Nov napad na pravice žensk

Aktualno-politična novica
Kontracepcija
12. 9. 2016 - 18.38

Upravni odbor Zavoda za zdravstveno zavarovanje bo v četrtek, 15. septembra, na svoji 41. seji odločal o uvrstitvi hormonskih kontraceptivov v terapevtske skupine zdravil, kar posledično pomeni uvedbo doplačil za hormonsko kontracepcijo. Na poskus uvedbe plačljive hormonske kontracepcije se je odzval Ženski lobi s pozivom članicam in članom upravnega odbora ZZZS, naslovljenim Za kontracepcijo brez doplačila. Opiše Sonja Lokar, predsednica Ženskega lobija.

Izjava

V zgolj treh dneh je javni poziv podpisalo okrog 300 posameznic in posameznikov, mnogi med njimi iz akademskih in aktivističnih krogov, ter 38 nevladnih organizacij.

Izjava

Ker je hormonska kontracepcija uvrščena pod zdravila, lahko o njihovi plačljivosti ali neplačljivosti odloča kar upravni odbor ZZZS. Dolgoletna borka za zdravstvene pravice, Dunja Obersnel Kveder.

Izjava

Namen upravnega odbora Zavoda je v javnosti vzbudil pozornost slučajno, razloži Lokar.

Izjava

Plačljiva kontracepcija bi najbolj prizadela prav tiste ženske, ki so že sedaj najbolj ekonomsko ogrožene. Več pove Obersnel Kveder.

Izjava

Po novem bi bila torej brezplačna zgolj najmanj kakovostna oblika kontracepcije.

Izjava

Stranski učinki hormonskih kontraceptivov so lahko glavoboli, akne, pridobivanje telesne teže, depresija in drugo. Ti so pogostejši pri manj kvalitetni kontracepciji. A če potegnemo črto, uvedba plačljive kontracepcije najverjetneje sploh ne bi prinesla dobička v zdravstveno blagajno. Splav je namreč precej drag poseg, saj ob njem prisostvuje tudi anesteziolog, opravljajo pa ga lahko samo posebej opremljene ambulante. Poleg tega gre za invaziven proces, ki poruši telesno ravnovesje. Lokar.

Izjava

V sosednji Hrvaški je kontracepcija sorazmerno draga. Situacijo opiše Katarina Mikulič iz Udruge PaRiter iz Rijeke.

Izjava

Plačevanja za kontracepcijo pa ne moremo gledati zgolj v luči varčevalnih ukrepov. Kontracepcija namreč ženskam omogoča nadzor nad lastnim telesom. Glede na porast konzervativizma v družbi ga lahko vidimo kot napad na pravice žensk, pojasni Dunja Obersnel Kveder.

Izjava

Feministke zadnjih 25 let ne počnejo drugega, kot da branijo v socializmu pridobljene pravice žensk, zaključi Lokar.

Izjava

Povezava do peticije proti plačljivi kontracepciji je dostopna tule. Vsekakor bo RŠ razvoju dogodkov pazljivo sledil. Če ne prej, bomo o odločitvi upravnega odbora ZZZS poročali v soboto v oddaji Sektor Ž. Ostanite z nami.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

kva a ženski lobi bi sam snemu filme ... hahahahah
tako kot to počne Cate Blanchett
http://www.unhcr.org/news/latest/2016/9/57d294ca4/cate-blanchett-video-h...

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness