Relativnostna teorija noči, V. izdaja

Oddaja

Že petič služimo delavnemu in zainteresiranemu ljudstvu, ki vstaja ob 5. jutranji uri. Edini pravi jutranji program danes s svežimi trap kolaboracijami, sindikalnimi novicami in socialrealizmom.

Vozni red

05.00: Vklop z RŠ Hitom
05.11: Poročilo s terena: Alen v prekršku o prometu in drugih bitnih rečeh
06.18: Poljudno-znanstven ekspozé: postmoderni socialistični art
06.30: Trap premiera: kaluza8 feat. kaluza89,3 (Ines edit)
06.35: ŠtOFF - prve jutranje novice s sindikalnih front
06.50: Pravljica: Konjički iz krompirja (napisal Nándor Major)


ŠtOFF pride pred BritOFFi, iz siceršnjih jutranjih programov poznanimi informativnimi bloki. Spričo pretežno delavske publike se je poročanje usmerilo v informiranje o sindikalnem delovanju. Poročila so večinoma prispevali družbeno-politični delavci s Slovenske tiskovne agencije, zbral jih je Cveto: 

Razmere na domačih sindikalnih frontah so nestanovitne. Naše ljudstvo se je prejšni teden organiziralo pretežno okrog okoljskih problematik, zmerno pa tudi okrog pošte, telekomunikacij in telegrafov, krajše PTT.

Sprva vašo pažnjo usmerjamo v nov obraz na čelu enega izmed največjih združenj delodajalcev pri nas, Gospodarske zbornice Slovenije. Opozorite vašega lokalnega sindikalnega predstavnika, da se mora o važnih zadevah odslej pogajati z novim predsendikom. Skupščina Gospodarske zbornice Slovenije je izvolila novega predsednika. To bo postal direktor družbe BSH Hišni aparati iz Nazarij Boštjan Gorjup, ki bo na čelu GZS zamenjal Marjana Mačkoška. Gorjup bo dveletni mandat od sedanjega predsednika Mačkoška prevzel 24. maja. Gorjup je na predstavitvi izpostavil počasne postopke in izgubo strokovnjakov zaradi visoke obdavčitve. Med glavnimi projekti, ki bi se jih lotil kot predsednik, je poleg srednjeročnega dogovora s sindikati med drugim naštel še nadgraditev zakona o vajeništvu, sodelovanje pri sprejemu zdravstvene zakonodaje ter finančno stabilizacijo GZS. Za natančnejšo osvetlitev kandidatovega fenotipa poprošamo etabliranega reportrjea, tudi prebivalca vasi Nazarje Boštjana Napotnika.

Poslušajte!

Gorjup dodaja še, da želi delati z ljudmi, ki so optimistično naravnani. Nadjeamo se, da ga ne boste držali za besedo. Optimizem, pravijo učeni, kdaj preide tudi v naivnost.

Zdaj na Obalo! Na javnem zboru v Kopru se dva dni nazaj zbralo več kot 100 članov Sindikata poštnih delavcev KS 90 in njihovih podpornikov, ki so izrazili podporo predsedniku sindikata Saši Gržiniču. Glavnih razlog za sklic zbora na Muzejskem trgu je bila odločitev Pošte Slovenije, da sindikat izloči iz nadaljnjih pogovorov za izboljšanje položaja delavcev, češ da je KS 90 nereprezentativen. V Pošti Slovenije pravice zaposlenih namreč zastopajo štirje sindikati, so še zapisali v družbi. V Pošti Slovenije sicer pojasnjujejo, da opozorila Gržiniču niso podali v zvezi z njegovim sindikalnim delom, temveč izključno zaradi kršitev, ki jih je kot delavec storil v okviru delovnega razmerja v Pošti Slovenije. Kot so dodali, so v preteklih mesecih izvedli več ukrepov za izboljšanje delovnih pogojev, vključno s povečanjem števila zaposlenih. Gržinič je odločen: od zime se je na Pošti izboljšalo samo vremee, saj veliko zaposlenih odhaja. "Zaposlujejo nove ljudi, vendar od petih dva ostaneta, trije pa dajo odpoved."

Primorski tovariši sicer izkazujejo zgleda vreden angažma. Tudi tamkajšnji visokošolski sindikat je v ponedeljek vršil akcije, in sicer s pozivom rektorju Univerze na Primorskem, naj odstopi. Sindikat je Dragana Marušiča pozval k odstopu zaradi dveh sodb sodišča zoper Marušiča oz. univerzo zaradi odpovedi in mobinga zoper nekdanjo direktorico študentskih domov Astrid Prašnikar. Sodba še ni pravnomočna in na univerzi so že napovedali, da se bodo nanjo pritožili.

Prejšnja novica daje pogum tudi Mariboru. Rektor Igor Tičar sindikalno predstavnico Marijo Javornik Krečič toži zaradi razžalitve, ker je v članku za časnik Večer na temo očitkov o domnevnem spolnem nadlegovanju na rektoratu označila rektorjev odziv za sprenevedanje in seksizem.

Omenimo še, da so tovariši, ki so za torek v Adria tehniki napovedali stavko, to tudi odpovedali. Kot je povedal predsednik sindikata v podjetju Matej Jemec, je namreč poslovodstvo na današnjem sestanku obljubilo podaljšanje uporabe obstoječe podjetniške kolektivne pogodbe do konca leta. O delovnih razmerah v aeroplanski industriji pri nas smo že poročali od srede aprila. Spomnimo: Vodstvo podjetja je pred enim letom odpovedalo podjetniško kolektivno pogodbo Prvi termin za pogajanja naj bi bil že v tem mesecu, torej maju 2017.

Rogoza - Prejšnji teden je okoli sto občanov severovzhodnega kraja Rogoza zahtevalo ohranitev gozda, ki je predviden za sekanje. Lokalne oblasti želijo na območje preseliti kmetijska zemljišča, ki bodo "zmajkala" zaradi postavitve lakirnice avstrijsko-kanadske tvrtke Magna, proizvajalca avtomobilskih delov. Po tem, ko je bil novembra potrjen poseben zakon za proizvodno cono Magne Steyr, so lokalne oblasti zemljišča, poraščena z večimi drevesi, kar po slovarski definicijo pomeni "gozd", prekvalificirala v "njivo". Glas razumnikov v z Magno povezani zadevi povzdigajo tudi v Miklavžu in Račah, kjer se jim zdijo problematičen zdravstveni vidik izpustov načrtovane lakirnice. K pridružitvi civilnim pobuda pa vabijo v Slivnici in Hočah. Naj povemo, da ima zainteresirana javnost danes pribložnost glas o problematiki javno povzdigniti na predstavitvi danes ob 16. uri na naslovu Kulturni dom Hoče, Pohorska cesta 15, Hoče.

Pa nadaljujmo nekoliko hudomušno. O okoljskih problematikah Arktičnega sveta bodo danes razpravljali ministri Kanade, Rusije,, Norveške, Danske, Islandije, Finske in Švedske. Forumu pa - kot glavo namesto v pesek tiščali v naftne vrtine - d predsedujejo Združene države Amerike. Administracija predsednika Trumpa, naj spomnimo, intenzivno, ponavadi v 140 znakih na Twitterju, razmišlja o odstopu od Pariškega sporazuma. Posebno vedoželjne študentske kolege v okoljskem oziru napotujemo na ZRC SAZU, koder Inštitut za arheologijo danes začenja s konferenco Dolgoročne spremembe okolja 2017.

In še posvetilo velikega moža iz naše največje sindikalne centrale. Največja sindikalna organizacija pri nas, Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), bo 4. oktobra po 26 letih dobila novega predsednika. Dušan Semolič namreč vztraja, da ne bo več kandidiral. Pred skorajšnjo upokojitvijo je deljal: Bili so vzponi in padci, a brez sindikatov bi bilo vse slabše

.Ob koncu bo si najbolje oddahniti ob dosežkih naših kulturnikov. BENETKE - NSK država v času ob 57. beneškem bienalu pripravlja Paviljon države NSK, z uvodnim predavanjem ga bo odprl filozof Slavoj Žižek.


Poljudno-znanstveni ekspoze:

Zvesti poslušalec in tovariš Tilen je radiu ob 48-letnici namenil skulpturo, sestavljeno iz v sikro predelanega Rogovega koelsa, zadnjega dela smuči in radijskega sprejemnika. "Pazi, dve zelo pogosti napaki: gre (se) za radio študent in pa "brez, da bi omenil RŠ" / "ne da bi omenil RŠ"," piše na postmodernem socialističnem umetniškem izdelku. Sledila je razprava o eklekticizmu ...


Napotila

Etablirani reporter, sam prebivalec vasi Nazarje, Boštjan Napotnik - Napo se ni zaupal le okrog tovarniške scene domačega kraja, kakor je bilo slišati v ŠtOFF-u, marveč je v dvourem nastopu na dogodku Creative Mornings iz leta 2013 razdelal življensko obdobje 1972 - 2013. Posnetek si lahko pogledate na YouTube

Etablirani reporter Boštjan Napotnik - Napo o vasi Nazarje (extended version)

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

A Kaluža bo repat začel? Kaj bo oponašal Mimi končno?

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness