OFF demonetizacije

Oddaja
9. 11. 2016 - 15.00
 / OFF

Donald Trump je zmagovalec volitev za predsednika Združenih držav Amerike. Po trenutnih podatkih je osvojil vsaj 276 elektorskih glasov napram 218 glasovom, ki jih je prejela kandidatka Demokratske stranke Hillary Clinton. Republikanski kandidat in prvi zet Slovenije si lahko v prihajajočem mandatu, ki ga bo uradno začel 20. januarja 2017, obeta podporo kongresa, kjer si je njegova stranka zagotovila večino tako v predstavniškem domu kot tudi v senatu.

V senci predsedniških volitev so Američani na lističih odločali še o marsičem. Volivci v Kaliforniji, Nevadi, Arizoni in Massachusettsu so dovolili uživanje marihuane v rekreativne namene. Kalifornijci so prav tako potrdili strožje omejitve glede lastništva strelnega orožja, a zavrnili predlog odprave smrtne kazni. Za njeno ponovno uvedbo so glasovali v Nebraski, kjer so jo zakonodajalci odpravili leto dni prej. Kolorado se je z glasom za pridružil štirim ostalim zveznim državam, ki so legalizirale evtanazijo.

Izvolitev Trumpa so sicer še isti dan čutili južno od meje, kjer je mehiška valuta peso izgubila 13 odstotkov vrednosti, kar predstavlja največji padec v enem dnevu po letu 1994. Razlog za to tiči v obljubi novoizvoljenega, da bo razveljavil severnoameriški prostotrgovinski sporazum med Kanado, Mehiko in ZDA, poznan pod kratico NAFTA, in vračal migrante. Mehika kar štiri petine izvoza pošlje v ZDA, izostanek nakazil delavcev migrantov pa prav tako predstavlja resno grožnjo za domače gospodarstvo.

Vrednost je padla tudi indijski rupiji, a ne toliko zaradi Trumpa kot zaradi obvestila indijskega premierja Narendre Modija, da bodo odstranili bankovce za 500 oziroma 1000 rupij iz obtoka. Te od danes, razen v izjemnih okoliščinah, ne veljajo več kot valuta, jih pa državljani lahko zamenjajo na bankah do konca leta. Te bankovce bodo zamenjali novi, cilj in obljuba vlade pa je, da bo ta poteza zaklenila tako imenovani črni denar s črnega trga, ki po nekaterih ocenah dosega okoli 20 odstotkov vrednosti celotnega bruto domačega proizvoda največje demokracije na svetu. Profesor ekonomije Deepak Nayyar z Univerze Jawaharlal Nehru v New Delhiju se s potezo vlade strinja, a hkrati opozarja na težave.

Izjava

Strah pred Donaldom Trumpom, ki je med kampanjo napovedal ostrejšo politiko do Irana, ni ustavil francoskega naftnega giganta Total pri tem, da je kot prva zahodna firma po odpravi sankcij podpisal energetski sporazum z Islamsko republiko Iran. Total si bo tako zagotovil 50,1-odstotni delež projekta črpanja z naftnega polja Južni Pars blizu iranske obale za naslednjih 20 let. Da bi se izognili ameriškim sankcijam, ki še veljajo zaradi domnevne iranske podpore teroristom, bo Total operacijo financiral z lastnim denarjem, Iran pa jim bo plačeval v kondenzatih, s čimer se bodo izognili finančnemu sistemu. V projektu bo Total sicer sodeloval s kitajskim državnim naftnim podjetjem CNPC, ki mu bo pripadel 30-odstotni delež, preostanek pa ostane iranski naftni združbi.

V Evropo. Vladajoči socialdemokrati ostajajo na oblasti v Litvi. Sicer šele tretjeuvrščena stranka na nedavnih volitvah je sklenila koalicijo s presenetljivo zmagovalko, Zvezo kmetov in zelenih. Stranka, ki jo vodi 46-letni tajkun Ramunas Kaurbaskis, zmago lahko pripiše obljubam o gospodarski rasti, boju proti korupciji in nasprotovanju spornemu predlogu zakona o delu, ki bi olajšal zaposlovanje in odpuščanje delavcev v največji izmed treh baltskih držav. Kaurbaskis je ob izvolitvi napovedal vsaj 6-mesečna pogajanja med vlado, sindikati in delodajalci, preden bo nova ureditev, ki so jo predlagali njegovi novi partnerji, stopila v veljavo.

Italijansko ustavno sodišče je sprejelo sklep, da zakonska ureditev, ki nalaga, da mora otrok nositi izključno očetov priimek, ni v skladu z ustavo. Podobno odločitev je sicer sprejelo že Evropsko sodišče za človekove pravice leta 2014, a od takrat ni prišlo do ustreznih sprememb, saj jih je vedno vnovič blokiral senat.

Kvalifikacijska tekma za svetovno nogometno prvenstvo v Rusiji med Albanijo in Izraelom bo zaradi varnostnih razlogov prestavljena s sobote na torek in iz Skadra v Elbasan. Izraelska vlada je s spletno objavo pozvala navijače, naj se ne udeležijo tekme, saj je bilo v preteklih dneh na Balkanu aretiranih več posameznikov, ki  naj bi bili povezani z Islamsko državo in načrtovali med drugim tudi napad na stadion. Trditev o planiranem napadu albansko tožilstvo ni komentiralo, je pa potrdilo, da je policija pridržala štiri osebe zaradi suma financiranja terorizma in širjenja islamistične propagande.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Melani ili Angelina Jolie_
jel ste zapamtile put curice+
vukovi vec vas cekamo?
mi se jako zabavljamo
i steta bi bila da ne dijelimo srecu
a izpod lady Jelene su lutkice
Mila Misa i Dori
ona mi curice sve rekla otvoreno
aj ziveli ssssssaaaaaadddddd

France / Lafarge
so v Trbovlju in v Grciji
tu zacnemo...

France / Lafarge
so v Trbovlju in v Grciji
tu zacnemo...

ze od davno fura dvojno ekonomijo ... tako rekoc RUPI ekonomijo in DOLAR ekonomijo ... there is no black undeclared money in India... what exactly are we talking about?... ok obstoji velika korupcija med javnimi delavci ... ampak kaj pravzaprav pomeni dvojna ekonomia a? to pomeni, da lahko v Delhiju jes za mizo za 60 evrov na osebo ... lahko pa seveda na selu jes za 1 euro na osebo, ampak jes skupaj z domacini, svezo hrano, z rokami in mljaskas... zdej kaj izberes je pac odvisno od okusa... je pa res da ko enkrat dobis zaposlitev v javni sluzbi, potem nikoli nisi odpuscen... ker je dozivljenska... luksuz kaj? ki so ga seveda nastavili britanci... torej koga pravzaprav kriviti za korupcijo ce ne samo in samo britance?

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness