bruce springsteen

Oddaja
the boss
28. 9. 2016 - 22.00

* Z iztekom letošnjega jesenskega meseca oktobra se oddaja Izven zakona poslavlja iz etra Radia Študent.

V tekočih tednih vas torej vabimo, da se pridružite Milku Poštraku ob še poslednjem izzvenevanju nadčasnih pesmi. Vse preostale oktobrske srede ob desetih zvečer … 

 

1. CD, 1 (on) FACTORY bruce springsteen  3.23

CD outlaws, 1 (on) OUTLAWS bill frisell 4.19

Factory, pesem, s katero je Bruce Springsteen začel svoj nastop v Olympiahalle v Münchenu, 16. aprila 1981. Takrat je to pesem v celoti odpel sam, a kapela, v tej izvedbi, iz dvorane Agora Ballroom v Clevelandu, 9. avgusta 1978, se mu je postopoma pridružila celotna zasedba The E Street Band.

Kot seveda veste, se tale oddaja izteka. Da jo ustrezno zaokrožim, povzemam nekatere zame ključne ustvarjalce, ki so bili tudi nosilni v okviru te oddaje. To lahko počnem toliko primerneje, ker ti isti ustvarjalci v zadnjem času objavljajo doslej neizdane studijske in koncertne posnetke iz svoje zgodovine in na ta način tudi sami po svoje zaokrožajo in zaključujejo svoj ustvarjalni opus. Ne nazadnje so mnogi od njih že v letih. Tako smo pred dvema tednoma poslušali koncertne posnetke s sicer nedavnih nastopov Neila Younga, vendar s par starejšimi pesmimi. Na drugi del njegove napovedane monumentalne arhivske zbirke, ki bi naj pokrila obdobje od 1972 do 1982, še čakamo. Vendar kaže da je ne bomo dočakali pred ukinitvijo tele oddaje. Prejšnji teden smo poslušali izbor s celotnih posnetkov nastopov Vana Morrisona iz maja in julija 1973. leta, s katerih je leto kasneje izšel izbor na dvojnem albumu It's Too Late To Stop Now, sedaj pa je vse skupaj objavljeno v obliki dodatnih štirih CDjev, ki dopolnjujejo izvirni dvojni album.

Tudi Bruce Springsteen v zadnjih letih zaokroža svoj opus, čeprav še vedno redno in uspešno nastopa. Pravkar je recimo zaključil turnejo z naslovom The River Tour 2016. V minulih letih je objavil niz zbirk prej neobjavljenih poskusnih in koncertnih posnetkov in ostankov s snemanj za plošče Born To Run, Darkness on the Edge of Town in lani jeseni The River. Ob tem imate na njegovi spletni strani na voljo koncertne posnetke iz raznih obdobij, v obtoku pa je kajpak še vrsta neuradnih objav. Med njimi naj sedaj izpostavim vsaj zbirko posnetkov s petih nastopov poleti in jeseni 1978, ki so jih takrat prenašale ameriške radijske postaje. Ti posnetki so kajpak na voljo v raznih različicah posamezno, pa tudi v zbirki petnajstih CDjev z naslovom The Complete 1978 Radio Broadcasts po neverjetno nizki ceni, ki se pri nekaterih ponudnikih začne pri vsega 16€ za celotno zbirko. Zvok je dovolj dober, da se nakup splača.

Na tistih nastopih 1979. leta, in tudi na omenjenem nastopu v Münchenu, na katerem sem zadovoljno bil, pa Bruce Springsteen - začuda – ni izvajal meni ene ljubših pesmi z albuma Darkness on the Edge of Town, Something in the Night. Nasploh so koncertne izvedbe te pesmi nadvse redke. Na srečo je Bruce Springsteen leta 2009 z zasedbo The E Street Band v – sicer prazni, torej brez obiskovalcev - dvorani Paramount Theatre v Asbury Parku odigral celoten album The Darkness On The Edge Of Town in posnetek objavil na DVDju, dodanem zbirki The Promise, ki predstavlja nastajanje albuma The Darkness On The Edge Of Town. S tistega DVDja poslušajmo tole navdahnjeno izvedbo omenjene pesmi. Something in the Night.

2. CD, 2 (on) SOMETHING IN THE NIGHT bruce springsteen  4.30

Na žalost tele pesmi v koncertni izvedbi ni niti na koncertni zbirki Live 1975-85 Bruca Springsteena in The E-Street Banda, objavljeni novembra 1986. Na njej ni niti naslednje pesmi, Prove It All Night, ki jo je Springsteen sicer bolj ali manj redno igral ne le na svojih nastopih 1978. leta, temveč tudi kasneje, recimo tudi na že omenjenem minhenskem koncertu 1981. leta. Zato bomo sedaj z nastopa 19. septembra 1978 v dvorani Capitol Theater v rodnem New Jerseyu poslušali tole navdahnjeno izvedbo pesmi Prove It All Night.

3. CD, 3 (on) PROVE IT ALL NIGHT bruce springsteen  10.38

Na zbirki Live 1975-85 Bruca Springsteena in The E-Street Banda iz 1986. leta je kar nekaj posnetkov pobranih s klasičnih nastopov v dvorani Roxy Theatre iz 1975. in 1978. leta, celotni posnetki teh nastopov pa so v zadnjem času – kot sem že omenil – na razpolago v uradnih in neuradnih različicah. Zanimivo je, da je na omenjeni zbirki Live 1975-85 udeležena izvedba pesmi Backstreets, tam z omenjenega nastopa v dvorani Roxy Theatre v Hollywoodu, 7. julija 1978, ki je tudi del zbirke The Complete 1978 Radio Broadcasts. Vendar na uradni zbirki Live 1975-85 ni celotna dvanajstminutna izvedba, temveč je skrajšana na sedem minut in pol. Spuščen je tisti del, kjer začne Springsteen izvajati zametek pesmi Drive All Night, ki se je kasneje v razviti obliki pojavila na albumu The River.

Mi sedaj ne bomo poslušali celotne izvedbe Backstreets z omenjenega nastopa v dvorani Roxy Theatre, temveč podobno navdahnjeno izvedbo Backstreets, vključno z omenjenim zametkom Drive All Night z nastopa v dvorani Agora Ballroom v Clevelandu, 9. avgusta 1978. Backsteets.

4. CD, 4 (on) BACKSTREETS  bruce springsteen  13.37

Decembra lani je izšla zbirka The Ties That Bind: The River Collection, ki vsebuje remasteriziran izvirni dvojni album The River, enojno različico kasnejšega albuma The River, najprej imenovano The Ties That Bind, disk z ostanki s snemanj in na DVDjih dokumentarec o snemanju albuma in koncertne posnetke iz tistega obdobja.

Z zametka The River, torej enojnega albuma The Ties That Bind, ki ga je Springsteen tik pred izidom umaknil, poslušajmo prvo različico pesmi Stolen Car.

5. CD, 5 (on) STOLEN CAR V1 bruce springsteen  4.28

Še ena druga različica te pesmi Stolen Car je že izšla na zbirki Tracks. V tej izvedbi je daljše besedilo, v katerega eni od kitic Springsteen omenja tudi luči z zabave, party lights. Objavo zbirke The Ties That Bind: The River Collection je decembra lani na iTunes napovedovala prej neobjavljena pesem s prav takim  naslovom: Party Lights.

6. CD, 6 (on) PARTY LIGHTS  bruce springsteen  3.08

Med prej neobjavljenimi ostanki snemanj albuma The River je tudi tale pesem: The Time That Never Was.

7. CD, 7 (on) THE TIME THAT NEVER WAS bruce springsteen  3.37

Od zbirke The Ties That Bind: The River Collection se poslavljamo z zaključno pesmijo z diska s prej neobjavljenimi posnetki, From Small Things (Big Things One Day Come).

8. CD, 8 (on) FROM SMALL THINGS (BIG THINGS ONE DAY COME) springsteen 2.42

Pravkar slišana pesem From Small Things (Big Things One Day Come), Iz malih stvari nekoč nastanejo velike, se pojavlja tudi na dodatnem disku ene od preglednih zbirk Bruca Springsteena, The Essential Bruce Springsteen iz leta 2003. Hkrati je lahko napoved zbirke, ki je izšla te dni, torej CDja z naslovom Chapter & Verse, ki spremlja avtobiografijo Bruca Springsteena z naslovom Born to Run. Na zbirki je pet prej neobjavljenih zgodnjih posnetkov Bruca Springsteena z zasedbo The Castiles iz druge polovice šestdesetih in Steel Mill iz 1970. leta. Nekaj posnetkov The Castiles je v obtroku na raznih bootlegih, recimo na Pre-Street Shuffle. V zasedbi sta bila George Theiss in Bruce Springsteen. Od njih sta na zbirki Chapter & Verse dva posnetka, njuna lastna pesem Baby I in priredba You Can't Judge a Book by the Cover Willieja Dixona. Sledi pesem He's Guilty (The Judge Song) zasedbe Steel Mill in Ballad of Jesse James in Henry Boy v izvedbi Bruca Springsteen iz 1972. leta. Za vzorec poslušajmo slednjo, vključno z uvodno napovedjo Bruca Springsteena z njegovega nastopa 10. avgusta 1972 v klubu Max's Kansas City v New Yorku. Henry Boy.

9. CD, 9 (on) HENRY BOY bruce springsteen  4.26

Za nocojšnje slovo od Bruca Springsteena sem izbral tole presunljivo izvedbo pesmi Racing in the Street, kot jo je odigral prekaljeni Bruce Springsteen v prazni dvorani Paramount Theatre v Asbury Parku leta 2009 z zvesto zasedbo istomišljenikov v The E-Street Band, od katerih večina ga spremlja od vsega začetka.

10. CD, 10 (on)  RACING IN THE STREET bruce springsteen  9.45

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Itak!

Pozdrav!
Že nekaj časa slišim, da se oddaja izven zakona ukinja, nikjer pa nisem zasledil kdaj točno in zakaj!?
A na spored prihaja kaj novega/podobnega?

Pogrešal bom tovrstne sredine večere,.!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness