Glazura

Oddaja

*GLAZURA je rubrika, v kateri se posvečamo ad hoc raziskovalnemu novinarskemu delu.

Poizvedba, čemu je Svetčeva sploh Svetčeva. Na pomoč smo poklicali Komisijo za poimenovanje naselij in ulic, ki so nam, sicer naknadno, poslali uradno obrazložitev, ki jo najdete spodaj. Ob tem smo pobrskali po naših analih in na plano privlekli nekatere starejše ugotovitve, ki smo jih opravljali v okviru jutranje rubrike Pazi drek. Komisiji se iskreno zahvaljujemo.

Sporočilo s komisije:

Spoštovani,

Najprej vam odgovorim, da gre za Cesto 27. aprila in ne, kot ste zapisali Ulico 27. aprila.

Po podatkih, ki jih posedujemo pri KPNU MS MOL, je Svetčeva ulica poimenovana po osebi Luka Svetec, roj. 1826 v Podgorju pri Kamniku, umrl 1921 v Litiji. V zapisu o poimenovanju je zapisano, da je bil pomembnejši slovenski politik, bil je med ustanovitelji Slovenske matice, Družbe sv. Cirila in Metoda in drugih društev.

Svetčeva ulica je bila poimenovana na predlog stavbnega odseka dne 12. julija 1923 leta na takratnem občinskem svetu, kar je veljalo za krajši odsek sedanje Ceste 27.aprila.  Takrat med Levčevo (od 1963 Skapinovo) ulico in Cesto na Rožnik.

Cesta 27. aprila je bila sprejeta leta 1966 v takratni skupščini Mesta Ljubljane in objavljena v Uradnem listu SRS. Tej spremembi so sledile spremembe, ki ste jih tudi vi opazili.

Po podatkih, ki jih posedujemo, je zapisano: »Ta dan leta 1941 so se na pobudo KPS v hiši ob tej cesti sestali predstavniki naprednih slovenskih političnih strank in skupin ter ustanovili Protiimperialistično fronto, kasneje preimenovano v Osvobodilno fronto slovenskega naroda.«.

Uvid v Ulice v mestni občini Ljubljana in vrsto podatkov si lahko ogledate na spletnem portalu MOL www.ljubljana.si oziroma http://gis1.ljubljana.si/LjubljanskeUlice/

In še link do rubrike Pazi drek, kjer smo opisovali Svetčevo ulico (a. Matjaž Zorec):

http://radiostudent.si/dru%C5%BEba/sredopetne-klinke/pazi-drek-50

In Cesto 27. aprila (a. Nejc Bahor).

http://radiostudent.si/dru%C5%BEba/petkovi-klinci/pazi-drek-16

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Toman, Svetec in Klun kot prvi primer parlamentarne korupcije na Slovenskem! Citiram: "Imetje se je najbolj povečalo ob znameniti aferi s prodajo koncesije za gorenjsko železnico, ki so jo dobili trije slovenski poslanci (Toman, Svetec in Klun) kot podkupnino za glasovanje v prid dualistični avstro-ogrski ureditvi cesarstva." (Piše se leto 1867.)

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness