Britoff preobrata

Aktualno-politična novica
16. 10. 2016 - 9.30
 / BritOFF

V Črni gori potekajo parlamentarne volitve. Volilni dan so zaznamovale aretacije 20 srbskih državljanov, ki so, kot je povedal je povedal šef črnogorske policije Slavko Stojanović, osumljeni, da so na dan parlamentarnih volitev načrtovali oborožen napad na »institucije, policije in predstavnike državnih organov". Skupina je Črno goro pripeljala tudi večjo količino orožja in razstreliva. Vodja skupina naj bi bil nekdanji poveljnik srbskih enot žandarmerije Bratislav Dikić, kar pa policija še ni potrdila. Obveščena je bila tudi srbska vlada. Premier Vučić je povedal da so dogodki zelo nenavadni, uradni odziv pa bodo sporočili v ponedeljek. Na volitvah se sicer pričakuje visoka volilna udeležba in relativno tesna zmaga dolgoletnega premiera Mila Đukanovića. Ta je v predvolilni kampanji volitve prikazal kot izbiro med pro-zahodno in pro-rusko usmeritvijo Črne gore. Opozicija kljub precejšni nepriljubljenosti Đukanovića ni uspela poenotiti svojih vrst, saj je močno razdeljena glede tega vprašanja. 

Skupina bivših parlamentarcev in z njimi povezana oborožena skupina so poskusili izvesti državni udar proti Libijski vladi narodne enotnosti v Tripoliju. Uporniki so zavzeli več zgradb državne uprave, hotel v katerem živijo številni vladni politiki in televizijsko postajo ter razglasili, da nameravajo rešiti Libijo. Udar je bil hitro zatrt. V soboto popoldne so se uporniki, soočeni z oboroženimi silami notranjega ministrstva, umaknili brez hujših bojev. Vodja prevratnikov naj bi bil Khalifa al-Ghwell, ki je vodil vlado narodne rešitve, ki je predhodnica sedanje vlade narodne enotnosti. Slednjo podpira Organizacija združenih narodov, ki je že obsodila poskus udara. Položaj sedemčlanskega predsedništva pod vodstvom premierja Fayeza al-Sarraja, ni znan, saj naj bi se po nekaterih poročilih umaknili v sosedno Tunizijo. Kot je znano vlada narodne enotnosti nadzoruje zgolj zahodni del države. Vzhodni del je nadzoruje general Kalifa Haftar, ki ga podpira sosedni Egipt, in ki nadzoruje tudi dobršen del libijskih naftnih polj.

Sirijska uporniška skupina Fastaqim, ki jo podpira Turčija, je s pomočjo turške vojske zavzela mesto Dabiq na severu Sirije. Mesto ima simboličen pomen, saj naj bi po sunitski prerokbi tu potekala bitka ob koncu sveta med kristjani in muslimani. Po njem je imenovan tudi spletni časopis Islamske države, ki izhaja v več jezikih.

Slovenska vlada se je odločila, da sprejemnega centra pri Črnomlju ne bo. Ministrstvo za notranje zadeve je ureditev centra za sprejem in registracijo beguncev načrtovalo na zemljišču v lasti ministrstva za obrambo. Načrt je izzval proteste med lokalnimi prebivalci in še posebno v športno-kinološkem društvu Bele krajne, ki ima na zemljišču urejen kinološki poligon. Preobrat se je zgodil s telefonskim pogovorom, v katerem je ministrica za obrambo Andreja Katič županjo Črnomlja Mojco Čemas Stjepanovič obvestila, da ministrstvo ne bo zahtevalo vrnitve zemljišča.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

stari - zdej pa mate kar ste hotl - prihodnost dronov in psov* tok simpl je to pod vlado Cerarja ja*

torej razmislimo malo po vsem videnem in slišanem. Global pod Mladino trdi, da Snowden hoče živeti kot stroj. Jaz res to dvomim. Če npr. odprete neki blesav letališki promocijski katalog na AirSerbia notri lepo piše - vsakdo, ki je v Rusiji v zgodovino vpisal nekaj, kar bi bilo vredno hraniti sskozi zgodovino - je kratko malo crknil. Jaz mislim, da ima Snowden svoj plan - njega je strah, in ne samo, da ga je strah - njega je ledeno strah. ker roko na srce Rusija zna biti za nekoga, ki je Američan zelo nepoznana dežela. (Je kdo čital mogoče sloviti roman Pekića - Steklina?) torej, notri je zanimiv dvoboj, ko začne steklina razsajati na letališču Heatrow v Londonu. Ker roko na srce Julien Assange je naš pionir, on je zadevo sprožil. Poglejte kaj so naredili iz človeka, ki je ostal v ZDA? Iz njega so naredili žensko, ki so jo poimenovali - Chelsea? (Manchester?) dejmo biti realisti. dejmo dvomit. dejmo bit ciniki. in NE, za boga milega ne smemo biti naivni. živimo v 21.stoletju. in čas in svet teče naprej mnogo hitreje, kot se to zdi iz naslanjača v zeleni dolinici, ki se ji reče Slovenija. Poglejte vas samo lepo vas prosim kaj za Slovenijo prav ISS? se vam morda to ne zdi bizarno? kaj se pravzaprav gremo? CIRKUS? a zdej na koncu se bo izkazalo da ISS in pa papeški RIM spita skupaj v postelji? vprašanje, ki je poglavitno je, kaj onadva počneta med seboj... masturbirata ali kaj več? in če potem je tudi kaj več - kaj je to?kaj je to tisto kar počneta? je to sex ali fuk ali ljubljenje? naskakovanje ali usmiljenje? pf. jaz pa res ne bi vedela. pa tudi res mi dol visi za ta pičkin dim.

e ne bo mogl tole pisat u Mladini? jaz sm mislu, da je Mladina ta lev časnik, da so ti modeli ta kul modelo - kva pa tem modelom u bistvu dogaja u glavi? kaj to je texas style - ala Max Modic bi kr po celi Sloveniji porniče snemu? a pa a ni to mal SICK stari? ta model je za u bolnico mogoče? jebi ga če on to zna utemeljit s Freudom - jaz bi dal to mal u špirit! tko k nobelovo nagrajenko Elfriedo Jelinek! aja - mogoče pa je Modic avstrijct stari, mogoče ga ta Jelinek še najbolj pali, mogoče si ga pa drka nanjo? jao bože - kakav mali pimplič on treba da ima u svom životu - jebi ga evolucija ga promašila :-)

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.