ACRONIJEVA CIPRSKA POVEZAVA

Aktualno-politična novica
9. 2. 2017 - 10.05
 / BritOFF

10:05 Surovine

V današnjem surovinskem britoffu se posvečamo dobavni verigi jeseniškega železarja Acroni. Bolj kot sami poti surovin, ki bržkone potujejo po najcenejši poti od rudnika do jeklarske peči, se bomo posvetili pripadajoči poti finančnih sredstev, ki je nekoliko bolj inovativna.

Acroni je od leta 2012 stalnica na seznamu podatkov o transakcijah, ki ga vodi Urad Republike Slovenije za preprečevanje pranja denarja. Seznam vključuje transakcije nad 30 tisoč evri - v države, ki jih urad umešča med tiste z večjo verjetnostjo za pojav pranja denarja ali financiranja terorizma. Na tem seznamu seštevek Acronijevih nakazil od konca leta 2011 znaša dobrih 34 milijonov evrov.

Namen nakazil ni vedno razkrit - v polje za namen je ponavadi vpisana le številka računa. Pri nekaterih transakcijah pa je napisan tudi bolj eksplicitno. Tako je na primer v zadnjih štirih letih ciprsko podjetje Scanalloys od Acronija prejelo približno 650 tisoč evrov. Vsaj del tega zneska je bilo, sledeč namenom nakazil, poplačilo za ferosilicij. Finanz servis AG iz Lihtenštajna je prejel dobrega pol milijona evrov, vsaj del zneska pa je šlo za jekleni odpadek, silicij in mangan. Plačilo za jekleni odpadek je bilo nakazano tudi podjetju JBS metal group s sedežem na Sejšelih, ki je prejelo dobrih 50 tisoč evrov. Od skupnih dobrih 34 milijonov evrov nakazil pa je daleč največji delež, in sicer 32 milijonov evrov in pol, romalo na račune ciprskega podjetja MST Miramar. Namen enega izmed nakazil je “plačilo nikelj” s pripisom “nakazilo v Švico - prejemnik iz Cipra”, iz česar je mogoče sklepati, da je vsaj del nakazil temu podjetju namenjen plačilu za nikelj. Nakazila v države z nizko stopnjo obdavčitve, visoko stopnjo tajnosti lastništva podjetij ali kombinacijo obeh, so torej vsaj v neki meri namenjena plačilu surovin.

Za trenutek se še ustavimo pri podjetju MST Miramar, ki je vpleteno v veliko večino omenjenih nakazil podjetja Acroni. Podjetje MST Miramar je registrirano v ciprski Nikoziji in je bilo ustanovljeno konec leta 2012. Lastnik podjetja je podjetje Geometal enterprises Limited, registrirano na istem naslovu in celo v isti sobi. Lastnik Geometal enterprises je podjetje M.E Nominees Limited, ki pa je tudi registrirano na istem naslovu. V lastništvu tega podjetja končno najdemo fizično osebo, z imenom Marios Eliades. Eliades pa je ustanovitelj odvetniške pisarne Eliades & partners, ki se ukvarja z davčnim svetovanjem. Gre torej za klasično slamnato podjetje, katerega lastništvo je zavito v več slamnatih plasti. Formalni končni lastnik je odvetnik, ki je lastnik le na papirju, medtem ko je dejanski upravljalec skrit za tajnimi dogovori s formalnim lastnikom.

Pri podjetju MST Miramar, ki mu je Acroni v zadnjih treh letih nakazal več kot 32 milijonov evrov, je edina oporna točka pri dešifriranju namena teh transakcij nakazilo za plačilo niklja. Najdemo pa še eno zanimivost: po podatkih ruskega portala akm.ru, specializiranega za borzne novice, je MST Miramar konec leta 2014 podpisal pogodbo za nakup niklja v vrednosti 300 milijonov dolarjev z ruskim podjetjem PJSC Ufaleynickel. To ima v lasti rudnik niklja v bližini mesta Verhnij Ufalej v Rusiji in je del konglomerata KOKS group. Del istega konglomerata sta tudi Slovenska industrija jekla in Acroni. Domnevamo torej lahko, da KOKS group nikelj, ki ga koplje v Rusiji in predeluje v končne izdelke v Acroniju, vsaj v finančnem pogledu kanalizira preko vmesnega Cipra.

V kolikor ta trditev drži, je najočitnejši motiv za takšno finančno telovadbo izogibanje davkom preko posluževanja tako imenovanih transfernih cen. KOKS group lahko nikelj iz Rusije na Ciper prodaja po ceni, nižji od tržne, s čimer v Rusiji zmanjša dobiček. Dobiček pa s tem poveča na Cipru, kjer plačuje nižji, 12,5 odstotni davek, in s tem zmanjša vsoto plačanih davkov v Rusiji. Po drugi strani lahko KOKS preko Acronija kupuje nikelj iz Cipra po ceni, višji od tržne, s čimer zmanjša dobiček v Sloveniji, poveča pa ga na Cipru in s tem zmanjša vsoto plačanih davkov v Sloveniji. Mogoča je tudi kombinacija obojega.

Plačila podjetju MST Miramar so se, po podatkih seznama Urada za preprečevanje pranja denarja, zaključila v prvi polovici leta 2015. Nadaljujejo se nakazila nekaterim ostalim prej omenjenim podjetjem, a v manjših zneskih.

Acroni je na poizvedovanja glede kanaliziranja sredstev preko Cipra in drugih davčnih oaz odgovoril, da konkretnih poslovnih odnosov ne komentirajo.

 

 

8:05 Novice

Podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans je državam članicam zagrozil s sankcijami, v kolikor ne bodo sprejele svoje kvote migrantov iz Grčije in Italije. Do sedaj je bilo premeščenih le 12 tisoč migrantov od skupno 160 tisoč, kolikor naj bi jih bilo po načrtih komisije preseljenih do septembra. Timmermans ob naslednjem pregledu stanja izvajanja programa v marcu napoveduje možnost sankcij.

Romunska vlada je prestala nezaupnico. Koalicijski poslanci so se glasovanja vzdržali, s čimer so onemogočili doseg potrebne večine, za nezaupnico pa je glasovala celotna opozicija.

Guverner brazilske zvezne države Espirito Santo severno od Rio de Janeira je zaprosil za napotitev dodatnih 1000 vojakov v zvezno državo, da bi omejili tamkajšnje nerede. Od petka dalje namreč državni policisti stavkajo zaradi prenizkih plač, v neredih pa je umrlo 90 ljudi. Policistom je v Braziliji sicer prepovedano stavkati, po sodni odločitvi, da je stavka nelegalna, pa so že zamenjali vodjo državne policije.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

lihtentštajn se ne sloveni.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness