Mačehovska kultura

Kulturna ali glasbena novica

Na predvečer največjega slovenskega kulturnega praznika se bo v Cankarjevem domu odvila podelitev Prešernovih nagrad. Letošnja režiserka prireditve želi z gala dogodkom opomniti na vse tisto, kar je v kulturi vrednega. Seveda pa ne gre brez obvezne kritičnosti do kulturne politike Republike Slovenije in njenega mačehovskega odnosa do kulture.

Ta mačehovski odnos pa se še kako pokaže v današnjem intervjuju, ki ga je za spletni portal MMC opravil kulturni minister Tone Peršak. V intervjuju Peršak namreč trdi, da je statut samozaposlenega v kulturi prevzel vlogo socialnega korektiva, število samozaposlenih pa naj bi se nevzdržno povečevalo in vse bolj bremenilo kulturni proračun. Mit o večanju števila samozaposlenih o kulturi je že včeraj razbil Andre Srakar iz društva Asociacija, o čemer smo na Radiu Študent poročali včeraj. Poraja se vprašanje, koliko je minister sploh seznanjen s problematiko samozaposlenih v kulturi.

Kulturna mačeha pa je bila očitno danes še posebej nejevoljna in je kulturno sceno dodobra posula s pepelom, saj smo nocoj priča vsesplošnemu zatišju kulturnih dogodkov. Pepel so uspeli pospraviti v galeriji Vžigalica, kjer bodo v sklopu razstave Ljubljana se klanja Sloveniji – Pozdravi iz Celja predstavili življenje Alme M. Karlin in njenega malika, kipca Li Tieguaia. Več o življenju in delu Alme M. Karlin in njeni umeščenosti v lokalni kulturni prostor smo povprašali kustosinjo Barbaro Trnovec:

izjava se nahaja v posnetku

Kakšno vlogo pa je igral kipec Li Tieguaija?

izjava se nahaja v posnetku

Ob 19. uri se bo v kavarni NUK predstavila fotografinja Nataša Kos z dvema avtoportretnima projektoma, ki tematizirata čustva žalosti, samote, osamljenosti, žalovanja, občutka krivde, ranljivosti, jeze, sovraštva in melanholije. Kako sovpadata obe seriji fotografij, nam je povedala avtorica fotografij Nataša Kos:

izjava se nahaja v posnetku

Kulturne novičke je pripravil Denis Adanalić

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

par let nazaj noben ni vedel za Almo Karlin, zdej pa samo še o njej nabijajo. svašta.

je Alma verjetno imela pri sebi, da je vsake toliko časa kakemu celjanu razbila črepinjo! v tistem času je to bil res velik napor za tako svetovljanko, gledat zagamane celjske nemčurje.

Platon je imel prav, vladati bi morali modri, ki jih ta vlada ne premore, mini minister za mini-kulturo, ki se igra "ministranta" v svojih ocenah stanja in izjavah, tudi ni ustrezno "moder". Ubogost teh izjav, pa žal ne zadane duha izreka "blagor ubogim na duhu", pritlehne izjave so dobesedno le to- pritlehnost brez duha ./posamezniki pri istem koritu kot je on, so ti, ki molzejo kult denar/itd.

Ahahaha

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.