Šalamun in ekstremni športi

Kulturna ali glasbena novica
27. 12. 2016 - 15.10

Civilizirana evropska družba je gorate predele svojih domovin ignorirala ali pa se jih je celo bala, vse dokler vanje niso začeli hoditi pesniki in športniki. Narava je lahko lepa in estetska in sublimna, toda v skupno zavest vstopi šele, ko jo poslikamo, pofilmamo, ko se v njej na inovativne načine razgibavamo in ko v njej postavimo dokumentarno-umetniške festivale.

Za primer tega procesa bi lahko označili tudi 10. festival filmov o športu in naravi - BOFF, ki se danes odpira v Bovcu. Ugnezden sredi bržkone najbolj ikonične alpske topografije v Sloveniji, se bo festival loteval akcijsko-gorniških tem pa tudi drugih športov, umeščenih v bolj ali manj ekstremna naravna prizorišča.

Andrej Dekleva, sodelavec BOFF-a, nam je povedal, kako so organizatorji poskušali zliti dokumentarno in umetniško komponento filma o naravi:

* Izjava

Prav toliko kot filmski reprezentaciji športa in narave pa se bo BOFF posvečal tudi resničnemu športu v resnični naravi. Tako Andrej Dekleva orisuje športne aktivnosti, ki bodo spremljale kulturni program BOFF-a, obenem pa opiše posebnosti letošnjega festivala:

* Izjava

Ob petih popoldne pa se bo v prostorih Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti otvoril Center za poezijo Tomaža Šalamuna. Na slovesni otvoritvi bodo nastopili igralka Maja Gal Štromar, pianist Andrej Marinčič in vokalistka Jasna Žitnik. Svojo podporo bo izrazil tudi minister za kulturo Anton Peršak, kot častni pokrovitelj dogodka pa bo govoril predsednik republike Borut Pahor.

Zamisel za snovanje centra je nastala, potem ko je soproga pokojnega Šalamuna Metka Krašovec v javno uporabo zaupala njegovo knjižno zbirko. Nekaj več o Šalamunovi zbirki in centru samem nam je povedal direktor JSKD-ja, magister Igor Teršar.

* Izjava

Namen centra je povezati institucionalne kulturne ustanove, samostojne kulturnike in mlade umetnike, ki želijo vstopiti v sfero slovenske lirike. Govorca smo zato povprašali tudi, kakšne možnosti center sploh odpira mladim.

* Izjava

Podporo centru je izkazalo tudi Ministrstvo za kulturo, ki je za opremo namenilo kar 10.000 evrov. V centru si obetajo tudi del javnih sredstev, a bodo točne podatke izvedeli šele ob uskladitvi finančnega načrta z ministrstvom.

Arhiv Šalamunove zbirke bo za javnost odprt vsak dan od osmih zjutraj do štirih popoldne.

V nedeljo je slovenski pisateljski svet pretresla novica, da je v 87. letu starosti umrl  pisatelj, dramatik, scenarist in akademik Saša Vuga. Vuga velja za enega največjih mojstrov sodobne slovenske pripovedne proze, o čemer priča že njegov obsežen ustvarjalni opus 26-ih del.

Kulturne novice sta za vas pripravila Aljaž Glaser in Benjamin Zajc.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

hipster

ali se m.kraševec bohoti v neokusu krzna?

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.