OFF šentflorjanskega predloga evropske ustave

Aktualno-politična novica
6. 1. 2017 - 15.00
 / OFF

Bivši vojaki so v Slonokoščeni obali prevzeli nadzor nad drugim največjim mestom Bouake, ki leži v središču države. Vojaki so v mestu, ki je bilo središče upora severne province do leta 2011, policistom pobrali orožje in zasedli vstopne točke v mesto. Do incidentov in zasedbe vojašnic je prišlo tudi v severnem mestu Korhogo in zahodnem mestu Daloa. Vojaki naj bi zahtevali pošteno plačilo za pošteno delo. Vsak od njih si želi 8 tisoč dolarjev in hišo. Vlada je v mesto Bouake že poslala sile, ki bi upor zadušile.

Čad je zaprl 200 kilometrsko mejo s svojo severno sosedo Libijo in območje razglasil za vojaško. Tja namerava poslati tudi vojsko. Z zaprtjem meje želi preprečiti prebeg vojakov Islamske države iz Libije. Ti naj bi se po decembrskem padcu njihovega libijskega torišča moči Sirte zbirali blizu libijsko-čadske meje. Čad, ključen partner boja proti oboroženim islamistom Boko Haram, se z zaprtjem meje želi izogniti infiltraciji vojakov Islamske države v državo.

Mehičani protestirajo 20-odstotnemu zvišanju cen nafte. Po novi ceni bodo 4 litri nafte vredni enodnevno minimalno plačo. Poleg mirnih protestov taksisti in vozniki tovornjakov protestno blokirajo 7 avtocest, v Veracruzu ljudje blokirajo pristanišče, v Ciudadu de Mexicu pa kradejo nafto in vdirajo v trgovine. Posledično je bilo aretiranih več kot 700 državljanov, zaradi blokade cest in pristanišč pa je oviran dostop do osnovnih življenjskih potrebščin. Zvišanje cene je posledica vladne politike deregulacije energijskega sektorja. Vlada namreč ukinja subvencije za energijski sektor in dopušča, da cene nafte določajo mednarodni trgi, kar je privedlo do 20 odstotnega zvišanja.  

Kljub protestom po celotni državi predsednik Enrique Pena Nieto vztraja pri deregulacijskih ukrepih, trdeč, da so ukrepi nujni za stabilizacijo ekonomije in da se bodo cene nafte zaradi tekmovanja med ponudniki sčasoma znižale. Mehičane poleg dviga cene nafte moti tudi vladna korupcija in padec vrednosti pesa, ki je strmoglavil po ameriških volitvah. Zadnji udarec za vrednost pesa je bila torkova odločitev Forda, ki je odpoklical postavitev tovarne v Mehiki.

O regulaciji pa tudi na daljnem vzhodu. Kitajska je danes dvignila vrednost juana za slab odstotek, kar je najvišji dnevni dvig njegove vrednosti v zadnjih enajstih letih. Kitajska dnevno uravnava vrednost juana glede na dolar za dva odstotka v pozitivno ali negativno smer. Dvig vrednosti je posledica povolilnega močnega dviga vrednosti dolarja, slabše domače gospodarske rasti in odtekanja kapitala iz Kitajske. Vrednost juana v zadnjih letih pada, kar strokovnjaki napovedujejo tudi za letošnje leto. Kitajska je za stabilizacijo juana in njegovo manjšo odvisnost od dolarja razširila število tujih valut, na podlagi katerih določa vrednost juana, s 13 na 24 tujih valut.

Vlada je sprejela predlog novele Zakona o trgu finančnih instrumentov in jo po hitrem postopku poslala v Državni zbor. Novela, ki usklajuje zakonodajo EU s slovensko, opredeljuje ukrepe Agencije za trg vrednostnih papirjev v primeru, če ta odkrije zlorabo na trgu, oziroma definira preventivne ukrepe. Določa tudi višino globe za kršitve. Pravna oseba lahko tako plača globo v trikratni vrednosti dobička, pridobljenega s kršitvijo. Novela predvideva ukinitev priporočila in opozorila kot ukrepa nadzora agencije in natančneje definira vodenje nematerializiranih vrednostnih papirjev, torej tistih, ki obstajajo le v virtualnem svetu. Novela prav tako predvideva, da osebe, ki jih ne nadzoruje agencija, ne morejo opravljati storitve hrambe in vodenja nematerializiranih finančnih instrumentov.

Po Rimu, Amsterdamu, Maastrichtu in Lizboni morda še Ljubljana. “Veljaki” so se danes zbrali v predsedniški palači, kjer so podpisali Ljubljansko pobudo, ki poziva k novi evropski ustavi. Ta je nastal pod pokroviteljstvom predsednika Boruta Pahorja, največjega fana federalne evropske unije, osnutek predloga pa je oblikoval starosta slovenskega ustavništva Peter Jambrek. Gonilna sila pobude pa so poleg omenjenih še Dimitrij Rupel, Ernest Petrič, Niko Grafenauer in Matej Avbelj z evropske pravne fakultete. Nova evropska ustava naj bi zavarovala evropska idejo in jo gradila v vseh njenih razsežnostih. O vsebini osnutka razen delitve na poglavja ni znanega veliko, so pa prisotnim na svečani konferenci uspele lepe fotografije.

OFF je pripravila vajenka Gea.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Nova evropska ustava naj bi zavarovala evropska idejo in jo gradila v vseh njenih razsežnostih.

kako nevarno je tole

znebiti občutka, da je to povezano z novim zakonom o tujcih

Važno je, da se delate, da nisem prevedel knjižice Temeljna kritična dejstva o Evropski uniji, že leta 1999.

Potem je vse toliko lažje, saj ste vi tisti, ki ste odkrili toplo vodo.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness