Plagiat ali kaj ti je deklica

Recenzija izdelka
20. 12. 2016 - 8.45

Evo za uvod današnje priložnostne Govedine smo poslušali komad zasedbe The Window Speaks z naslovom The man of the world, ki ga najbrž poznate kot tisti komad, ki je bil skopiran za danes že skoraj ponarodelo Božično noč skupine Pop Design. Pod tem komadom najdemo bolj ali manj slovenske komentarje, saj je očitno vajenec presegel mojstra in kar privoščimo si dve modrosti:

 

Razočarani MrCountCrowley je pred 1 letom zapisal

100x bolj posrečen komad kod... tist naš... res sm mislu, da se je model sam spomnu, ampak... nimaš kej

Matej se je pred 1 letom povzdignil z besedami:

drgac je slovenc jo ukrau bedaki muska je iz 1986 btw pjte rajsi kj prebrat ne pa sm pisat slovenci izq ne znajo pop muske sami napisat sj sm kradejo

debilana100 pa se je pred 6 leti razjezila:

pička jim mater lopovska!vse pokrade ta naša slovenska estrada.vsi so lopovi in kako si upajo pod te pesmi napisat da so avtorji itd?!!?mater vam na kolac nabijem da vas ne bi nikoli rodila!dan d,miran rudan,čuki..........................LOPOVI REVNI!!!!!!!

 

Debilana malo preveč posplošuje, poleg tega finančno revni sigurno niso, etična revščina pa jim gotovo ne pride do živega, zato je komentar, kot običajno, brezpredmeten. Je pa tudi res, da ne brca ravno v temo. Miran Rudan je res skopiral Laura non c'e in se pod skladbo podpisal kot avtor, Dan D in njihova Ko hodiš nad oblaki je v kitici popolna kopija hitiča Creep od Radioheadov. Tudi Potrebuješ je gotovo iskal navdih pri kakšnih bolj ali manj znanih avtorjih. In pred šestimi leti medijsko razkrita zgodba – tudi Božična noč je plagiat danes poslušanega komada.

In zdaj, ko smo vas ogreli z božičnostjo noči se lahko mirno prisesamo še na vagon Polarnega ekspresa in odjadramo v praznične vode. O priložnostnih singlih smo govorili že lani, ugotovili smo, da je Jože Potrebuješ absolutni zmagovalec kar se tiče izdajanja tematskih komadov ob pravem času. Spomnimo le na Sankaško polko, Pancer tanc, Daj mi poljub kot zimski collab z Modrijani, Božič je s Sašo Lendero, katoliško obarvan Rojstva luč in božični mjuzikel Božič s Čuki.

Že sam vnos besedne zveze »božič golicatube« nam prinese zadetke kot so Pozabljen božič, Kaj naj ti kupim za božič, Božični čas in Čez praznike spet bom doma, featurali pa bomo komad, ki smo ga hoteli že lani, a smo bili raje aktualni in potolkli šnicel skupine Špica. Torej, poslušalke in poslušalci – vsi voditelji glasbenih oddaj na Golici v enem bandaidovsko zvenečem božičnem komadu En svet, eno upanje. Na trenutke bi lahko v subtilni autotune kar zagrizli.
 

_________________________________

 

Žiga se je pred 2 tednoma, u zgodi se je že spravljal v mood, spraševal

Zlo lepa pesem, ampak zakaj jo toliko ljudi poje?

 

 

Voditelji Golice
Aktualno-politične oznake: 
Leto izdaje: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

tut na butalski alter-scenci je kup plagiatov sonic youth

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness