Romska pesem - Romano horo

Oddaja
24. 2. 2017 - 9.20

Balkan beat box je romska glasbena skupina, ki v tradicionalno romsko in izraelsko glasbo mešajo punk, reagge in elektroniko. Soustanovitelja Ori Kaplan in Tamir Muskat sta se spoznala v Brooklynu, New Yorku, že kot najstnika. Oba sta odraščala v glasbenem okolju, Kaplan se je učil igranja klarineta, medtem ko je bil Muskat bobnar v punk rock bandu. Spoznali sta, da ju združuje edinstveno igranje glasbe in sicer, spajanje balkanskih in sredozemskih ritmov glasbe z novodobnimi hip-hop, dancehall ritmi. Cilj balkan Beat Box-a je torej bil, da se stare in tradicionalne glasbene ritme pomeša s hip hopom, z namenom da bi ustvarili novo mešanico glasbenih stilov, ki bi se lahko predvajale tudi v klubih in diskotekah. Kot otroka, sta namreč menila, da je tradicionalna glasba zastarela in da nekako ne sovpada več z novodobno glasbeno kulturo. Njuna glasbena inspiracija so glasbeniki Boban Marković, Fanfare Ciocarlia, Manu Chao, Charlie Parker in mnogi drugi. Med drugim ju je navdušil tudi jamajški dub. V decembru leta 2006 se jima je pridružil še priznani umetnik, pevec iz Tel Aviv-a Tomer Yosef in skupaj nastopajo tudi z drugimi priznanimi glasbeniki. Leta 2005 so izdali prvi album Balkan Beat Box in leta 2007 še drugega z imenom Nu Med. Njihov prvi album je osredotočen na sredozemske zvoke, drugi pa bolj arabske in španske zvoke, a sta oba svetovno znana. Pesem "Bulgarian Chicks" iz njihovega prvega albuma je postala priljubljena v klubih in plesnih dvoranah. Blue eyed black boy izdan leta 2010 in Give 2012, sta albuma s katerima so še razširili svoj poseben glasbeni stil, kateremu so dodali še elektronsko plesno glasbo, reagge in cumbio. Blue eyed black boy je bil posnet v Romuniji s pihalno godbo Jovica Ajderevic Orkestar, in je izdan pri založbi Vibromonk East v Tel Avivu, Izraelu. 

Poslušali bomo pesem z naslovom Hermetico, iz albuma Nu Med izdanega leta 2007.

 

Romska beseda ali uvod v romski jezik

Mo anav i Sara, sar i tlo?

Moje ime je Sara, kako pa je tebi ime?

 

* Rubriko podpira Ministrstvo za kulturno

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

tako
\m/

Balkan Beat Box izgleda da nima veliko skupnega z romi, romsko besedo ali romskim jezikom. Samo namešal so sounde. New York ravno ni avtohtono romsko mesto. Ne vem no, men se pač tko zdi.

mogoče romski jezik? jaz sem mal pogledu tekst of Hermetico - tisto kar ni angleščina notri je hebrejščina baje

Smešno bedna oddaja o dveh judih, ki sta za potrebe trendy neumnega genderfluid hipsteraja angažirala kopico balkanskih ustvarjalcev. Seveda je "Hermetico" zapet v hebrejščini, ne v "romščini", karkoli to vpričo množice "jezikov" in "dialektov" že je. Kaj ima to skupaj z "romi", njihovo dejansko problematiko, je pa vsakemu razmišljujočemu povsem nejasno.

O Demirju Brezarju pač ne bo oddaje na RŠ :D

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness