O proteinih pajkove mreže

Aktualno-politična novica
9. 5. 2017 - 7.05

Raziskovalna skupina iz ZDA je v reviji Nature Genetics objavila študijo, pri kateri je sodeloval tudi slovenski znanstvenik, doktor Matjaž Kuntner z Biološkega inštituta Jovana Hadžija. V članku so objavili izsledke o proteinih pajkove svile pajka vrste zlati mrežar (Nephila clavipes).

Pajkova svila zaradi svojih zanimivih lastnosti že dalj časa velja za potencialni material prihodnosti. Je namreč najmočnejši biološki material, hkrati pa zelo lahka in ne aktivira človeškega imunskega odziva. Tvorijo jo proteini iz družine spidroinov, vendar pa lastnosti in raznovrstnost teh proteinov še nista dobro raziskani. Pajki svojo svilo izločajo iz predilnih žlez. Pajek vrste zlati mrežar, katerega gene so preučevali v raziskavi, ima predilnih žlez kar sedem.

Raziskovalci in raziskovalke so v omenjeni študiji sekvencirali genom zlatega mrežarja in v njem poiskali gene, ki kodirajo proteine svile. Identificirali so 28 genov za spidroine, od tega osem doslej še neznanih.

Primerjali so tudi izražanje genov za spidroine v različnih žlezah pri zlatem mrežarju in izkazalo se je, da posamezna žleza ne izloča samo ene vrste svile, kot so mislili do sedaj. Tudi znotraj ene žleze se lahko spidroini sestavljajo v različne kombinacije in tako tvorijo različne vrste svile. Najbolj presenetljivo pa je bilo odkritje, da se eden izmed spidroinov izraža tudi v strupnih žlezah.

Raziskava je tako naredila velik korak naprej pri poznavanju proteinov pajkove svile, znanje o spidroinih pa je ključno za uporabo pajkove svile v prihodnosti.

Če kdo o pajkih želi vedeti več, ga vabimo k poslušanju oddaje Frequenza della Scienza z naslovom Kosilo v mreži.

 

V pajkovo svilo se ne bi rada zapletla Barbara.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Hja to je res zanimivo, iz znanstvenega vidika vsekakor. Ampak mene pa zanima, če razmišljam naprej, kakšni so morebitni nameni uporabe pajkove svile v prihodnosti? In zanima me, čigava intelektualna lastnina bo postal genom zlatega mrežarja? A to tudi kaj piše zraven?

Pozdravljeni!

Možnosti uporabe pajkove svile, oziroma materialov, ki bi temeljili na pajkovi svili, so različne. Ker ne aktivira človeškega imunskega sistema, bi bila primeren material za umetne sklepe, kirurške niti ali obliže. Ker je zelo močna, bi lahko nadomestila kevlar, primerna bi bila za izdelavo vrvi ali na primer biorazgradljive plastike.

Patentiranje naravno pojavljajočih se zaporedij DNK (kamor spada celoten genom in tudi posamezni geni) je v ZDA prepovedano. V EU pa je sicer dovoljeno, vendar v članku niso omenjali ničesar v zvezi s temi. Bolj smiselno bi sicer bilo patentirati posamezne gene za spidroine ali njihovo cDNA (complementaryDNA. ki je v laboratoriju narejen prepis DNK iiz RNK in ni prisoten v naravi),.

Hvala za vprašanje!

Da ravno to sem pomislila da, ko ste navedli vse to v navezavi na aktiviranje imunskega sistema. Da. Zanimivo.

Aja, da je prepovedano patentiranje v ZDA? No vsaj to. Aja v EU pa dovoljeno? Ja to je pa res še bolj zanimivo. Hm, ja no, vsekakor se meni to zdi zelo tehtno vprašanje, ker vse te raziskave nekdo financira, nekdo pa mora potem tudi nekaj nazaj dobit. A ne?

Super, hvala za odgovor.

No, s financiranjem raziskav je tako, da so, zlasti na univerzah, pogosto financirane z davkoplačvelaskim denarjem, in ne nujno z namenom, da bi se vložek kdaj povrnil, vsaj ne v bližnji prihodnoati.

Če vas zanima še kaj o patentiranju, pa prilagam povezavo do evropskega patentnega urada:

https://www.epo.org/news-issues/issues/biotechnology-patents.html

Ni za kej in lep pozdrav!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness