Enotni plačni sistem ali piskajoč ekonom lonec

Oddaja
18. 11. 2016 - 17.00

V luči zdravniške stavke, ki poteka že enajsti dan, današnji Kultivator posvečamo obravnavi obstoječega enotnega plačnega sistema.Ta je bil uveden leta 2008 pod taktirko prve Janševe vlade oz. resornega ministra Gregorja Viranta. Začetke nam pojasni Bogomir Kovač, profesor na ljubljanski Ekonomski fakulteti:

Izjava

Okoliščine uvedbe novega sistema bolj podrobno razloži Miro Haček s Fakultete za družbene vede:

Izjava

Kaj so po njegovem mnenju ključne prednosti in slabosti enotnega plačnega sistema? Kovač:

Izjava

Drugo mnenje slišimo s strani Hačka, ki enotni plačni sistem še vedno vidi kot učinkovit:

Izjava

Kaj se je pokazalo kot ključna težava pri implementaciji sistema?

Izjava

Več o rešitvah znova Haček:

Izjava

Ena izmed ključnih težav pri razumevanju sistema predvsem tistih, ki jim je ta namenjen, je obvezno poznavanje prevelikega obsega pravnih virov. O tej problematiki govori Haček:

Izjava

Po grožnji sindikata Fides o izstopu iz enotnega plačnega sistema se je vlada znašla v nerodno nezavidljivi situaciji. Več o tem, kaj za državo in del javnega sektorja, ki se odloči osamosvojiti iz enotnega plačnega sistema, takšno dejanje pomeni, nam obrazloži Kovač:

Izjava

A če bi sindikatu zdravnikov pri zahtevi po izstopu iz enotnega plačnega sistema sledilo več poklicnih skupin, bi dobili situacijo, v kateri bi se različni poklici za svoj del sredstev borili med seboj. Pri tem ni težko ugotoviti, kdo bi potegnil kratko. A zaenkrat tovrstnega izvzema zdravnikov po mnenju Hačka ni realno pričakovati:

Izjava

Zakaj kljub nevarnostim po njegovem mnenju ni dovolj le odprava anomalij zdajšnjega sistema, temveč prenova celotnega sistema? Kovač:

Izjava

Čeprav obstoječemu sistemu poda negativno oceno, pa Kovač glede možnih alternativnih rešitev ne ponudi veliko konkretnosti:

Izjava

Da je obstoječ plačni sistem neučinkovit, meni tudi Rajko Pirnat z ljubljanske Pravne fakultete, ki si predstavlja dve rešitvi. Prva je razbitje enotnega sistema na več malih podsistemov:

Izjava

Druga alternativa, ki jo predlaga Pirnat, pa je uvedba menedžerskih metod v javni sektor:

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Pozdravljeni. Tole je moje zadnje oglašanje na teh straneh, ker sem zgubil upanje, da bo "mlajša" generacija, vsaj njen majhen del, vsaj tule zmogla nekaj takega kot je branje, razmišljanje IN politično delovanje (ok, svaka čast, nekaj tega je mogoče videti v Rogu, inde..itd). Toda, upam vsaj, da vam je majčkeno jasno, kaj to pomeni. To med drugim pomeni, da za razliko od nas, ki smo že precej desetletij na Svetu (ki se pospešeno spreminja v globalizirajoče se sranje) VI (kaj šele vaši otroci) nimate več nobene možnosti, na tak način. Žal mi je za Vas tega si niste zaslužili.Naj vam bodo vsi bogovi in boginje naklonjeni (toda kaj, ko ne bodo saj se jim še kako upravičeno za vse Nas fučka, totalno).

Ne odhajaj, Janezc, prosim, še naprej nas razsvetljuj s svojo modrostjo. Nihče ne zna razmišljat tako dobro kot ti.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.