OFF Daljnega Vzhoda

Aktualno-politična novica
10. 3. 2017 - 15.00
 / OFF

Ustavno sodišče Južne Koreje je odločilo, da mora predsednica države Park Geun Hye odstopiti s svojega položaja. Geun Hye je bila decembra s strani parlamenta izglasovana nezaupnica. Vpletena naj bi namreč bila v korupcijski škandal, v katerem je svoji prijateljici Choi Soon-sil pomagala izsiljevati podjetja za denar in hkrati Soon-sil dopustila vmešavanje v državne zadeve. Bivša predsednica je sicer kaznivo dejanje vztrajno zanikala. Odločitev o odstavitvi je osemčlanski odbor sodišča sprejel soglasno. Odstavitev Geun Hye zdaj vodi do novih predsedniških volitev v roku 60 dni, na katerih bo kandidiral tudi levo usmerjeni Moon Jae In, ki je na prejšnjih volitvah izgubil proti Guen Hye. Po razglasitvi odločitve sodišča so izbruhnili protesti tako podpornikov kot nasprotnikov Park Guen Hye.

Ostajamo na Daljnem vzhodu. Več tisoč ljudi, ki so pred šestimi leti pobegnili z območja sevanja po nesreči v fukošimski jedrski elektrarni Daiichi, se mora vrniti v svoje domove. Kljub temu, da je nivo sevanja še vedno visok, se mora približno 30 tisoč evakuirancev vrniti v svoje domove, saj bodo v nasprotnem primeru izgubili stanovanjske subvencije.  Leta 2011 je potresu z magnitudo devet po Richterjevi lestvici sledilo pregrevanje treh jedrskih reaktorjev, čemur je sledilo več eksplozij. Aktivisti so pozvali vlado, naj razglasi prizadeto območje za neprimerno za bivanje, saj sevanje še vedno presega mejo, ki jo je kot primerno za bivanje določila Mednarodna komisija za radiološko varnost. Kljub temu, da se je jakost sevanja v atmosferi evakuiranega območja zmanjšala, je sevanje pri tleh še vedno nevarno za zdravje.

Hišne številke pa ne bo menjal poljak Donald Tusk, saj ostaja predsednik Evropskega sveta. Tusk bo tako to funkcijo opravljal še dve leti in pol, kolikor traja mandat predsednika Evropskega sveta. Kljub temu, da je Tuska podprlo 27 voditeljev držav članic Evropske unije, je izrazito nesoglasje s njegovo kandidaturo izrazila Poljska, ki je za svojega uradnega kandidata postavila evropskega poslanca Jaceka Saryusz-Wolskega. Ta ni dobil podpore nobene druge države članice, zaradi kandidature proti strankarskemu kolegu pa je bil tudi izključen iz Evropske ljudske stranke. Po Tuskovi izvolitvi je poljska premierka Beata Szydlo napovedala, da ne bo podprla skupne izjave za javnost, ki jo je potrebno sprejeti soglasno. Poljska je nadaljevanju predsedovanja Donalda Tuska nasprotovala zaradi njegovega spora z voditeljem poljske vladajoče stranke Jaroslawom Kaczynskim, ki je Tuskovo vodenje Evropskega sveta označil za podrejanje Berlinu.

S podrejenim položajem pa se ne strinjajo niti delavci berlinskih letališč Tegel and Schoenfeld, ki so pričeli s 25-urno stavko. V nasprotju s pogostimi stavkami kontrolorjev in operaterjev tokrat stavkajo delavci oskrbovalnih servisov. Glavna zahteva stavkajočih je dvig minimalne plače iz 11 na 12 evrov na uro. Zahtevan dvig plač znaša 9 odstotkov, a so podjetja ponudila zgolj postopen 8-odstoten dvig plač v obdobju treh let. Več podizvajalskih podjetij, ki pokrivajo dela na letališču, ni želelo pristati na zahteve sindikata Verdi, ki dvig plač zahteva za delovna razmerja, daljša od enega leta. Stavka sovpada z največjim turističnim sejmom na svetu, ki se te dni odvija v Berlinu. Družba, ki upravlja z letališči, je sporočila, da je bilo skupaj odpovedanih 700 letov.

Uradni britanski vladni humanitarni nadzornik je v svojem poročilu opozoril, da v migrantskih taboriščih v Libiji, ki jih sofinancira Velika Britanija, izvajajo pridržanje prosilcev za azil za nedoločen čas. Poleg tega se, sledeč ugotovitvam v poročilu, v taboriščih izvaja trgovina s človeškim blagom in izsiljevanje. Poročilo navaja, da je beguncem, ki se nahajajo v prej omenjenih taboriščih, preprečen vstop v varno okolje. Velika Britanija je sicer za financiranje begunskih taborišč v Libiji v preteklem letu namenila 10 milijonov funtov. Urad še ugotavlja, da vlada ni preučila, komu namenja denar za izboljšanje kvalitete bivanja v tej vrsti taborišč.

Od svetovnega turizma k lokalnemu. Hrvaški ministrstvi za turizem ter veterane sta ugodili predlogu združenj posebnih enot hrvaške policije iz domovinske vojne in turističnih vodnikov Hrvaške, da znanje o vojni na Hrvaškem postane obvezen del izpita za turistične vodnike. Poleg tega bodo po novem hrvaški turistični zemljevidi vsebovali lokacije o množičnih grobiščih in muzejih domovinske vojne. Znanje bo obvezno tudi za tuje državljane, ki opravljajo delo turističnih vodnikov na Hrvaškem. Združenje je predlog podalo, saj meni, da osnovnošolski in srednješolski pouk zgodovine domovinsko vojno pokrivata nezadostno. Upokojeni generali preko ministrstva za znanost že organizirajo seminarje, na katerih profesorje učijo o dogajanju med vojno. Seminarji potekajo znotraj tako imenovanega Nacionalnega programa izobraževanja o domovinski vojni, ki ga izvajajo izključno veterani vojne.

Off sta pripravila vajenka Rina in Igor.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Daljniega. popravi(te) naslov, avtor(ji).

Hvala, smo popravili!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness