naslednje kar naredi piarovec, pa če je član RKHV ali ne, je, da nekaj malega povpraša o programu. »Bi mi lahko nekaj malega povedali o programu festivala? Izpostavili kakšen poseben detajl? Kaj pomeni sintagma 'manj zastopane'?« In oseba z druge strani slušalke seveda stori točno to.

Izjava

Piarovec z RKHV pred klicem za izjavo vedno prebere zgolj piar. Obsojen je na nepravičen položaj sekundarnega piarovca. V piarovskem besedilu prebere, da bo v okviru festivala prišlo do »kritične opredelitve« urbane kulture na Obali. In na kaj se kritična opredelitev nanaša?

Izjava

Potem ko je izčrpal vse, kar je napisano v izvornem piaru posredovanem piarovskim medijem sekundarne narave, piarovca zadane občutek slabe vesti. Navsezadnje bo moral le postaviti vprašanje, odgovor na katerega ni napisan že v sporočilu za medije. Postavi veleumno vprašanje: »Zapazil sem, da velik del programa predstavljajo izvajalci, ki v centru Slovenije ne spadajo med manj zastopane? Kakšen je položaj urbane kulture Obale v razmerju do preostanka Slovenije?«

Izjava

Na tej točki je piarovec brezsramno izčrpal vso svojo lenobo. Zadovoljen je sam s sabo in napisan dolgčas pošlje v pregled svojemu uredniku. Ker tudi ta pooseblja grozljiv dvojec lenobe in apatije, je v večini primerov tudi ta zadovoljen z napisanim dolgčasom. – "No, nisem zadovoljen, to ni res, preveč dolgočasno, da bi bil." – Predlaga, da se novice pošlje v lekturo, in s tem oznani zaključek delovnega procesa piarovca.

Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Vsebinsko vse drži in se strinjam z vsem napisanim. Način kako je napisano pa je kar fail.

Ja, te Aleši itak nikoli niso z ničimur zadovoljni.

Martin definiraj fail?

Meni se zdi celota genjalna. Drka v glavo samega sebe in PR...pokaže realnost večine PR festivalov in dela novinarjev.

Pokaže tudi to, da rad egotripa izven odmerjene forme. Men se zdi celota kjut.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness