In Memoriam: William Onyeabor

Kulturna ali glasbena novica
23. 1. 2017 - 12.00

William Onyeabor (26. marec 1946 – 16. januar 2017)

 

Tokratni Odprti termin za glasbo posvečamo nigerijskemu glasbenemu pionirju in uspešnemu podjetniku Williamu Onyeaborju, ki nas je v 71. letu starosti po kratki bolezni zapustil 16. januarja letos.

Onyeabor je v svoji glasbeni karieri posnel in med letoma 1977 in 1985 lastnoročno – bil je namreč lastnik obrata za tiskanje vinilov Wilfilms Limited in založbe Wilfilms Records – izdal 9 albumov, na katerih je predstavil svojstveno vizijo funka, ki ga je zaznamovala njegova inventivna raba sintetizatorjev, kar je njegovemu glasbenemu izrazu dalo tisti takoj prepoznavni pečat. Kot rečeno, je bil Onyeabor tudi uspešen podjetnik, ki je bil v domačem kraju Enugu znan tudi kot The Chief, saj je lokalcem ponudil veliko zaposlitvenih priložnosti. Njegov cilj je bila ustanovitev »najuspešnejše tovarne plošč v celi Zahodni Afriki«, kar mu je na neki način uspelo, saj je sredi 80. let svoje posle še razširil in bil leta 1987 nagrajen z nazivom »zahodnoafriški industrialec leta«. V zgodnjih devetdesetih letih je postal predsednik Sindikata glasbenikov mesta Enugu in predsednik lokalnega nogometnega kluba The Enugu Rangers.

Kljub vsem uradnim uspehom pa je njegovo zasebno življenje ostalo zakrito s tančico skrivnosti. Nič natančnega ne vemo o njegovem šolanju. Obstajajo špekulacije, da je v Sovjetski zvezi študiral filmsko režijo, drugi viri pa pravijo, da je nekaj časa preživel v Franciji oziroma Veliki Britaniji. Zaradi njegove skrivnostnosti so pri založbi Luaka Bop, ki je leta 2013 izdala za njegov uspeh na Zahodu ključno kompilacijo Who is William Onyeabor?, bojda imeli tudi primere poslušalcev, ki so verjeli, da je Onyeabor mitska figura, ki sploh ne obstaja. O omenjeni izdaji so pisali v tisku, se o njej pogovarjali na televizijah in jo predvajali na radiih, njegove muzike pa so se začele vrteti tudi v raznoraznih didžej miksih. Four Tet je denimo njegov najuspešnejši komad When The Going is Smooth and Good že leta 2010 vključil v svoj Essential Mix. Leta 2014 so pri Noiseyju izdali polurni dokumentarni film Fantastic Man, istega leta pa je po svetu potekala tudi turneja Atomic Bomb! Who is William Onyeabor?, na kateri je pod imenom The Atomic Bomb Band sodelovalo čez 50 glasbenikov različnih generacij. Kljub obsežnemu opusu, ki se je začel z debijem Crashes in Love iz leta 1977, pa ni Onyeabor nikdar nastopil v živo. Zaradi popolne predanosti krščanski veri je v zadnjih letih zavrnil vse ponudbe zahodnih promotorjev in festivalov, saj se je zavestno odločil za sabo pustiti vse svoje pretekle glasbene podvige, o katerih ni govoril, tako kot ni rad govoril o sebi.

Onyeabor za sabo pušča bogat katalog izdaj, ki so jih zaznamovali njegovi pogosto epsko zasnovani komadi, v katerih se je poleg bolj klasičnih ljubezenskih tem dotikal tudi političnih turbulenc v Nigeriji, vseskozi pa so njegova angleška besedila prevevali šaljivi, igrivi podtoni. V svojem prvem in bržkone zadnjem radijskem intervjuju za BBC decembra leta 2014 je povedal: »Delam samo glasbo, ki bo pomagala svetu.« In na neki način mu tudi je … 

 

 

Seznam skladb:

 

01 Love me Now                       
02 Everyday                       
03 when the going is smooth & good    
04 Good name                     
05 Let's Fall in Love            
06 Fantastic Man               
 

William Onyeabor - Good Name
'Fantastic Man' (Full Length) - A Film About William Onyeabor

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Bravo, model je legenda. Odlično, da se je nekdo spomnu in mi proper spoštovanje pokazu!

首席阿里巴巴zzzzzzzzz

bbb邮件bbbb

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.