Napravi mi dete

Recenzija dogodka
12. 8. 2016 - 17.30

Pritličje, 11. 8. 2016

 

Z odra, postavljenega na stopnicah Mestne hiše, se je ponovno odvil eden izmed koncertov letošnje edicije dogodkov pod imenom Selekcija, ki ga organizira bar in kulturni center Pritličje. Izvzemši domače garažne psihedelike Persons From Porlock in moskovske indietronike - zasedbo Alexa Kelmana, ki oboji vsaj na momente zvenijo popoidno, koncerti Selekcije potekajo pod skupnim imenovalcem raznih eteričnih oblik popa in hip hopa, pospremljenega z intenzivnimi vizualijami. V taki maniri je že nastopila JUNEsHELEN, napovedujejo pa še Easter, FFX in Your Gay Thoughts. Gre za selekcijo novejših oblik popa, ki jih je težko umestiti v običajne žanrske okvirje, pri čemer avtorica recenzije ne namiguje na vprašljivost kvalitete teh muzik in prizvoka, ki ga oznaka pop morebiti sproži znotraj koncepta množične popularne kulture. Gre zgolj za opazko, da se pojavljajo novi prostori distribucije in produkcije svežih pristopov do pop glasbe, ki drsi po spolzkem terenu med pesmicami in alternativo.

Med te bi lahko uvrstili tudi včerajšnjo nastopajočo Kuklo Kesherović in njen glasbeni projekt Napravi mi dete, katerega ime je nastalo kot interna fora med njo in enim njenih makedonskih kolegov. Performerka in glasbenica je v preteklih letih menjala že več sodelavk in sodelavcev, trenutno pa projekt deluje solo, čeprav jo na odru spremljata kolegici in back-vokalistki Ete in Sara. Večletno delo in poplava dobrih videov na YouTubu sicer še nista obrodila plate, menda pa jo lahko pričakujemo konec novembra. Kakorkoli, njen nastop je običajno performans, saj njena odrska prezenca ne temelji zgolj na dobrem vokalu, ampak tudi na koreografiji in kostumografiji, ki se giblje med narodno nošo ter vesoljsko gangsta opravo. Vse to pa dobro dopolnjuje njeno mimimalno gangsta geisha pop muziko, kot jo je sama poimenovala, pospremljeno z besedami o ljubezni in orožju.

In ob tokratnem koncertu v Ljubljani ni bilo nič drugače. Na odru, ki ga je krasil dres s številko 9 brazilskega nogometaša Ronalda, so se zvrstile tri punce v že prej opisani opravi, ki so z lepimi, močnimi, raznolikimi in skoraj v celoti točnimi vokali odpravile prve morebitne zadržke do drznega in seksapilnega nastopa, ob katerem bi lahko hitro vzpostavljali vzporednice s seksualnostjo in vsesplošnim PR-om komercialnih glasbenic, vendar Kukla v tem polzenju vseeno ne gre predaleč. Prav tako ne uporablja zgolj generičnega petja, temveč nastop začini še s kriki in raznimi efekti na vokalu. Močni beati in na momente tudi offbeati, ki spadajo k tovrstni poslušljivi muziki, so polno dvorišče obiskovalcev pred mestno hišo spravljali do priložnostnega plesanja, gotovo pa so se jim sproti pridruževali še naključni mimoidoči in radovedneži.

Za dodatno poglobljeno vizualno izkušnjo je s simultano projekcijo koncerta skrbel njihov kolega VJ Miha_Normalni. Vizualije, ki so po efektu z manj piksli in omejenostjo barv spominjale na videospote iz 80-ih, so bila kar dvojne, projecirane na platno za odrom in na nasprotno stavbo. Med izborom komadov smo lahko slišali že mnogim znane hite z YouTuba Mitraljez, Palma in Napoleon ter novi in edini komad v slovenščini Ognjemet, s katerim, če to ni bila zgolj še ena provokacija, naj bi se dekleta prijavila na naslednjo Emo. V bisu pa so na suho odpela še komad Zvezdana, ki po kitični strukturi deluje kot ljudska pesem. 

Občasno hreščanje in piskanje zaradi mikrofonije ni zmotilo dobrega vtisa celotnega koncerta, še manj pa splošnega vzdušja med publiko, ki je s svojo galerijsko divo odpela skoraj vsa besedila. Slednja so še en člen, ki v tovrstnih zabavnih muzikah polzi med klišeji in pretiravanjem. Vendar ko narodno zabavni ansambli v nošah opisujejo lepote slovenskih gora, takrat Kukla in njeni spremljevalki s spletenimi kitkami pojejo o mržnji do Triglava. In medtem ko običajne pop zvezde pojejo o tem, kako so otroci naše največje bogastvo in poroka sveta, se Kukla dere Napravi mi dete. In ne nazadnje, če po radiih poslušamo komade o miru, nas ta zasedba zapeljuje z mitraljezom.

V tem kontekstu lahko Napravi mi dete umeščamo v poplavo urbanih fluidnih in poslušljivih muzik, ki so sprožile tudi fenomen Matter. Prav slednji, četudi v okrnjeni zasedbi, pa so bili tudi tokratno koncertno presenečenje - gosti Napravi mi dete v drugem bisu, skupaj s Kuklo so odpeli novi hitič Anakonda. Po vsesplošnem pozivu k ljubezni in potrošnji za merchendise stojnico z vrečkami presenečenja so se Kukla, njeni spremljevalki in gostje poplesavajoče odpravili z odra. Zasedba je dokazala, da je še vedno hip in pop. Njena ohlapna pozicija med alternativo in komercialnim popom za zdaj zdrži, obstaja pa vprašanje, ali jo bo v poplavi podobnih muzik in glede na spolzkost terena sposobna v svoji provokaciji v prihodnosti tudi obdržati.

 

Avtorji: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

evo to je dobra recenzija, ne pa nekritično hvalisanje ob drkanju na matter, gramatika in podobno.

pucelj, sprintaj, uokviri in daj na steno!

anon: sprintaj, uokviri in daj na steno, pol se pa zabij z glavo not

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness