Porošenko v vrtincu interesov

Aktualno-politična novica
Porošenko
24. 8. 2016 - 17.00
 / OFFsajd

Na dan ukrajinske samostojnosti v prestolnici Kijevu poteka vsakoletna proslava. Predsednik Petro Porošenko bo najprej prisostvoval svečanemu dvigu zastave, nato pa se bo sešel z ukrajinskimi vojaki na frontni črti. V današnjem Offsajdu, tretjem v sklopu, posvečenem Ukrajini, se bomo posvetili ukrajinski notranji politiki in Porošenkovim poskusom centralizacije moči.

Petro Porošenko je leta 2014 nasledil Viktorja Janukoviča, ki so ga z mesta predsednika odnesli majdanski protesti. Njegovo politično in poslovno ozadje osvetli Konstantin Zadiraka, iz Centra za socialne in delavske raziskave:

Izjava

Parlamentarno-predsedniški sistem v Ukrajini predsedniku daje veliko večjo moč kot na primer v Sloveniji. Razloži Zadiraka:

Izjava

S kompleksnostjo Zadiraka misli različne nasprotujoče si interese, razloži:

Izjava

Poroshenkov blok Solidarnost torej mora...:

Izjava

Domača oligarhija ima nekoliko manjšo moč kot v času Janukoviča, vendar še vedno v veliki meri obvladuje politično sfero. To se je izkazalo lani v konfliktu z oligarhom Ihorjem Kolomoiskim glede uprave državnega podjetja Ukrtransnafta:

Izjava

Evropski poslanec Ivo Vajgl pa meni, da se moč domače oligarhije v času Porošenka ni bistveno spremenila.

Izjava

Februarja letos je Porošenko zahteval odstop premierja Arsenija Jatseniuka, a je njegova vlada prestala nezaupnico, in sicer prav s podporo glasov poslancev iz Porošenkove stranke Blok Petra Porošenka. Kmalu nato je Jatseniuk sam ponudil odstop. Politična dogovarjanja v ozadju opiše Zadiraka:

Izjava

Aprila letos je bila tako sestavljena nova vlada s premierjem Groismanom na čelu. Čeprav je novi premier lojalen Poršenku, Zadiraka meni, da je Porošenkova oblast še vedno močno odvisna od različnih interesnih skupin:

Izjava

Zadiraka za konec opiše še razlike med dvema koalicijskima strankama, Blokom Petra Porošenka in Ljudsko Fronto, ter kako se obema obeta v prihodnosti:

Izjava

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

dragi g. Pahor pa kaj nimate kakega boljšega predsednika za povabit v Slovenijo saj Porošenko je baron korupcije v Ukrajini ali pa vse enake ptice letite v jati, sem prepričan da izvoz v Ukrajino ni vreden našega ugleda v svetu in vedno so druge in boljše možnosti izvoza.DAJ NAM BOG PAMETI PREDVSEM PA VAM g. PREDSEDNIK SLOVENIJE IN VSEM OSTALIM POLITIKOM .

Tako.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness