Robert Plant v Areni

Recenzija dogodka
1. 8. 2016 - 17.30

Arena, Pulj, Hrvaška, 30. 7. 2016

 

Robert Plant, ki že desetletja dosledno zavrača ponudbe za svetovne turneje Led Zeppelin, čigar enkratna koncertna pojavljanja enkrat na deset/petnajst let so samo še bolj podžgala domišljijo ljubiteljev in promotorjev, je v soboto nastopil s šestčlansko skupino The Sensational Space Shifters v polni Areni v zavrelem Pulju.

Ko omenimo Planta, se seveda najprej vprašamo, zakaj pa zdaj igra v živo. Že tu imamo čisti zadetek. Plant se ni nehal glasbeno razvijati in spreminjati in trenutno celovito živi svojo glasbeno vizijo, ki se giblje med blues rock koreninami,  otoško folk godbo in orientalsko psihedelično mistiko. Njegov koncertni repertoar je fantastična zmes blues klasikov, standardov Led Zeppelin, med katere je le tu in tam navržena kakšna Plantova aktualnejša pesem. Mešanica bluesovskih standardov, ki so nekateri odigrani v celoti, drugi pa samo v bistvenih delih skladb po istem principu, kot to s svojimi pesmimi v živo počno Jon Spencer Blues Explosion, ter zeppelinovskih zimzelenih groovov in rifov je opojna in aromatična. Takoj vzpostavi zelo tesen stik s poslušalcem in odlično drži pozornost. To je rock'n'roll najvišjega razreda. Ta godba je tako zapeljiva in prepričljiva, da izvablja komentar, da je to, kar Plant trenutno počne v živo, mogoče celo bolje kot to, kar bi lahko na glasbenem nivoju dobili, če bi se Zeppelini zares podali na turnejo.

Seveda za to Plant rabi ekipo, ki jo tudi ima. Bobnar je prožen in ima razpon od nujnih bonhamovskih do puščavskih ritmov. Oba kitarista sta povsem suverena. Eden pageovskemu slogu šarmantno dodaja recimo špansko kitaro in druge primesi, medtem ko drugi zlahka zapelje cel bend in samega Planta v rockabilly chooglin ritme. Tu so še basist, klaviaturist in šesti član, temnopolti multiinstrumentalist, ki z vrsto neobičajnih glasbil prispeva eksotični okus cele godbe. V sredini tega elastičnega in okretnega benda z veliko dinamično močjo stoji Robert, ki ne glumi legende, pač pa s celim telesom čuti godbo, ki jo predstavlja. Navkljub puljski sopari obut v kavbojske škornje in oblečen v country in western srajco Plant bend vodi nežno in vsakemu glasbeniku daje dovolj prostora, da zažari, saj jih ne omejuje s svojo neizpodbitno karizmo enega najpomembnejših pevcev rock'n'rolla.

Godba Roberta Planta & The Sensational Space Shifters ustvarja vtis zelo lepo uglašene notranje harmonije glasbenikov. V današnjem, pogosto histeričnem svetu hočejo rockati mnogi, zares pa to znajo le redki. Robert Plant ima to izgubljeno veščino, pozna ta skriti nauk, obvladuje to starodavno umetnost rockanja in ima bend, ki mu lahko sledi.

Le uro in pol dolgo, ampak naravnost »Mojstrsko«.

 

Avtorji: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Sensational Space Shifters. Kako prikladno ime za spremljevalni bend Roberta Nisem-sunil-nič-od-benda-Taurus Planta :)

Uredniško sito na dopustu?

"šesti član, temnopolti multiinstrumentalist, ki z vrsto neobičajnih glasbil prispeva eksotični okus cele godbe."

Wow, pa sem mislil, da je bil Arnetov orientalizem low point radia v tem oziru. Saj vemo, da so črnci dobri z glasbo (je bil basist mogoče prav tako zapečenec?), ampak da so pa "eksotični", pa lahko pribije samo recenzent RŠ. Mislim, da niti na RTV to ne bi šlo skozi.

inb4 MS

In zakaj naj to ne bi šlo skozi? Kaj ne valja?

@Spet: 'ki z vrsto neobičajnih glasbil prispeva eksotični okus cele godbe.' Iz tega dela je jasno, da opazka o eksotičnosti leti na inštrumente, ne na inštrumentalista. Je pa res, da bi bilo to najbrž jasno tudi brez informacije, da je izvajalec temnopolt.

Zakaj pa ni ok če recenzent napiše da je bil izvajalec temnopolt? Kaj ne valja?

inb4 MS : hahahahahaha ubija ... hahahaha ubija!!

čistilci jezika, čistilci misli ... thought control & thought crime ... mora da smo v Stalinistični ali Erdoganovi pravljici. Niti ne rabmo tirana, kar sami si vzpostavimo uzde, saj svobode ne zmoremo na lastni koži.

Kakšni časi ...

pa a je ta človek res tako zabit?

@ kolega falk namreč

ježeš. kmalu se v recenzijah v službi politične korektnosti ne bo smelo objavljati ne imen, ne fotografij. samo "jazz koncert, super". v south parku so to obdelali, ko je vas večina fehtala joško.

premisa A: nigri so neumni
premisa B: politična korektnost je
premica C: Muwanizzz

sklep1: dol s politično korektnostjo.

kolorarij1: 1933. 1984.
kolorarij2: islamizem je anarhizem

"mešanica /.../ ter zeppelinovskih zimzelenih groovov in rifov je opojna in aromatična."
Gostilna išče šefa?

"kitarista sta povsem suverena"
Verjetno res, sicer ne bi bila v bandu enega izmed najboljših vokalov 20. stoletja

"šarmantno dodaja recimo špansko kitaro"
To, ja

pa koji so vam to recenzenti? zadnje čase ne morem verjet, kaj berem. a to folk zgublja interes za avdicije pa morte pol sprejet neke podpovprečneže al so to sam mlade, zabite generacije, ali je pa rš preprosto znižal standarde? mogoče miks vsega trojega skupaj?

terens štader takšne recenzije piše že odkar je na rš, mnogo let. tolk o avdicijah, mladih in nižanjih standardov, dumb ass.

Poskusi na spletni strani ali Google portalu najt prispevke Terensa Štaderja, pa boš videl za kako mladega človeka gre

Mene moti uporaba fraz "v živo" in "celovito živi", saj predvidevata, da je Robert Plant živ, kar je diskriminatorno do vseh mrtvih in sugerira, da mrtvi ne igrajo, ko pa vendar vemo da lahko tudi mrtvi objekt, kar so tudi trupla, igrajo, na primer kot tolkala. Poglejte samo vseh osem piščali iz Potočke zijalke. Prelagam izbris.
Fraza "fantastična zmes" sugerira, da obstajajo tudi druge zmesi, ki niso fantastične, kar je seveda diskriminatorno in materiofobno saj vemo, da so tudi druge snovi fantastične, ne vemo pa točno kaj "fantastično" pomeni, saj je lahko stvar iz fantazije ali fantazma, ali pa ne? o.0 Predlagam izbris, nadomesti z "zmes".
"aktualnejša pesem" in "zimzeleni groovi in rifi" so seveda hudo diskriminatorni in groovo-rifo-fobni, saj predvideva da obstajajo tudi pesmi, ki niso tako zelo aktualne; in groovi in rifi, ki niso tako zelo zimzeleni. Omejeno seveda smemo uporabiti "aktualno" in "zimzeleno" vendar le na podlagi predhodnega statističnega opazovanja, ki numerično potrjuje večjo pomembnost oziroma trajnost. Zato predlagam izbris, nadomesti s "pesem".

"To je rock'n'roll najvišjega razreda." strogo v izbris, saj v svoji izjemni diskriminaciji predvideva, da obstaja tudi rock'n'roll, ki ni najvišjega razreda, kar je seveda narobe. Vzpostavlja delitev med rock'n'rollom in nagovarja del le-tega s pridevnikom "najvišji", kar ožali vse tiste - ne Robert Plante - ki igrajo rock'n'roll, medtem ko vemo, da je vsa rock'n'roll enak. Isti. Izbris.

Toliko za danes.

A je korektor razpotja bral. Jaz tud na trupla mislim. Groovo-rifo-fobni .. lol

About the pollution written above: The Devil might care and nobody else.

Keep the good work, Terens.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness