ETA britoff

Aktualno-politična novica
5. 11. 2016 - 12.00
 / BritOFF

Franskoska policija je aretirala Mikela Irastozo, enega od voditeljev baskovske separatistične organizacije ETA. Irastorza je bil aretiran v Franciji, kjer je državnim policistom na pomoč priskočila španska civilna garda, ki naj bi razkrila mesto njegovega skrivanja. Po podatkih španskih oblasti naj bi Irastorza v organizaciji ETA bil visoko pozicioniran ter predstavljal baskovskega vodjo z največ moči. ETA je sicer leta 2011 naznanila konec uporabe nasilja pri boju za  neodvisnost baskovskih regij na severu Španije in jugovzhodu Francije. Kljub zaustavitvi uporabe nasilnih sredstev pa se ETA do sedaj ni razorožila. Sicer pa naj bi bila organizacija v času od svoje ustanovitve leta 1968 do leta 2011, odgovorna za okrog 800 smrti.

Krščanska socialna unija, krajše CSU, je na kongresu stranke odločala o prihodnjih političnih usmeritvah te bavarske konzervativne stranke. CSU je sestrska stranka krščanskih demokratov, krajše CDU, nemške kanclerke Angele Merkel. Večina obravnavanih vprašanj na kongresu je tako ali drugače povezanih z nemškimi federalnimi parlamentarnimi volitvami. ki se imajo zgoditi čez slabo leto dni. Najpomembnejša sprememba v usmeritvi CSU je njena trdnejša podpora Angele Merkel, kljub nestrinjanjim glede njene migrantske politike. Razpoke med sestrskima strankama so se v največji meri pokazale ob lanskem množičnem prihodu beguncev iz bližnjega vzhoda. Predsednik CSU Horst Seehofer je poudaril, da mora stranka odločno podpreti zdajšnjo kanclerko kljub temu, da CSU še vedno vztraja na zgornji omejitvi letnega števila migrantov, ki jih Nemčija sprejme na 200.000. CSU v zadnjem času podpora upada na račun skrajno desne Alternative za Nemčijo, krajše AfD. Tako je po zadnjih javnomnenjskih raziskavah podpoda CSU na Bavarskem padla pod 50 odstotkov, kar pomeni, da si v primeru volitev ne bi mogla zagotoviti dosedanje absolutne večine v bavarskem parlamentu. Prav zato je bilo na kongresu moč slišati klice po strnitvi vrst s CDU v boju proti morebitnemu formiranju leve federalne vlade naslednje leto, ki bi jo sestavljali socialdemokratska SPD, zeleni ter Levica.

Nadaljujemo v Aziji. Še vedno se nadaljujejo protesti proti južnokorejski predsednici Park Geun-hye. Danes se je na ulicah Seula zbralo med 50.000 in 100.000 protestnikov, ki so zahtevali odstop predsednice. Spomnimo, več svetovalcev predsednice je bilo obtoženih korupcije, še bolj sporen pa je bil politični vpliv predsedničine prijateljice Choi Soon-si, ki ni zasedala nobene funkcije v državnem aparatu. Choi Soon-si je sicer hčerke preminulega vodje šamanskega verskega kulta Choi Tae-mina, ki je pred smrtjo veljal za političnega botra predsednice Park. Kult naj bi na koruptiven način pridobil kar 70 milijonov dolarjev sredstev s strani podjetnikov, ki naj bi jih določene državne institucije v to prisilile. Do protestov je sicer prišlo, čeprav se je predsednica Park v televizijskem nastopu javno opravičila ter priznala krivdo, da je dovolila prijateljici, da se vmešava v državne zadeve. Park je obljubila tudi brezpogojno sodelovanje pri preiskavi.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

zdej se gremo pa lov na čarovnice, kar naenkrat hočejo francozi pokazat da so gud guys-i. hja koliko so jih pa oni pobili med sestreljevanjem Sirije? aaaaaaaa ni jih bilo samo 800 kajne?
e jebi ga, sve se vrača*

they come with the wind
LINK:
https://en.wikipedia.org/wiki/Wind_Telecom

stamata* je velelna oblika glagola, ki označuje besedo *nehati* tako kot v nemškem jeziku tudi grški jezik obeležuje formo glagolov, ki so velelniki. ponavadi jih slišiš ko starši nagovarjajo svoje otroke in jim v ukazovalnem tonu velijo, naj prenehajo.

grki tudi svoje pijane plavolaske na ulicah Aten vodijo pod roko in jih pač podpirajo, ko se ga v sobotni noči malce preveč napijejo. v škornjčkih do kolen jih vodijo po ulici. kaj bi na to porekla Hilary CLinton? hja verjetno bi kričala o posilstvu, ropu in nadlegovanju.

histerija ameriškega naroda postaja z vsakim dnem bolj očitna. kot se zdi so na robu, na začetku civilne vojne. god bless them all*

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.